Vučić zbog blokade poglavlja napustio Brisel

Premijer Aleksandar Vučić, u znak protesta što je Hrvatska blokirala poglavlje 26, napustio je Brisel. Posle sastanka premijera sa Visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, izvesno je da će sutra u Briselu biti otvorena poglavlja pet i 25, ali ne i 26, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić neće u utorak prisustvovati međuvladinoj konferenciji u Briselu, nakon što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje.  

Posle sastanka sa Federikom Mogerini, Vučić je rekao da je zahvalan visokoj predstavnici EU na prijemu, njenoj ličnoj korektnosti i poštovanju koje pokazuje prema Srbiji.

"Imali smo veoma težak, otvoren i iskren razgovor. Nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Hrvatske, ali pošto sam odgovoran čovek i moj je posao da brinem o budućnosti Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u našem regionu, večeras neću davati nikakve dodatne izjave", rekao je Vučić.

O tome će detaljnije govoriti po povratku u Beograd. 

Premijer Srbije kaže da je za sutra u Briselu planirao mnogo sastanaka, bilateralnih razgovora i prisustvo na međuvladinoj konferenciji, kao i predstavljanje akcionog plana sa Austrijom, ali da se izvinjava svojim sagovornicima što će morati da ih otkaže.

Srpska delegacija, sa izuzetkom ministarke bez portfelja zadužene za evropske integracije Jadranke Joksimović, koja mora da prisustvuje razgovorima oko sprovođenja u delo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, vraća se za Beograd, rekao je Vučić.

Premijer je ranije danas za TV Prvu rekao da mu je dosta hrvatskog iživljavanja i da je Srbija sve vreme bila strpljiva, i trudila se da ne reaguje, ali da će od sada drugačije razgovarati. 

Posle sastanka premijera sa Visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, izvesno je da će sutra u Briselu biti otvorena poglavlja 5 i 25, ali ne i 26, javlja izveštač RTS-a iz Brisela. 

Mogerinijeva i premijer Vučić razgovarali su, između ostalog, i o bitnom napretku koji je Srbija ostvarila u procesu pristupnih pregovora.

Ranije večeras, Jadranka Joksimović rekla je za RTS da je Hrvatska bez ikakvih razloga, osim političke namere, blokirala poglavlje 26.

Do sada, sve zemlje članice EU dale su saglasnost za otvaranje poglavlja pet, koje se odnosi na usklađivanje srpskih propisa sa evropskim standardima u oblasti javnih nabavki, i poglavlja 25, koje se tiče nauke i istraživanja.

Inače, zemlje članice EU nisu postigle dogovor ni 27. juna o otvaranju poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe, u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što Hrvatska i Velika Britanija nisu tada dale saglasnost da se to učini 30. juna. 

Pored poznatih zahteva u vezi sa pravima hrvatske manjine i jurisdikcijom suda za ratne zločine, Zagreb je tada insistirao da se u tekst prelaznih merila koje Srbija treba da ispuni tokom pregovora unese i pitanje odštete za žrtve ratnih zločina i rešavanje pitanja nestalih, što nije bilo prihvatljivo za Evropsku komisiju i druge zemlje članice.

Pregovaračka poglavlja 23 i 24 otvorena su 18. jula na međuvladinoj konferenciji u Briselu. 

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво