EU: Pratićemo primenu dogovora o mostu preko Ibra

Dve strane su se dogovorile da harmonizuju i usklade nacrte za projekat revitalizacije mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici i projektu otvaranja ulice Kralja Petra za pešake, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove navodeći da će EU pratiti dogovor kako bi bio ispunjen rok za ponovno otvaranje mosta 20. januara.

Takođe su se složili da kružni tok na severu Kosovske Mitrovice bude povezan sa ulicom Kralja Petra, što bi omogućilo punu i nesmetanu slobodu kretanja, a rešilo bi zabrinutost vezanu za bezbednost saobraćaja, navodi se u saopštenju.

Kako se napominje, sporazum o mostu u Kosovskoj Mitrovici postignut je u kontekstu dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU u avgustu 2015.

Predstavnici EU su se danas sastali sa obe strane da razjasne pitanja vezana za primenu ovog sporazuma, navodi se u saopštenju i dodaje da su se obe strane dogovorile da prvobitni nacrt kružnog toka, kako je dogovoreno u avgustu 2015. u Briselu, bude u potpunosti ispoštovan.

EU će ostati u bliskom kontaktu sa obe strane kako bi se obezbedila implementacija sporazuma iz avgusta 2015, implementacija dogovora iz avgusta 2016, kao i operativni sporazum postignut danas sa obe strane, kako bi rok za ponovno otvaranje mosta i pešačke ulice predviđen za 20. januar bio ispunjen, navodi se u saopštenju na sajtu EU.

Na sastanku tehničkih timova za sprovođenje dogovora o mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, koji je održan u Kancelariji Evropske unije u Prištini, postignut je dogovor da postojeći potporni zid u blizini mosta bude redizajniran, odnosno transformisan u otvoreni amfiteatar koji će biti deo pešačke zone u ulici Kralja Petra u severnom delu grada, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića.

Kosovsko Ministarstvo sredine i prostornog planiranja donelo je odluku o zabrani izvođenja radova na zidu koji je izgrađen u blizini glavnog ibarskog mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво