Влада поништила правне последице аката Приштине о "Трепчи"

Од првог састанка у Бриселу, тражио сам да се разговара о имовини, али никада нису то питање хтели да ставе на дневни ред, рекао је премијер Србије. Вучић је истакао да није прихваћен предлог Канцеларије за КиМ да се са питањем "Трепче" иде пред Савет безбедности. Поништене правне последице аката Приштине. Премијер је негирао да је Влада упутила писмо Европској комисији у вези с "Трепчом".

"Данас је Влада прихватила предлог Канцеларије за КиМ у њеном највећем делу и донели смо одлуку о поништавању свих правних последица и радњи привремених установа у Приштини које се односе на положај 'Трепче'", рекао је Вучић на конференцији за медије након седнице Владе Србије.

Премијер каже да је Влада била принуђена да донесе такву одлуку.

"Желимо да 'Трепча' настави да ради. Насмејао сам се када сам видео процену да наша имовина вреди 200 милијарди евра. 'Трепча' је од виталног значаја за опстанак (Срба на) КиМ. У 'Трепчи' ради, неко би рекао око 600 људи, можемо да кажемо и 1.200, а 3.000 је на буџету 'Трепче' и она чува север Косова", каже премијер и додаје да у "Трепчи" има два рудника, два на северу која су отворена, "Бело Брдо" и "Црнац", а оба се већим делом налазе на територији централне Србије.

Додаје да је "Трепча" од изузетног значаја и да ће је Србија чувати. 

"Не разумем зашто су ово Албанци урадили, не видим шта су тиме добили и шта тиме желе да добију. Не мисле ваљда да ће ући силом? Да отмете не можете, не дамо, не дамо да се дира у права својине ни Албанцима, ни онима који су вас на то наговорили. Без икакве силе, без ичега. Питам што сте то радили? Због унутрашњих политичких прилика?", упитао је Вучић.

Вучић је упитао и зашто су приштинске власти донеле закон о "Трепчи", поручивши да, ако је намера да се каже да је Звечан њихов јер је цела општина настала на имовини "Трепче", то неће бити могуће.

"Не могу да разумем зашто су то урадили, као ни оне који су то допустили. Одлука нема смисла. Контролисали су јужни део Митровице још од 1999. у потпуности. Још пре проглашења независности такозване државе Косово", рекао је Вучић.

У Звечану су српске куће, тамо нема Албанаца – нису ваше и не могу бити ваше, поручио је Вучић приштинским властима.

Такође је упитао шта су том одлуком хтели, "можда да ударе још мало на Србију, притиснуту са свих страна", јер, како констатује, други смисао то не би имало.

Рекао је да директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић није рекао баш сасвим истинит податак када је говорио о 51 милион тона резерви руда на Косову и Метохији.

"Питање је да ли има толико резерви и ко је и како радио процене, јер нисмо радили процене протекле три деценије. Рачунајте да је 85 одсто тих резерви у јужном делу Митровице", рекао је Вучић.

На седници Владе говорило се и о акционом плану за телекомуникације, свеукупним односима са ЕУ, анализирали су се односи у региону, посебно после признавања, односно непризнавања избора у Сребреници и поступцима и потезима које ће Србија и њена влада чинити у наредном периоду.

Када су у питању разговори о телекомуникацијама, Вучић је рекао да је на Београду да настави разговоре јер, како је рекао, "наш потпис за нас јесте Свето писмо" и када нешто потпишемо, ми то спроводимо у дело.

Како је објаснио, питање имовине никада није стављено на дневни ред бриселског дијалога, иако је у осталим питањима лако постићи договор, попут тога да на "Газиводама" раде и Срби и Албанци.

"Али увек дођемо до питања имовине. Хоћете да дамо језеро? Нећемо, немамо право и не можемо да дамо и то сам 100 пута рекао и немојте да нам трпате питање имовине", рекао је Вучић.

Поручио је да нико не може да тврди да сва имовина припада такозваној држави Косово, јер су то зграде, како је рекао, које је Србија изградила током последњих десет година.

"И да неко каже 'частите нас', немамо право на то. И да хоћемо да их частимо са тих 19 зграда, изградићемо још 190 других. Немамо проблем. Али проблем је што хоће да користе то питање имовине како би тражили 'Валач', 'Газиводе' и друго", рекао је премијер истакавши да је то проблем и да на то Србија не може да пристане.

"Разговараћемо са српским политичарима на КиМ"

Сматра да је добра одлука српских политичара у косовској влади и парламенту да замрзну своје функције и истакао да ће с њима тек разговарати.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да су српски политичари у косовској влади и парламенту, без обзира на то што су често критиковани у медијима, највећи део својих одлука увек желели да усаглашавају са одлукама Владе Србије.

"С њима ћемо тек разговарати. Они ће бити ти који ће нас обавестити о својим будућим потезима. Не кажем да ћемо директно утицати, али они увек желе да чују наше мишљење", рекао је Вучић.

Изразио је уверење да у Влади Србије постоји мудрост и снага да се разговори са Приштином наставе, без обзира на то шта о томе мисли косовска министарка за дијалог Едита Тахири.

Указао је и да се у најтежим сукобима и ратовима ствари решавају разговорима.

"Ми се не хвалимо мишићима, ми се хвалимо миротворном политиком, да са вама имамо најбоље могуће односе, да имамо присуство у Србији и бизнисмена из Албаније и КиМ", рекао је Вучић.

Каже да је инсистирао код Марка Ђурића да се нађе решење да кроз Србију пролази што више аутомобила са КиМ, да се поштује проток људи, робе, капитала. Јер то је, каже, живот.

"Прихватам да је Тахиријева 'најјача'. Само се молим да ту силу не показује на делу, јер то нећемо дозволити", поручио је премијер Вучић.

"Нећемо пред Савет безбедности"

Премијер је изјавио да је он одлучио да се о питању "Трепче" не тражи ванредна седница Савета безбедности УН, јер још није угрожен мир.

Каже да је то једина тачка предлога Канцеларије за Косово и Метохију коју није прихватио.

„На седницу Савета безбедности УН се иде ако је угрожен мир. Ја мислим да то још није случај. Одлука Приштине јесте опасан потез, али јошš није угрожен мир“, подвукао је Вучић.

Нагласио је да ће Влада покушати да искористи све могућности разговора и дијалога за решавање проблема.

"Пустите да пробамо да разговарамо и вратимо ствари у нормалу, да пробамо како би неки људи размели да је 21. век и да морамо да развијамо добре односе и мислимо на наше економије, будућност, бебе", рекао је премијер додајући да прихвата сву одговорност за своју одлуку.

„Нисам прихватио тај предлог јер нисам циркуски премијер, и зато што мени не треба да урличем на телевизији носећи српску заставу и објашњавајући свима како сам велики Србин, а да резултат на семафору буде 0:1“, рекао је Вучић.

Упитао је шта бисмо добили седницом Савета безбедности УН, додајући да ионако постоји расправа о Косову и Метохији у новембру, за коју је шефу дипломатије дат налог да говори о "Трепчи".

Вучић је истакао да би ванредна седница Савета безбедности УН само изискивала трошење пара за одлазак у Њујорк, где би били суочени са прегласавањем.

„Нећу да идем тамо само да би Србима показао ко су пријатељи, а ко непријатељи“, казао је премијер.

"Нећемо на арбитражу, компромис би донео успех 'Трепчи'"

Нећемо ићи на арбитражу, не може Србија да иде на арбитражу с Косовом, јер би тиме признала Косово, рекао је Вучић и додао да је "Трепча" "наша, у нашем поседу и "државини", те да нећемо дозволити да нам је отму.

Премијер је, упитан о конкретним корацима које ће држава предузети да заштити "Трепчу", раднике и имовину, рекао да то неће бити арбитража, али да постоје "неке друге врсте арбитраже".

А на питање шта тачно може да значи одлука о поништавању правних последица аката Приштине о "Трепчи" и како ће Влада спровести кораке које је припремила, одговорио је:

"Овако како смо наумили, ми смо у поседу, у државини ствари, ми то имамо, само је неко хтео да нам одузме."

"А ми кажемо – не дамо", рекао је премијер и додао да ће то "бранити у свим разговорима са страним саговорницима и партнерима.

"Буду ли покушали силом, нећемо им дозволити. Ми никоме не претимо, ако мислите да показујете силом нешто српском народу, плашим се да ћете своје зубе поломити. Ми ћемо мир и стабилност сачувати", поручио је премијер.

Упитан зашто нико из ЕУ није реаговао на случај "Трепче", Вучић је одговорио да претпоставља да и неће реаговати, те да то није ни очекивао.

"Реаговали би да сам ја рекао да нећу да одговарам неком новинару јер је из неке куће коју неко финансира. То јесу двоструки стандарди, али шта да радим, нећу да уништим будућност Србије. Нисам идиот да мислим да су Албанци то сами смислили, онај ко мисли да сам много глуп – греши", рекао је Вучић оценивши да је интерес Србије изнад свега.

"Пустите државу да ради свој посао, а не знам одакле вам то да је наш одговор маркетиншки", рекао је новинару чије питање је схватио као инсинуацију да је данашња одлука Владе маркетиншки потез.

"Није маркетиншки. Њихова одлука је можда маркетиншка, а у сваком случају неразумна", додао је.

Упитан шта се сада дешава, након одлуке косовских власти, Вучић је рекао: "Ништа."

"Ништа се не дешава, осим што нам праве проблеме при увозу одређених сировина. А ако хоће да промене, морају нешто да ураде‚, а како ће ући у Лепосавић, у нашу зграду 'Трепче', како мисле да протерају Србе?", упитао је Вучић.

Упитан шта очекује од Брисела и да ли се питање "Трепче" може користити као проблем којим ће Србија бити притиснута да одустане од Телекома, Вучић је одговорио да Србија хоће да спроводи споразум о телекомуникацијама, али да не може да пристане на то да све унапред прогласи као имовину косовске државе.

"Када вас доведу у ситуацију да је немогуће било шта да урадите, браните се с четири ноге. Доведени смо у позицију која је за нас немогућа. Нема излаза и тунела направљеног да се провучемо", рекао је Вучић.

Он је додао да је позиција немогућа, али да ће се Влада Србије борити за свој народ и земљу.

"Немогућа је позиција и борићемо се за свој народ и земљу, али не да показујемо мишиће, већ знањем, одговорношћу и памећу", рекао је Вучић.

Премијер је додао да је одлука Приштине политички и правно ништавна и да неће производити последице, осим што може да нанесе штету "Трепчи".

"Шта ћемо ако кажу да више не дозвољавају увоз експлозива за 'Трепчу', без којег не можемо да радимо у 'Трепчи'? И на то можемо да пружимо одговор, да спасавамо 'Трепчу' на другачији начин, али тиме бисмо само показали да желе да нам направе штету", рекао је премијер.

На питање како би изгледао компромис у вези с "Трепчом", Вучић је рекао да би то предузеће имало огроман успех ако би се фузионисало.

"Ако бисмо успели суштински да функционишемо заједно, не би било крај успеху 'Трепче'. Могли бисмо да остваримо велики извоз. То је једино економски оправдано решење", рекао је премијер.

Нема промене европског курса

Остајемо на европском путу и нећемо уводити санкције Русији, поручио је Вучић, поводом дилема у јавности да ће догађаји око "Трепче" и Телекома утицати на промену курса и политике Србије.

Премијер је, не остављајући дилеме у том погледу, истакао да је Србија спремна и на компромисе ако су и други спремни.

"Биће компромиса, јер је важно да идемо напред, да размишљамо о будућности", истакао је Вучић.

Каже да је реч о нашој будућности, а не о томе да се бусамо у прса, јер то неће "исплатити" пензије и плате, нити донети нове инвестиције.

"Никога нисам лагао у кампањи, нисам обећавао куле и градове, говорио сам истину и говорио гласајте за владу коју ћу ја водити, владу која неће да уводи санкције Руској Федерацији, другачију владу нећу да водим", истакао је премијер.

Вучић је поручио да Србија мора да настави да разговара са Европом, мора да настави да разговара са свима, мора да настави своју економску политику.

То ће, рекао је, донети нове инвестиције. "Дигли смо нос изнад воде, али уста су нам још под водом, а неки би да се бијемо с целим светом", рекао је Вучић и додао:

"Ту политику нећемо да водимо, али нећемо ни да дозволимо да нас газе", закључио је премијер.

Вучић је истакао да лажни грађански и лажни националистички сектор износе тврдње које немају никакве везе са Бриселским споразумом иако уопште не познају тај документ.

Каже да би, на пример, волео да види у којој се то тачки Бриселског споразума помиње "Трепча", додајући да је реч о документу који има свега страну и по.

"Свашта изговарају и исписују, а појма немају шта пише у Бриселском споразуму. Ако сте толико лењи да не можете да прочитате једну и по страну, није ни чудо што имате мало гласова. Да радите мало више, добили бисте више гласова. Прочитајте документ, јер има превод и на српском и на оба писма", објаснио је Вучић.

Подвукао је да је суштина споразума Заједница српских општина, која чини више од пола тог документа.

Премијер је изјавио и да је "примио к знању" поруку, односно изјаву председника Србије Томислава Николића да за Албанце више нема уступака, након покушаја отимачине "Трепче".

Премијер је рекао да ће преговори Београда и Приштине бити настављени, те да је поруку председника Србије "разумео у моралном и у политичком смислу".

"Председника не бирају новине, већ народ"

Премијер није хтео да се изјашњава о формалним и неформалним кандидатима за председника Србије.

Одговарајући на питања новинара, рекао је да не жели да учествује у политичким играма и испуњавању снова "доконих и лењих људи који мисле да заслужују да постану нешто, пошто нису успели да ураде ништа у претходном периоду своје каријере".

Премијер је иронично приметио да је, прегледајући Курир, "закључио да унапред постоје два победника" – заштитник грађана Саша Јанковић и некадашњи министар спољних послова Вук Јеремић.

"Један је Јанковић, а други Јеремић. Моје је само да одлучим кога да подржим, јер су обојица већ победили, имају огромну подршку у народу, док су остали непостојећи", рекао је Вучић и додао да ће им се, ако ипак буде неко трећи, извинити.

Обраћајући се новинарки Курира, он је рекао: "Ви кандидујте, нека су ту три пута победили, а ја ћу вам саопштити коме сам честитао када се преброје гласови."

На питање како коментарише писање Информера да власник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић подржава кандидатуру Јеремића, Вучић је одговорио да не зна да ли је то истина или није, али да Мишковић вероватно чини што и он, жели да подржи "победника".

"Разумем Мишковића, ближи се правоснажна пресуда. Рачуна да институције у Србији не постоје, да је то резултат политике као када су неки други ведрили и облачили. Али председник се бира на непосредним изборима и не бирају га новине, већ народ", поручио је Вучић.

Рекао је да се чланови Владе неће изјашњавати о председничким изборима, а да ће он то учинити за шест месеци као председник Српске напредне странке.

Вучић је на питање новинара Курира како коментарише медијске написе да су се министри Зорана Михајловић и Ивица Дачић сукобили око председничких избора, рекао да је замолио чланове Владе да се уздрже од коментарисања тих избора.

"Сви имају право да се кандидују, да имају странке, али као Влада се нећемо изјашњавати. А као председник странке, то ћу учинити за шест месеци", рекао је Вучић.

На почетку конференције за медије, министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је да ће почети са радом пројекат Владе Србије "Бебо, добро дошла на свет".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво