Отворена поглавља 5 и 25

На међувладиној конференцији о приступању Србије ЕУ отворена су два поглавља – 5 о јавним набавкама и 25 о науци и истраживањима, јавља дописник РТС-а из Брисела. Истовремено, поглавље 25 је и затворено.

Министарка задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић је, на конференцији за новинаре након отварања поглавља, рекла да је за Србију важно да задржи динамику преговарачког процеса, без обзира на то што смо разочарани и незадовољни јер поглавље 26 није отворено, али да Србију ништа неће зауставити на путу напретка.

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан поручио је да је Србија на добром путу, јер је до сада у преговорима са ЕУ отворила шест поглавља – два данас, од којих је једно одмах и затворила. Верује, каже, да ће Србија следеће године отворити више поглавља него у овој години.

И министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак поздравио је отварање преговарачких поглавља 5 и 25 са Србијом, истичући да је отварање поглавља добра вест за Србију и за ЕУ.

Премијер Александар Вучић је у обраћању јавности саопштио да само Република Хрватска није подржала отварање поглавља 26.

Међувладиној конференцији, иза затворених врата, присуствовала је министарка Јадранка Јоксимовић, али не и премијер Вучић, који је синоћ, после састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, одлучио да отпутује из Брисела и не присуствује међувладиној конференцији ЕУ–Србија.

То је премијеров одговор на чињеницу да ЕУ није отклонила препреке за отварање и поглавља 26 у преговорима Србије и ЕУ, односно није постигнут договор са Хрватском да повуче своју блокаду на то отварање.

Србија је, како се оцењује, много урадила у области јавних набавки и на плану реформи и отварања поглавља 5, које је веома важно за борбу против корупције, резултат је тога. У оквиру тог поглавља српско законодавство се усаглашава са законодавством ЕУ.

ЕУ о очекивањима од Србије после отварања поглавља

Савет министара ЕУ саопштио је да ће, после данашњег отварања поглавља 5 и 25 са Србијом, нове приступне конференције бити планиране како би се напредак наставио у првој половини следеће године.

Када је реч о поглављу 5 о јавним набавкама, Европски савет наводи да се од Србије очекује усклађивање и примена европских критеријума у тој области.

Као прелазна мерила неопходна за привремено затварање тог поглавља, ЕУ наводи пуну усклађеност националног законодавства Србије са европским тековинама у погледу јавних набавки, укључујући и законодавство о концесијама и међународним договорима који изузимају неке послове из оквира Закона о јавним набавкама.

"Србија треба да успостави одговарајуће административне и институционалне капацитете на свим нивоима и спроведе адекватне мере како би се осигурала адекватна примена националног законодавства у области јавних набавки и то пре уласка Србије у чланство", наводи се у документу Европског савета издатом после међувладине конференције са Србијом.

Истиче се да се од Србије очекују докази о фер и транспарентном систему јавних набавки, како на државном тако и на локалном нивоу.

Када је у питању поглавље 25, Европски савет напомиње да за поглавље које се односи на науку и истраживања нису потребна прелазна мерила за његово привремено затварање, узимајући у обзир генерално добар ниво припремљености Србије у овим областима и ограничен број европских тековина у односу на које се национално законодавство усклађује.

Европски савет закључује да ће се током преговора о приступању наставити надгледање усклађивања и примене европских тековина у оба поглавља и по потреби вратити фокус ЕУ на та поглавља.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво