Osude napada na Bobana Stojanovića

Više nevladinh organizacija i Savet za ljudska prava Liberalno-demokratske partije osudio je napad na LGBT aktivistu Bobana Stojanovića. Napad je osudio i Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović, istakavši da država mora da reaguje.

U saopštenju grupe nevladinih organizacija se podseća da je to samo jedan u nizu napada. "Dva nepoznata napadača fizički su napala Bobana Stojanovića, koji je kao jedan od organizatora Parade ponosa i tokom ranijih godina bio često na meti nasilnika", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je, prema najnovijim podacima kojima raspolaže organizacija "Da se zna", koja evidentira slučajeve nasilja i diskriminacije prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, u ovoj godini desilo se pet fizičkih napada.

"Od tog broja samo dva su prijavljena policiji što svedoči o visokom stepenu nepoverenja u državne institucije. To potvrđuju i prvi rezultati Centra za istraživanje javnih politika sprovedeno u prvoj polovini 2016. godine. Prema navodima istraživanja značajan broj ispitanika rekao je da se retko obraća policiji jer nema poverenja da će MUP reagovati na njihovo obraćanje", istaknuto je u saopštenju.

"Podsećamo i da napadi na aktiviste i aktivistkinje ostaju nerešeni te je neosporan zaključak da ne postoji politička volja za kažnjavanje nasilnika. Apelujemo na društvo da se aktivira i pobuni protiv sistemske disrkiminacije i potpunog ignorisanja nasilja", naveli su u saopštenju Inicijativa mladih za ljudska prava, Gayten-LGBT, ERA - LGBTI Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava i "Da se zna" Parada Ponosa.

Udruženje građana "Egal" iskazalo je solidarnost i razumevanje za situaciju u kojoj se našao Stojanović, "pošto smo i sami, kao i velika većina LGBT osoba u Srbiji, doživljavali daleko ozbiljnije napade i povrede".

"Egal" ističe da se konflikti uvek na kraju vraćaju kao bumerang onima koji ih izazivaju.

"Sigurni smo da je naša Srbija dovoljno politički zrela, stabilna i civilizovana da može dogovorom da rešava sva pitanja i da će doći vreme kada Stojanović i drugi neće biti napadani", navodi se u saopštenju.

Omerović: Država mora da reši napad na Stojanovića

Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, povodomnapada na Stojanovića, ocenio je da su nasilje nad LGBT osobama, fizički napadi i pretnje dokaz da su u "našem društvu osobe drukčije seksualne orijentacije još jedna od najugroženijih grupa".

Policija mora pronaći nasilnike koji su sebi dali za pravo da na ulici fizički napadaju čoveka samo zato što je gej", naveo je Omerović.

"Danas su napali nekoga zato sto je gej, sutra će nekoga zato što je Rom, prekosutra nekoga zato što je drukčiji po nekom trećem osnovu. Dokle"? upitao je Omerović.

Prema njegovim rečima, država mora rešiti ovaj slučaj, mora pokazati da su svi građani jednaki i posebno mora kazniti one koji nasiljem pokazuju svoj odnos prema drugačijima.

"U suprotnom će strah biti taj koji će pratiti LGBT osobe, a nasilnici će se osećati moćno i nedodirljiivo. Državni organi ne smeju im to dozvoliti", poručio je predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

I Savet za ljudska prava Liberalno demokratske partije osudio je napad na LGBT aktivistu Bobana Stojanovića, a od nadležnih državnih organa traži da slučaj ispitaju, odgovorne privedu pravdi i na taj način dokažu da je zakon u Srbiji jednak za sve. 

LDP navodi da je nedopustivo da, nakon toliko godina borbe građana protiv politike nacionalizma, sukoba i netolerancije, ljudi u Srbiji i dalje moraju da svakodnevno brinu za svoju i bezbednost svojih najmilijih samo zato što su drugačije seksualne, nacionalne ili verske orijentacije.

"Ukoliko želimo da postanemo normalno društvo u kojem se cene vrednosti slobode javne reči i okupljanja, tolerancije i pravne jednakosti i sigurnosti, onda moramo dati jasan i odlučan odgovor na pojavu svakog oblika nasilja, bez obzira na to da li je ono usmereno prema nekome ko pripada manjinskoj društvenoj grupi ili ne", navodi se u saopštenju.

LDP će, kao i do sada, biti brana nasilju, podržaće "Paradu ponosa" koja će u Beogradu biti organizovana u septembru, poručuju iz te stranke.

Gej aktivista Boban Stanojević napadnut je u centru Beograda, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво