Rasprava o amandmanima na Predlog budžeta

Kraj današnje rasprave u Skupštini Srbije obeležila je žustra rasprava o amandmanu poslanika SNS-a Vladimira Đukanovića koji je tražio da se smanji plata Zaštitnika građana. Poslanici će sutra nastaviti raspravu o amandmanima na Predlog budžeta za 2017. godinu, a od skoro 300 podnetih do sada je razmotreno 66 amandmana. U popodnevnom delu sednice se polemisalo, između ostalog, o sredstvima iz budžeta investitorima za otvaranje novih radnih mesta, kao i o novcu namenjenom za putovanja predsednika Srbije.

21.45 - Poslanici završili rad, sutra nastavak rasprave o amandamnima na Predlog budžeta za 2017. godinu.

20.30 - DS traži da se novac za putovanja Nikolića preusmeri Sektoru MUP za vanredne situacije.

13.30 - Oštra rasprava na sednici parlamenta. Predsednica Skupštine Maja Gojković izrekla opomene za nekoliko narodnih poslanika.

10.10 – Zasedanje počelo postavljanjem poslaničkih pitanja.

Poslanici DS-a tražili su da se iz predloženog budžeta izbriše 11 milijardi dinara koje su namenjene privatnim firmama za otvaranje novih radnih mesta, kao i da se ukine 55 miliona dinara namenjenih za putovanja predsednika Srbije i da se ta sredstva usmere Sektoru MUP za vanredne situacije.

U raspravi je Aleksandra Jerkov (DS) rekla da investitori za otvaranje radnih mesta dobijaju desetine hiljada evra, a da u tim firmama zaposleni rade za mesečnu "platu od 180 evra, stoje 15 sati za trakom i ponižavaju se pred svojim poslodavcima i SNS".

Na navode Jerkov da su te private firme zapravo poslovni partneri vlade SNS, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je poručio da su poslovni partneri vlada u prethodnom periodu bili tajkuni, među kojima i Miroslav Mišković.

Dodao je da su tajkuni formirali vlade i diktirali ko će biti ministri, kao i to koji će ministar "postati milijarder sa privatnim firmama".

U tim vladama, kaže, znalo se kako se stoji mirno kada ti tajkuni pozovu telefonom.

"To je prestalo 2012. godine i to mnogima smeta, jer su tada ponižavali građane Srbije, ne malom platom, nego time što su bili nezaposleni", rekao je Stefanović navodeći da je stotine hiljada ljudi ostajalo bez posla.

Sada, kaže ministar, radnici imaju nadu da će biti bolje i imaju šta da odnesu deci, za razliku od vremena kada je samo Miroslav Mišković nosio svojoj deci i kada su najveće investicije bile od Darka Šarića.

"Nećemo u takvu Srbiju nikad više", poručio je Stefanović.

Povodom zahteva DS-a da se 55 miliona dinara namenjenih za putovanja predsednika Srbije preusmere na Sektor MUP za vanredne situacije, poslanik te stranke Radoslav Milojičić rekao je da ne može da veruje da je vlada predložila da "najgori predsednik u istoriji Srbije" Tomislav Nikolić i sledeće godine za putovanja potroši 55 miliona.

"Umesto da mu oduzmete ta sredstva, da mu ne date da putuje kako ne bi brukao vas, nas i građane Srbije, vi ste mu još dozvolili da sa 55 miliona dinara on i gospođa Dragica nastave da brukaju Srbiju", kaže Milojičić.

Potom se Vladimir Đukanović (SNS) javio po povredi Poslovnika zbog, kako je rekao, kršenja dostojanstva parlamenta i svih građana koji su izbarali Nikolića za predsednika.

"Neko ko je svoju opštinu tako uneredio i upropastio da ne može za narednih 100 godina da se oporavi, taj zaista nema nikakvog prava da ovako nešto iznosi i morali ste da ga opomente", rekao je Đukanović povodom navoda Milojičića, nekadašnjeg predsednika opštine Smederevska Palanka.

Polemika među poslanicima 

Predsednica parlamenta Maja Gojković na početku sednice izrekla je opomenu šefu poslaničke grupe SNS-a Aleksandru Martinoviću i šefu poslaničke grupe SDS-a Marku Đurišiću zbog nepoštovanja parlamenta i rada Skupštine.

Maja Gojković je poslaniku DS-a Radoslavu Milojičiću izrekla dve opomene, jednu zbog vikanja na predsedavajućeg, a drugu zbog urlanja na predsednicu parlamenta.

"Ovo će biti parlament, a ne kafana. Kada zadobijete poverenje građana, napravite od parlamenta šta hoćete", poručila je Maja Gojković nakon izricanja opomena.

Đurišić je bio prijavljen za reč, ali je bio je van sale tokom obraćanja Marijana Rističevića iz poslaničke grupe SNS-a, koga tim gestom bojkotuje.

Kada se vratio, već je bio zakasnio na prozivku njegovog imena.

Dok je govorio Rističević, poslanici DJB okrenuli su leđa, na šta ih je Maja Gojković upozorila da to ne čine, jer je to nepoštovanje i predsedavajućeg i poslanika.

Predsednica parlamenta izrekla je opomenu Martinoviću zato što je rekao da se šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović obraća "rečnikom polupismene bitange".

Skupštinski budžet za sledeću godinu smanjen je za 400 miliona dinara usvajanjem amandmana na Predlog budžeta za 2017. godinu, a Obradović je naveo da se “otima iz skupštine, kako bi sva politička moć bila prebačena u vladu i ruke premijera Aleksandra Vučića”, a parlament kao najvažnija institucija bio urušen i ismejan.

Navodeći da je predloženim republičkim budžetom predviđeno povećanje budžeta vlade za 1,6 milijardi dinara, Obradović je rekao da zaposleni u parlamentu imaju veoma male plate, navodeći da čistačice imaju 19.000, vozači 25.000.

"Vlada neka pokaže uštede kod sebe, a ne u parlamentu”, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, skupštinski budžet trebalo bi da bude tema sednice Administrativnog odbora, ali da predsednik odbora Aleksandar Martinović nije o tome ni otvorio raspravu.

Polemika o paljenju parlamenta 2000. godine 

Obradoviću je odgovorila predsednica Skupštine Maja Gojković, koja se obratila iz poslaničkih klupa i rekla da se smanjenjem budžeta parlament pridužio merama štednje cele vlade, te da funkcionisanje tog tela ni na koji način neće biti ugroženo.

Gojković je navela da su poslanici koji se bune zbog smanjenja skupštinskog budžeta maliciozni i lažno zabrinuti za dostojanstvo parlamenta, jer, na primer, ne reaguju na negativne medijske napise o tome kako se troši novac iz skupštinskog budžeta.

Kako je rekla, mediji često pišu da poslanici putuju i rasipaju narodne pare, a da niko ne govori o tome da imaju najmanje plate u Evropi, dok opozicija na to ne reaguje, što, dodaje, pokazuje da su maliciozni i lažno zabrinuti za "dostojanstvo parlamenta".

"Dostojanstvo parlamenta neće biti ugroženo zbog 400 miliona dinara koji će otići u druge svrhe kad bude trebalo, odnosno u budžetsku rezervu", rekla je Maja Gojković.

U raspravu se uključio i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, koji je upitao Obradovića "šta je to budžet vlade", ocenjujući da lider Dveri ne ume ni da čita brojeve u budžetu.

"Nemojte da se brintete za svoju platu, imaćete para za skupštinski restoran, ništa vam neće biti uskraćeno", naveo je Martinović.

On je rekao i da je skupštinski budžet pripreman detaljno, u stalnim konsultacijama sa Ministarstvom finansija i da je urađen u limitima koje je dalo to ministarstvo.

Martinović je kazao da se Obradović obraća "rečnikom polupismene bitange", nakon čega mu je predsednica parlamenta izrekla opomenu, te dodao da se ne plaši toga što se pojavio "novi DOS".

"Ako je neko novi DOS, onda je to Obradović, koji je bio na listi DSS, koja je bila predvodnik DOS-a 5. oktobra 2000. godine i zapalila skupštinu", rekao je Martinović.

O DOS-u je pričala i Maja Gojković, navodeći da je DOS palio skupštinu i da je nešto najgore što se desilo višepartijskoj Srbiji.

"A naše je da ispravimo tu materijalnu štetu, da nađemo vredne slike koje su tada nestale, a što nikome za vreme vladavine DOS-a nije palo na pamet", rekla je Maja Gojković.

Rasprava poslanika o ombudsmanu

Današnju sednicu obeležila je i rasprava o amandmanu Vladimira Đukanovića (SNS) koji je tražio da se smanji plata Zaštitnika građana, a u koju se uključila i predsednica parlamenta Maja Gojković koja se obratila iz poslaničke klupe, poručujući da je taj amandman lični stav poslanika Đukanovića, te da poslanička grupa SNS drugačije razmišlja i da neće podržati ovaj amandman.

"“Tako je bilo i u prošlom mandatu, za razliku od SNS, Đukanović je glasao protiv izveštaja Zaštitnika građana"”, rekla je Gojkovićeva.

Kaže da suština amandmana nije ono što smo čuli od onih koji smatraju da ga treba odbiti.

"Plata ombudsmana je 400.000 dinara i on može da na pravi način štiti građane i za primereniji iznos, za 216.000 to je suština njegovog amandmana, a ne da li nam treba Zaštitnik građana, treba nam"”, rekla je Gojkovićeva.

U polemiku se uključio i ministar za rad Aleksandar Vulin koji poziva da se ne izjednačava institucija Zaštitnika građana sa Sašom Jankovićem.

"“Zaštitinik građana je važna institucija, a Janković je predsednički kandidat čiji politički rad pratimo. Pokušaću da ubedim poslanike Pokreta socijalista da ne podrže ovaj amandman"”, kaže Vulin, lider Pokreta socijalista navodeći da je Janković legitiman kandidat DOS-a.

Podnosilac amandmana Vladimir Đukanović naveo je da Zaštitnik građana ne radi ništa, osim što zloupotrebljava funkciju i namerava da se kandiduje za predsednika Srbije, te da je sve vreme zloupotrebljavao novac koji je imao za političku promociju.

DS, SDS i SRS pozivaju vladajuću većinu da skupi hrabrost i na dnevni red stavi izveštaj ombudsmana, te da se povede rasprava o njegovom radu.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić kaže da očigledno namera predlagača nije bila da se usvoji amandman nego da se ovde raspravlja o liku Saše Jankivića te da se u toj kampanji protiv njega ne biraju reči.

"“Da li ćemo na glasanju kad dođemo do ovog amandmana čuti famozno zvonce, jer ova skupština tako odlučuje. Zato je vreme za izbore i da ode ova vladajuća većina", smatra Đurišić.

Poslanica SRS Vjerica Radeta kaše da je Janković “prozapadni Sorošev političar”, te da ne može biti Zaštitnik građana, dok njen stranački kolega Nemanja Šarović smatra da je reč o “zakasnelom obračunu vladajuće koalicije sa Sašom Jankovićem, podsetivši da su vladajuće stranke glasale za njegov izbor.

Poslanica DS Maja Videnović rekla je da je amandman Đukanovića najozbiljnija politička zloupotreba i poruka da je od problema građana važnija politička zloupotreba. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво