Vučić: Moje izjave o trudnicama falsifikovane

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da su njegove ranije izjave, o socijalnim davanjima i trudnicama, istrgnute iz konteksta i "falsifikovane".

Aleksandar Vučić je za televiziju Prva objasnio da je govorio o dve sasvim različite stvari – pravima trudnica u Srbiji i socijalnim davanjima za ljude koji mogu da rade, ali ne žele, te da su te dve izjave "isečene, spojene i falsifikovane".

"Nije ih sramota da falsifikuju moje reči", rekao je Vučić, reagujući na pisanja pojedinih portala koji su preneli da je juče rekao da "žene u Srbiji rađaju decu kako bi od države uzele novac" i da "majke ne žele da rade jer dobijaju socijalna davanja u visini minimalca".

Vučić je dodao da je zapravo govorio o tome da ima mnogo ljudi koji mogu, ali ne žele da rade, te na osnovu dece dobijaju dodatke i od toga žive.

"Rekao sam da ovakvi kao ja, koji mogu konju rep da iščupaju, prime socijalnu pomoć, prijave prvo dete, pa drugo dete i tako dobiju plate", naveo je Vučić.

Trudnice su, pak, bile sasvim druga tema, rekao je premijer.

Vučić je, kaže, govorio o tome kako se u Srbiji uvek priča da su prava trudnica mala, a da je on naveo da trudnice kod nas zapravo imaju tri puta veća prava od onih u Nemačkoj.

"Kad bih rekao da treba da bude kao u Nemačkoj, mene bi obesili", zaključio je Vučić.

Radnicima s minimalcem osam odsto veće plate od 2017. 

Radnici u privatnom i javnom sektoru koji primaju minimalac imaće za osam odsto veću platu od početka sledeće godine, rekao je premijer.

"Imamo oko 350.000 radnika koji su prijavljeni na minimalac, 330.000 u privatnom i oko 20.000 u državnom sektoru i oni će od 1. januara automatski imati osam odsto veća primanja", rekao je Vučić za televiziju Prva.

Plate u javnom sektoru biće povećane, rekao je Vučić, navodeći da za to ima prostora, ali da je sa MMF-om teška borba, jer ta institucija, na primer, ne želi da se plate povećaju vojsci i policiji, dok država hoće da odlučuje šta da radi sa novcem.

"S druge strane, važno nam je da zadržimo prisustvo MMF u Srbiji, da budemo zvezda učenik, neko ko je uradio sve što treba i da budemo primer za sve u svetu, ali su nam građani najvažniji", rekao je Vučić.

Premijer veruje da će u februaru ili martu sledeće godine prosečna plata biti 430 evra i da će se povećvati.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво