Đurić: Gračanica oaza srpskog opstanka na Kosovu i Metohiji

Narod koji opstaje na ovom prostoru predstavlja jedan od stubova srpskog postojanja na KiM i današnji praznik je dobra prilika da celom srpstvu pošaljemo poruku da Srbija bez KiM nema svoj smisao, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u Gračanici. Onemogućen prolaz litije svim ulicama Gračanice, povodom praznika Male Gospojine.

Kosovska policija nije omogućila sveštenicima i vernicima litiju glavnom ulicom u Gračanici, povodom praznika Male Gospojine. Litija je nakon liturgije delom prošla oko zidina manastira, ali ne i celom predviđenom trasom, jer policija nije odgovorila na zahtev da se osigura bezbednost i zaustavi saobraćaj.

Liturgiji, koju je služio vladika Teodosije, prisustvovali su direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici Srba u kosovskim institucijama i predstavnici lokalnih institucija u Gračanici, koja danas obeležava Dan osnivanja opštine.

"Ovaj praznik danas okuplja mnoge meštane, mnoge pravoslavne Srbe u Gračanici i, osim svoje duhovne vrednosti i značaja, podseća na to da je opština Gračanica u prethodnih duže od decenije postala jedna od oaza srpskog opstanka na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Zbog toga, kako kaže Đurić, narod koji opstaje na ovom prostoru predstavlja jedan od stubova srpskog postojanja na KiM i današnji praznik je dobra prilika da celom srpstvu pošaljemo poruku da Srbija bez KiM nema svoj smisao.

"Dakle, srpski narod bez KiM bio bi narod bez sopstvene prošlosti, a narod bez sopstvene prošlosti ne može imati ni budućnost", istakao je Đurić.

Posle službe, vladika Teodosije izjavio je da će Eparhija raško-prizrenska SPC nastaviti da brine o Hramu Hrista Spasa, a Marko Đurić rekao je da je podvig to što su naši duhovnici predvođeni Teodosijem posle 16 godina i posle bezbroj skrnavljenja, razaranje i rušenja pristupili čišćenju hrama. 

Stojanović: Razgovaraćemo možda putem ulice

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović upozorio je u Gracanici da će sa predstavnicima kosovske policije u ovom mestu možda razgovarati putem ulice, jer, kako dodaje, policija očigledno vrlo često razume samo argument ulice, protesta i narodnog izjašnjavanja o određenoj situaciji.

Stojanović je na ovaj način reagovao na činjenicu da litija za praznik Male Gospojine nije prošla svim ulicama Gračanice jer Kosovska policija nije zaustavila saobraćaj na magistralnom putu Priština - Gnjilane koji prolazi kroz ovo mesto.

Stojanović se izvinio episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, gostima i građanima Gračanice zbog toga što je litija onemogućena.

"Nažalost zaostao je čovek na vrlo uticajnoj funkciji, na vrlo važnoj poziciji, koji ne poštuje nikoga, koji ne poštuje opštinu Gračanica, koji ne poštuje odluke i svoje sugrađane. Iako smo dugo vremena insistirali kod mnogih koji odlučuju u policiji, šta je to što se dešava u policijskoj stanici u Gračanici, nije bilo adekvatnog odgovora", rekao je Stojanović.

"Naše strpljenje dolazi kraju i ukoliko se ne urazume, jer mi nismo uspeli da i tog nerazumnog čoveka i druge nerazumne urazumimo, da se ponašaju u skladu sa svojim obavezama, da svoj posao rade, da ukoliko sami ne žele da ga smene i pomere sa tog mesta da ćemo to mi uraditi", rekao je zamenik kosovskog premijera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво