Priština povukla predlog o demarkaciji, privođenja zbog suzavca

Kosovski premijer Isa Mustafa saopštio na sednici skupštine da vlada do daljeg povlači predlog o demarkaciji sa Crnom Gorom, zbog odsustva srpskih poslanika. Dve poslanice opozicije privedene pošto je kod njih pronađen suzavac. Demonstranti okupljeni kod zgrade parlamenta, uz skandiranja i uzvike "Pobeda", propratili vest da je predlog povučen, a incidenata nije bilo.

20.40 - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je albanskim političarima u Prištini da se ne kriju iza poslanika Srpske liste i da na njih na kukavički način ne prebacuju odgovornost za ishod današnje sednice parlamenta.

14.55 - Završene demonstracije opozicije u Prištini.

14.35 - Kosovski premijer Isa Mustafa saopštio na sednici skupštine da vlada do daljeg povlači predlog o demarkaciji sa Crnom Gorom, zbog odsustva poslanika liste Srpska.

14.10 - Portal Zeri javlja da je zbog nedolaska poslanika Srpske liste predlog zakona o demarkaciji povučen sa dnevnog reda.

13.40 - Počela sednica kosovske skupštine, ali bez srpskih poslanika.

13.25 - Privedena i poslanica opozicije Aida Derguti, kod koje je policija pronašla suzavac.

12.40 - Policija, prilikom pretresa na ulasku u skupštinsku salu, privela poslanicu opozicije Doniku Kadaj Bujupi, kod koje je pronašla sakrivenu patronu suzavca.

12.35 - Skupština kasni sa početkom zasedanja sat i po, jer predstavnici Srba nisu došli na zasedanje.

12.25 - Kosovska policija tokom pretresa prostorija Samoopredeljenja konfiskovala materijale pripremljene za protest.

12.05 - Policija je u jednom privatnom objektu na prilazu Prištini pronašla 50 torbi sa Molotovljevim koktelima.

Nekoliko stotina aktivista i pristalica opozicije protestovalo je danas u centru Prištine, povodom najave kosovske skupštine da će usvojiti sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Policija je rasporedila jake snage i hermetički zatvorila zgrade vlade i skupštine. Naspram njih su bili demonstranti, koji su tražili ostavku vlade.

Tokom protesta uhapšeno je nekoliko demonstranata. U zgradi Skupštine uhapšene su dve poslanice opozicije, Donika Kadaj Bujupi i Aida Derguti, kod kojih je policija pronašla patrone suzavca.

Poslanici Srpske liste nisu došli u zgradu skupštine, zbog čega je kasnio početak zasedanja. Oni su ranije najavili da neće prisustvovati današnjoj sednici. 

Bez njihovog prisustva nema dvotrećinske većine poslanika, da bi predlog za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom mogao da bude usvojen.

Zbog toga je kosovski premijer Isa Mustafa saopštio da vlada do daljeg povlači predlog o demarkaciji. 

"Povlačenje zakona o razgraničenju ne znači da je Vlada odustala od ovog sporazuma, ali ne postoje uslovi da zakon na glasanje ide danas", rekao je kosovski premijer Isa Mustafa.

Srpska lista upozorava na sve lošiji položaj Srba na Kosovu.

"Posebno u poslednje dve nedelje kreirano je jedno složeno bezbednosno stanje za Srbe i njihovu imovinu. Veoma loša poruka Albanaca koji su protestvovali u Mušotištu, veoma loša, nekoordinisana, nenajavljena i krajnje provokativna poseta Edite Tahiri i Hašima Tačija na severu Kosova, a imali smo i današnje nenajavljane proteste koje je organizovala opozicija a koji su mogli da eskaliraj", napominje predsednik liste Srpska Slavko Simić.

Opozicija tvrdi da predlogom o demarkaciji Kosovo gubi 8.000 hektara teritorije i odustajanje Vlade od ratifikacije sporazuma smatra svojom pobedom.

"Želim da zahvalim narodu Kosova, nezavisnim ekspertima, profesorima Univerziteta, zatim aktivistima koji pate u zatvorima, članovima Demokratskog saveza i Demokratske partije i na kraju hvala opoziciji", poručio je Glauk Konjufca iz Samooredeljenja. 

Lideri Samoopredeljenja Aljbin Kurti i Visar Imeri su izjavili da je današnji dan istorijski za budućnost Kosova.

"Ovo je ostavka kriminalne Vlade i pobeda građana koji su nas podržavali više od godinu dana i njihova podrška je učinila da se ova ratifikacija zaustavi i da se građani odbrane od kriminalnih klanova", rekao je Imeri.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво