Николић: Драгоцена политичка подршка Шведске

Председник Србије Томислав Николић, у разговору са председником Владе Шведске Стефаном Левеном, нагласио да две земље имају изванредне билатералне односе и континуирано пријатељство.

"Постоји значајан простор за унапређење економских односа и за то заиста не постоје препреке“, истакао је председник Србије", саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

"Срби који живе у Шведској, а којих, по нашим проценама, има око 100.000, мост су нашег пријатељства",“ рекао је председник Николић и додао да је политичка подршка Шведске Србији драгоцена.

Подвукавши значај унапређења економских односа, председник је изразио очекивање да шведска улагања буду усмерена пре свега на производњу.

Констатујући сарадњу у евроинтеграцијама, председник је нагласио да Шведска пружа снажну подршку Србији на путу пуноправног чланства у Европској унији и да ми то веома поштујемо.

Николић је нагласио да поглавље 35 постоји као препрека уколико подразумева признавање Косова, и истакао да Београд разговара са Приштином пре свега о бољем животу грађана, али никада неће признати самопрокламовану независност Косова.

"Ја сам иницирао разговор са Приштином на највишем нивоу, али све оно што је договорено, посебно формирање Заједнице српских општина, Косово не жели да примени. За то очигледно има подршку Запада", рекао је Николић.

"Србија је мала земља у којој живи велики народ, који има своју државу, историју, традицију, културу, језик. Није могуће одрећи се хиљаду година историје", рекао је председник.

Што се тиче ситуације у региону, он је подвукао приврженост миру и стабилности, упркос константним провокацијама, које долазе пре свега из Хрватске.

Николић је рекао да је за Србију неприхватљиво да уведе санкције Русији, не само због историјског пријатељства и савезништва у два светска рата, већ и због компатибилности економија и огромног тржишта које је Србији на располагању.

Председник Владе Шведске се сагласио са председником да две земље имају веома добре односе и подвукао да постоји потенцијал за даље унапређење односа, посебно у сегменту економије. Он је нагласио да је видљив напредак Србије у модернизацији економије.

"Смањење дефицита је веома важно за привреду и инвеститоре и то је прави курс", рекао је премијер Шведске.

Левен је подвукао значај мира и стабилности у региону и заједничких напора да се превазиђу могуће несугласице.

Он је истакао пуну подршку Шведске евроинтеграцијама Србије, уз свесрдну помоћ те земље на европском путу.

Што се тиче односа са Русијом, премијер Левен је подвукао да је тој земљи стало да, упркос санкцијама, гради добре односе са Русијом уз афирмацију дијалога и мирног решавања сукоба, каже се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије