Švedski premijer u Beogradu

Ispred Palate "Srbija" priređen je svečani doček za predsednika švedske vlade Stefana Levena, koji je razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Leven se sastao i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. Glavna tema posete je podrška evropskom putu Srbije kao i privredna saradnja dve zemlje.

15.55 - Politička podrška Švedske Srbije je dragocena, poručio predsednik Tomislav Nikolić na sastanku sa Stefanom Levenom i istakao da ne postoje prepreke za unapređenje ekonomskih odnosa dveju zemalja.

11.50 - Leven je rekao da prepoznaje napredak koji je Vlada Srbije ostvarila da reformiše zemlju i istakao da je evropski put koji je Srbija izabrala pravi put. 

11.40 - Vučić je rekao na konferenciji za novinare da je sa Levenom razgovarao o bilateralnoj saradnji dve zemlje, o švedskoj podršci Srbiji na evropskom putu, kao i o regionalnim i geopolitičkim pitanjima. 

11.35 - Vučić na Tviteru zahvalio Levenu na podršci evropskom putu Srbije i naveo da se nada jačanju ekonomskih odnosa dve zemlje.

11.15 - Počeo sastanak delegacija Srbije i Švedske nakon što su razgovori dvojice premijera u četiri oka završeni oko 11 časova.

10.35 - U toku bilateralni razgovori Aleksandra Vučića i Stefana Levena.

10.20 - Švedski premijer stigao ispred Palate "Srbija" gde mu je priređen svečani doček uz počasnu gardu.

Stefana Levena je ispred Palate "Srbija", uz počasnu gardu, intoniranje himne i crveni tepih, dočekao premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Usledio je sastanak Levena sa Vučićem, koji je trajao do oko 11 časova, nakon čega su se sastale delegacije Srbije i Švedske. Kako je ranije najavljeno, glavne teme sastanka su bile evropske integracije Srbije i, pre svega, ekonomska saradnja dve zemlje.

Sa Vučićem u delegaciji su još bili i ministri državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, zatim ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i ministar privrede Goran Knežević.

Nakon tih razgovora, dvojica premijera održala su konferenciju za novinare.

Posle sastanka sa Levenom, premijer Vučić mu se zahvalio na podršci evropskom putu Srbije.

"Nadam se jačanju naših ekonomskih odnosa posle ove posete", napisao je Vučić na zvaničnom Tviter nalogu.

Stefan Leven se u Predsedništvu sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Švedski premijer stigao je sinoć u Srbiju u okviru bilateralne posete koja nije deo šire regionalne turneje. Po dolasku u Beograd izjavio je da je došao u Srbiju da bi pohvalio razvoj koji je naša zemlja učinila i naglasio da je Švedska podržavala i podržava put Srbije ka Evropskoj uniji.

Premijer Vučić, koji je sinoć dočekao gosta iz Švedske sa kojim je prošetao Knez Mihailovom ulicom i Kalemegdanom, naglasio je da su nama najpotrebniji mir i stabilnost i zahvalio je Levenu na poseti koja je od izuzetnog značaja, naročito jer Beograd nije bio usputna stanica švedskom premijeru.

Švedska, kao najmnogoljudnija među nordijskim zemljama i treća po površini država u EU, od početka prošle decenije značajno podržava proces pridruživanja Uniji, i to ne deklarativno, već u vidu konkretnih projekata - usmerenim na unapređenje u oblasti demokratskog upravljanja, ljudskih prava i jednakosti, kao i zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Do 2015. švedska pomoć Srbiji dostigla je, prema zvaničnim podacima, devet miliona evra.

Leven (1957) je socijaldemokrata, a u podmladak Švedske socijaldemokratske partije stupio je sa samo 13 godina. Podigla ga je starateljska porodica, pošto je ostao bez roditelja. Kao zavarivač, značajno se angažovao u sindikatu.

Godinu dana nakon što je postao predsednik metalskog sindikata ušao je u Izvršni odbor stranke, a na njeno čelo stao je u januaru 2012. godine.

Na izborima u Švedskoj, koji su usledili dve godine kasnije, socijaldemokrate su osvojile najviše glasova, ali ne i dovoljno da sami formiraju vladu, pa je Leven premijer manjinske koalicione vlade u kojoj je i Zelena partija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара