Reakcije povodom odluke o "Trepči"

Stižu i prve reakcije povodom odluke Vlade Srbije da poništi pravne posledice akata Prištine o "Trepči"

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je ocenio da je Vlada po pitanju "Trepče" usvojila promišljenu i održivu strategiju, kojom namerava da na diplomatskom, pravnom i praktičnom planu odgovori na jednostrane poteze privremenih institucija.

Drecun je rekao da će Vlada preuzeti niz aktivnosti, od obaveštavanja relevantnih međunarodnih organizacija o kršenju nekih osnovnih povelja međunarodnog prava, a zatim će ministar Ivica Dačić poslati pisma članicama Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija o problemu "Trepče".

"I na redovnoj sednici Saveta bezbednosti u novembru će takođe govoriti o 'Trepči'", rekao je Drecun i istakao da pitanje arbitraže nije isključeno, te da je upravo zaustavljen pokušaj otimanja Brezovice preko nagoveštaja arbitraže.

Direktor “"Trepče sever"” Jovan Dimkić je rekao da su menadžment i zaposleni u "Trepči" ohrabreni odlukom Vlade Srbije koja je poništila pravne posledice akata i radnji kosovskih institucija u vezi sa ovim preduzećem.

"Stavovi Vlade Republike Srbije nikada nisu predstavljali nepoznanicu za nas", rekao je Dimkić i istakao da je današnja odluka Vlade Srbije pokazala da je neprihvatljiv način na koji je Priština pokušala da jednostrano reši pitanje pravnog statusa "Trepče".

Dimkić je upozorio da bi se rešenje za "Trepču" automatski primenilo na rešavanje svih ostalih otvorenih imovinskih pitanja koja postoje na teritoriji Kosova i Metohije.

Stranke različito o odluci Vlade 

Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević je rekao da je Vlada Srbije donela jedinu moguću ispravnu odluku u vezi s kombinatom "Trepča" na Kosovu.

Milićević je rekao da je razočaran zato što je deo opozicionih stranaka radi, kako je rekao, "jeftinih političkih poena", kritikovao odluku Vlade Srbije.

Dodao je da poslanički klub SPS-a u Skupštini "snažno podržava odluku Vlade".

Poslanica DS-a Gordana Čomić je ocenila da je dobro što Vlada neće tražiti sednice Saveta bezbednosti i međunarodnu arbitražu zbog kombinata "Trepča".

Prema njenim rečima, dobro je i to što je Vlada pokazala da odluke Prištine ne smatra validnim "u vezi državine i prava" koje ima u "Trepči".

"Loša stvar je što predsednik Vlade nije saradnike upoznao na vreme sa tim, pa su u javnosti izneli stav i o Savetu bezbednosti UN, i o arbitraži, i praktično su pozivali na prekidanje Briselskog sporazuma", rekla je Čomićeva.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović ocenio je da je Vlada Srbije u vezi sa "Trepčom" pokazala svoju nemoć.

Rekao je i da je "poznato da je Evropska unija sponzor nezavisnog Kosova i svega što vlast u Prištini radi" i ocenio da "u Briselu (sedišu EU) nema sreće za Srbiju".

Oglasio se i poslanik Nove stranke Zoran Živković, rekavši da je pitanje vlasništva nad Kombinatom "Trepča" na Kosovu trebalo ranije rešavati i da ono što sada radi vlast podseća na devedesete godine prošlog veka.

"Naravno da nije dobro da 'Trepča' bude izgubljena, ali način na koji se brani podseća na devedeset godine, kada su je branili i radikali i Slobodan Milošević", rekao je Živković novinarima u Skupštini Srbije.

SDS ocenjuje da vlast u Srbiji "farsom" oko rudarsko-metalurškog kombinata "Trepča" pokušava da prikrije odgovornost za gubitak imovine na Kosovu i Metohiji.

"Teatar koji vlast danima pravi oko navodne borbe za 'Trepču' ima za svrhu samo prikrivanje istine da je ova vlast, potpisujući Briselski sporazum, potpisala uvođenje pravnog sistema Republike Kosova na celokupnu teritoriju Kosova", naveo je SDS u saopštenju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво