Dačić: U izveštaju Unmika ZSO samo uzgred spomenuta

U sedištu Ujedinjenih nacija završena je sednica Saveta bezbednosti na kojoj se diskutovalo o najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu. Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da će Srbija, "bez obzira na čest nedostatak konstruktivnosti druge strane", nastaviti sprovođenje briselskih dogovora i politiku mirnog rešavanja konflikata. Kosovo je spremno da nastavi dalje, ali Srbija mora da bude spremna da ga pusti, da se suoči sa prošlošću i da uči iz nje, istakla je kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku. Velika Britanija i SAD zatražile ređe sednice o Kosovu.

Ban Kimun je u izveštaju pozvao lidere u Beogradu i Prištini da nastave dijalog o normalizaciji odnosa, ali i da pritom pokažu spremnost na kompromis kako bi obezbedili brži završetak tog procesa u korist svih.

Izveštajem je obuhvaćen period od 16. aprila do 15. jula ove godine.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, Ban je konstatovao da se u praktičnoj primeni postignutih dogovora nije mnogo odmaklo, ali napominje da su obe strane izrazile posvećenost nastavku dijaloga.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na predstavljanju novog tromesečnog izveštaja o radu Unmika na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da će Srbija, "bez obzira na čest nedostatak konstruktivnosti druge strane", nastaviti sprovođenje briselskih dogovora i politiku mirnog rešavanja konflikata.

"To je dugotrajan proces u kojem često nemamo sagovornika koji s nama deli viziju prosperitetnog i politički naprednog regiona", rekao je Dačić i dodao da Srbija ne želi da situacija na Kosovu i Metohiji bude latentna pretnja stabilnosti i napretku Srbije i regiona.

Dačić je upozorio da će ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku govoriti o navodnom genocidu i etničkom čišćenju i istakao da je to još jedna "propagandna parola i laž".

"Od 427 naselja u kojima su živeli Srbi, oni su danas proterani iz 311. To jeste etničko čišćenje, ali Srba", rekao je Dačić, navodeći rezultate popisa iz 1981, koji je sproveden, kako je rekao, pre Slobodana Miloševića, i 2011, koji su sprovele prištinske vlasti.

Dačić je ocenio da u novom izveštaju o radu Unmika nije na adekvatan način predstavljen značaj ZSO, koja je samo uzgredno spomenuta.

"Tražimo priliku za dijalog i dogovor u punoj saglasnosti s međunarodnim pravom i poveljom UN umesto jednostranih poteza", rekao je Dačić i dodao da "ono što se dešava Srbiji sutra može da se desi bilo kojoj drugoj državi na svetu".

Dačić je pozvao zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da, uprkos pritiscima, ostanu dosledne u poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN, a one države koje su priznale nezavisnost, da preispitaju svoju odluku.

Srpski ministar je rekao da je bezbednost na KiM uvek bila nestabilna i da su tu nestabilnost pojačali radikalizacija političke klime i pogoršanje bezbednosne situacije usled jačanja političkog i verskog ekstremizma.  

Kosovski Albanci su, dodao je Dačić, procentualno, u odnosu na broj populacije, najzastupljeniji u redovima Islamske države.

Iz izveštaja je nestao aspekt ljudskih prava pripadnika manjinskih zajednica, ocenio je Dačić, koji je pozdravio poziv u izveštaju upućen liderima da vrate u fokus bezbedan i održiv povratak izbeglica i interno raseljenih lica.

Dačić je rekao i da su nedopustivi brojni slučajevi skrnavljanja srpskih kulturnih i verskih objekata, kao i da je u samo jednoj rečenici navedeno da je bilo 86 incidenata protiv pripadnika manjinskih zajednica, većinom kosovskih Srba.

Dačić je podsetio i da je od juna zaplena svih knjiga na srpskom jeziku postala redovna praksa.

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku rekla je da postoji kontradiktornost kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, tvrdeći da Srbija to pitanje koristi kao pokriće kako bi se mešala u unutrašnja pitanja Kosova i da bi održala paralelne institucije.

"Posvećeni smo dijalogu, ali potrebno je da proces bude dinamičniji i više okrenut rezultatima. Priština će primeniti svaki sporazum iz Brisela. Ali naš posao je težak kad Srbija održava paralelne institucije širom Kosova, i stvara kolonije, i krši naš Ustav i Rezoluciju 1244", rekla je ona na sednici SB UN.

Čitaku je takođe zapitala šta Srbija radi kada je stabilnost u pitanju.

"Želi da podigne spomenik Miloševiću? Kakva je to poruka za žrtve Vukovara, Srebrenice, Kosova – da li je to pomirenje – rehabilitacija najvećeg zločinca posle Drugog svetskog rata. I koju poruku Srbija šalje sopstvenom narodu?"

Bez obzira na to kako se Srbija ponaša, Kosovo neće dozvoliti da ga povuče na taj put, dodala je ona.

"Kosovo ima svoj konačni status, slobodna je, nezavisna i suverena zemlja", rekla je Čitaku, dodajući da se ono još suočava sa izazovima, ali ne takvim, kako kaže, da bi se SB UN sastajao svaka tri meseca i "trošio dragoceno vreme".

U prilog tome navodi da je u Banovom izveštaju navedeno da je na Kosovu izbio sukob između kosovskih Srba i Albanaca oko mesta za parking.

"Ne kažem da živimo u raju. Kosovo još nije ono o kojem sanjamo, ima još mnogo toga da se uradi, posebno protiv organizovanog kriminala i korupcije. Svi naši građani zaslužuju istu priliku za napredak bez obzira na versku, etničku i svaku drugu pripadnost", istakla je Čitaku.

Kosovo je spremno da nastavi dalje, ali Srbija mora da bude spremna da ga pusti, da se suoči sa prošlošću i da uči iz nje.

Dijalog Beograda i Prištine je "duboko zamrznut" i kosovske vlasti su nespremne da primene dogovor o Zajednici srpskih opština, izjavio je ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

On je u obraćanju Savetu bezbednosti UN rekao da je za prevazilaženje tog zastoja u dijalogu potrebno jače prisustvo svetske organizacije u Pokrajini.

Prema njegovim rečima, pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom iznelo je na površinu i jače pozive za ujednjenje svih albanskih zemalja i stvaranje "velike Albanije".

Čurkin je takođe rekao da se razvlači početak rada Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, "traže se izgovori", da bi se "identifikovali i neutralisali svedoci".

"Skrećemo pažnju da je Kosovo 'siva zona' u Evropi ne samo za organizovani kriminal već i za islamiste", rekao je Čurkin.

Čurkin je, takođe, ocenio kao neprihvatljive izjave Prištine da je Misija UN na Kosovu instrument ruskog uticaja i dodao da to smatra napadom na Unmik i UN.

On je takođe skrenuo pažnju da u izveštaju Unmika nije spomenuta "epizoda" u kojoj je ruski ambasador u Beogradu prilikom posete Kosovu tražio sastanak sa komandantom Kfora, ali on za to nije našao vremena.

Tanin: Briselski dijalog ostaje kamen temeljac pomirenja

Briselski dijalog Beograda i Prištine ostaje kamen temeljac pomirenja, rekao je pred Savetom bezbednosti šef Unmika Zahir Tanin.

Obraćajući se Savetu bezbednosti video-bimom iz Prištine, dodao je da je od srpskih lidera u Beogradu čuo da je neophodno da taj dijalog bude uspešan.

"Premijer Aleksandar Vučić je posebno naglasio da se gubi previše vremena i da je potrebno ozbiljnije opredeljenje za dijalog, ne samo lidera i pregovarača već i EU i svih u međunarodnoj zajednici", istakao je Tanin.

Govoreći o napretku u posmatranom periodu, Tanin je konstatovao da je nastavljen napredak, i ukazao da je započela rekonstrukcija glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici i da su smanjene razlike u pregovorima o telekomunikacijama.

Dodao je da su za formiranje Zajednice srpskih opština potrebni dodatni napori. Prema rečima Tanina, važan je pragmatizam obe strane da bi se taj proces produbio.

Tanin kostatuje da se malo raseljenih lica vratilo domovima i precizirao da je 16.000 raseljenih na samom Kosovu, a mnogo više van Kosova.

Na sednici su govorili ambasadori 15 država članica Saveta bezbednosti UN. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво