Poslanici raspravljali o izboru nove vlade, u četvrtak nastavak sednice

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su ceo dan o izboru nove vlade, pošto je mandatar Aleksandar Vučić predstavio program koji kao glavni cilj ima prosperitet i podizanje životnog standarda svih građana. Nakon rasprave koja će u četvrtak biti nastavljena, sledi glasanje. Za novu vladu izjasniće se više od 160 poslanika. Mandat Vlade počinje polaganjem zakletve.

22.05 - Na predlog mandatara Vučića da se rasprava nastavi sutra zbog nevremena u požeškom kraju zbog kojeg pojedini ministri moraju da napuste salu, predsedavajući je odredio da se sednica nastavi u četvrtak u 10 časova.

22.00 - Ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini Srbije završili su celodnevno izjašnjavanje o programu i ciljevima nove vlade, a otvorena je petočasovna rasprava za koju su se prijavila 84 poslanika.

21.50 - Saša Radulović je rekao novinarima u skupštini da su poslanici pokreta "Dosta je bilo" napustili sednicu zbog, kako je rekao, verbalnog nasilja prema njima.

21.30 - Srbi i Bošnjaci moraće da žive jedni sa drugima u narednih stotinu godina, a sve drugo bi bilo katastrofa i za Srbe i za muslimane, poručio je Vučić nakon obraćanja lidera Bošnjačke zajednice Sandžaka Muamera Zukorlića.

21.00 - U Danu za glasanje, novu vladu podržaće više od 160 parlamentaraca.

20.40 - Šef poslaničke grupe "Dosta je bilo" Saša Radulović izjavio je da je neposredno pre nego što je on počeo da govori prekinut prenos na RTS-u, dodajući da je to "jako interesantno", na šta je reagovala predsednica parlamenta Maja Gojković, rekavši da je prenos prekinut dok je govorio mandatar.

20.00 - Lider SPS-a Ivica Dačić, najavljujući podršku izboru nove vlade, rekao je da su vlade SNS-a i SPS-a od 2012. uradile mnogo na poboljšanju položaja Srbije i reformama, a u polemici sa stavovima opozicije poručio je da DS nema nijedan ozbiljan argument, niti politiku.

19.40 - Polemika Bojana Pajtića i Aleksandra Vučića o razlozima postavljanja Mladena Šarčevića na mesto ministra prosvete.

19.00 - Lider DS-a Bojan Pajtić je naveo da je sunovrat u državi mandatar Vučić nasledio sam od sebe, da se danas lošije živi, kao i da je javni dug povećan.

18.40 - Reagujući na Šešeljevu izjavu da bi trebalo ispitati Nikolićeve "kriminalne afere", Vučić je naveo da je predsednik Srbije dobro radio svoj posao, a da mu je jasno zašto ga Šešelj "napada".

18.00 - Na izjavu lidera radikala da Srbija na vreme treba da se okrene Rusiji, Vučić je odgovorio da je aktuelna politika jedina moguća. Zašto sebi da sečemo granu na kojoj sedimo, zašto da uskraćujemo tržište, upitao je Vučić.

17.30 - Lider radikala Vojislav Šešelj rekao je da je ekonomski deo ekspozea mandatara spisak lepih želja, dobre namere, ukazivanja na problema, ali da nema celovitog rešenja za probleme, navodeći da je važno prekinuti put ka EU.

17.00 - Čuli smo šta je Vučića sačekalo, a šta je ostavio zajedno sa svima nama, a to je nešto što je solidno za novi početak, rekao je šef poslaničke grupe PUPS-a Milan Krkobabić, koji je i kandidat za ministra bez portfelja.

16.30 - Na kritiku lidera Dveri Boška Obradovića da je predlog o novoj vladi zapravo njena rekonstrukcija koja je mogla da bude obavljena bez izbora, Vučić je rekao da je smatrao da je najbolje da budu održani izbori, kako bi se videlo ko se nalazi na pet ili manje od pet odsto podrške građana.

15.50 - Poslanici DSS-a su rekli da Vučić nije govorio o promeni Ustava, a Vučić je odgovorio da nije ni mogao da govori o tome jer nije bilo dogovora svih relevantnih činilaca. Istakao je da je to stvar dogovora političkih subjekata, a ne odluka Vlade.

15.05 - Poslanici nastavili raspravu o izboru Vlade.

14.00 - U Skupštini Srbije određena jednočasovna pauza.  

13.45 - Mandatar Aleksandar Vučić rekao je da bi bilo loše po Srbiju da ne vodi politiku strateškog cilja puta u EU uz najbolje odnose sa Rusijom. 

13.15 - Šef poslaničke grupe LDP–SDA Sandžaka Čedomir Jovanović rekao je da je ekspoze bio dug, ali da se ipak nije moglo čuti na koji način će se rešiti ključna pitanja.  

12.20 - Šef poslaničke grupe SDS-a Marko Đurišić kaže da ta stranka neće glasati za izbor nove vlade.

11.25 - Lider LSV-a Nenad Čanak zamerio mandataru Vučiću jer, kako je rekao, u ekspozeu nije pomenuo reč Vojvodina. Vučić: Ne dozvoljavam da Vojvodinu volite više nego što je ja volim. 

11.05 - Potrebna nam je privatizacija u sportu. Onaj ko hoće da pravi klub neka plati, rekao je Vučić tokom rasprave u parlamentu.

10.45 - Mandatar Aleksandar Vučić rekao je da država radi na projektima koje realno može i da finansira.  

10.30 - Savez vojvođanskih Mađara i Nova Srbija podržavaju izbor nove vlade.

10.05 - Počela sednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o izboru nove vlade i ekspozeu mandatara. Aleksandar Vučić u parlament je stigao oko 9.40. 

Rasprava o izboru Vlade i ekspozeu mandatara počela je izlaganjem šefova poslaničkih grupa, kojih ima 16. Oni imaju ukupno pet sati za svoja obraćanja, a za načelnu raspravu ostaje još pet sati.

Rasprava je počela obraćanjem šefa poslaničke grupe SVM-a Balinta Pastora, koji je najavio da će ta partija podržati izbor novog Vučićevog kabineta, sa objašnjenjem da je prethodna vlada uspela da sačuva političku i regionalnu stabilnost.

"To je uslov uslova ekonomskog prosperiteta, napretka pregovora sa Evropskom unijom i rešavanja problema građana Srbije", ocenio je Pastor.

I Nova Srbija će glasati za novu Vladu Srbije, poručio je poslanik NS-a Velimir Stanojević.

"Vidi se svetlo na kraju tunela. Vlada je zatekla tešku situaciju u javnim finansijama i drugim segmentima društva, zaslužuje da dobije poverenje jer je u prethodnom periodu bila iskrena prema građanima", rekao je Stanojević.  

Učešće u raspravi o novoj vladi i ekspozeu mandatara, lider LSV-a Nenad Čanak počeo je ocenom da ne sumnja u namere da će i mandatar i članovi njegovog kabineta dati sve od sebe da građani žive bolje, ali je primetio da treba biti svestan da su problemi s kojima će se ta vlada suočiti ogromni i duboki.

On je, međutim, mandataru Aleksandru Vučiću zamerio što u ekspozeu nije spomenuo Vojvodinu.

"Kada je prošli put Vučić davao ekspoze, mislio sam da je napravio gaf, ali sad vidim da nije gaf jer se ponovilo, nijednom nije rekao Vojvodina", rekao je Čanak. 

Komentarišući primedbu da nije izgovorio reč "Vojvodina", mandatar Aleksandar Vučić je rekao da je moguće da je to bila "semantička" greška, ali je podvukao da Vojvodinu voli jednako kao Čanak i da mu "ne dozvoljava da je voli više".

"Naš posao je da jednako tretiramo svaki deo republike", rekao je Vučić. U tom smislu je spreman da otvori priču o prihodima i rashodima Vojvodine, dodao je, i to što je moguće pre, ali je primetio da je Čanak više govorio o prihodima, ali ne i o obavezama Pokrajine.

U nastavku rasprave, šef poslaničke grupe SDS-a Marko Đurišić rekao je da ta stranka neće glasati za izbor nove vlade i naveo da u njenom programu nema konkretnih mera koje bi doprinele boljem životu građana i smanjenju siromaštva u zemlji.

"Šta se čekalo, zašto je bilo potrebno toliko vremena da dobijemo predlog o sastavu vlade i program te vlade", rekao je Đurišić.

Mandatar mu je odgovorio. "Ne znam šta je to toliko strašno, jer smo sve vaše vlade čekali mnogo više i mnogo duže, do poslednjeg trenutka. Čekali smo ih do tih granica da, podsetiću neke ovde, da su molili iz neke druge stranke, molili nas još kada smo bili u onoj zgradi narodne skupštine, da vam pustimo da izglasate vladu do ponoći pošto će država morati da ide na privremeno finansiranje", rekao je Vučić.

Šef poslaničke grupe LDP–SDA Sandžaka Čedomir Jovanović naveo je da mu je žao što nije uspeo da se dogovori sa mandatarom Vučićem o načinu na koji bi zajedno odgovorili na ključne probleme u Srbiji.

"Meni je žao što mi nismo uspeli da se dogovorimo, ne oko toga da LDP bude u Vladi, ili da budem ministar, već što nismo uspeli kao društvo da se dogovorimo kako ćemo zajednički da rešavamo te ključne probleme", rekao je Jovanović.

Na to mu je šef poslaničke grupe SRS-a Vojislav Šešelj poručio da je trebalo da se njemu obrati kako bi on urgirao kod Vučića. Šešelj je naveo da "nije imao pojma da Čeda Jovanović toliko želi da iđe u Vladu i da bude ministar".

Komentarišući Jovanovićevu izjavu da je bio na komemorativnom skupu u Busijama povodom 21. godišnjice "Oluje", Šešelj je rekao da nije bio na komemoraciji u Busijama, a da je to bila prilika da se sretne sa Jovanovićem i da ga on zamoli da urgira kod Vučića da ga uzme u Vladu.

"Da mi je to Čeda rekao, ja bih zaista potražio Vučića, našao bih ga nekako i zamolio da uzme Čedu u Vladu i da Čeda opet dovede Čumeta i da asfaltiraju celu Srbiju", rekao je Šešelj.

Rekao je da bi u tom slučaju Jovanović bio ministar umesto Zorane Mihajlović, a Ljubiša Buha Čume pomoćnik ministra.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je da i dalje ne podržava gej paradu i legalizaciju homoseksualnih brakova, ali da će glasati za ovu vladu, čija je ministarka pripadnik LGBT populacije, kao i da je poziva da dođe u Jagodinu.

"Pričaćemo o razvoju lokalnih samouprava", rekao je Marković i obraćajući se mandataru dodao da je najviše "problema imao sa poslanicima naprednjaka", te da su na svakih deset minuta pitali kako će glasati zbog toga što je jedan član Vlade pripadnik LGBT.

"Gospodine Vučiću, vama se obraćam i vi niste nešto voleli pa ste prihvatili zbog Srbije. Neka mi ne zameri LGBT populacija, iako su me tužili, platiću kaznu, moj stav nije promenjen", istakao je Marković. Kako je rekao, ako je neko stručan treba da vodi određene resore.

Vučić je istakao da je njegova ideja bila da Ana Brnabić bude u novoj vladi zbog svoje sposobnosti i marljivosti i odbacio tvrdnje da postoji plan za legalizacuju homoseksualnih brakova.

Rekao je da poznaje Anu Brnabić kao veoma stručnu, marljivu osobu, ženu koja se nije plašila izazova. Naveo je da njeno postavljanje ne znači, kako neki tvrde, da će se legalizovati homoseksualni brakovi.

"Niti smo to uradili, niti za to postoji bilo kakav plan. Ana nije LGBT ministar, već je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu"“, objasnio je Vučić.

Poslanici DSS-a neće podržati izbor nove vlade jer se ne slažu sa njenim opredeljenjem i evropskim putem Srbije, izjavio je zamenik šefa poslaničke grupe DSS-a Milan Lapčević, navodeći da je to ista vlada koja nije ispunjavala ni prethodna obećanja koja je davala građanima.

U raspravi u parlamentu o izboru nove vlade, Lapčević je ponovo negodovao zbog načina na koji je sazvana sednica Skupštine i što je to učinjeno naprečac, kao i zbog toga što je Srbija tri meseca čekala sastavljanje Vlade uprkos obećanjima mandatara Aleksandra Vučića da će brzo biti formirana.

Podršku novoj vladi neće dati ni poslanici pokreta Dveri. Šef poslaničke grupe te stranke Boško Obradović navodi da u ekspozeu ne vidi boljitak, jer se nastavlja sa starom politikom, za koju ocenjuje da je prevaziđena.

"Da li je moguće gospodine Vučiću da u državi koju vi vodite, radnici u stranim firmama nose pelene na radnom mestu da ne bi prekidali rad i na kratko otišli u toalet", upitao je Obradović.

Vučić odgovara da se to nigde nije dogodilo. "Izmislili ste na licu mesta, kao i jedna novina koja je to objavila. I sindikati znaju da je to laž. A šta Vas briga, lepo Vam zvuči. A šta je smisao toga što se Vi rekli? Smisao toga je, prvo, nemojte da radite, drugo – "Ja sam tu da vas zaštitim jer mi kada dođemo na vlast padaće pare s neba pošto nećemo da imamo strane investitore", rekao je Vučić.

Na Obradovićevu kritiku da je predlog o novoj vladi zapravo njena rekonstrukcija, koja je mogla da bude obavljena bez izbora, Vučić je rekao da je smatrao da je najbolje da budu održani izbori, kako bi se videlo ko se nalazi na pet ili manje od pet odsto podrške građana.

"Veoma je važno da ljudi čuju gde bismo završili da ste vi došli na vlast. Pa zemlja bi nestala u roku od deset sati", rekao je Vučić.

Šef poslaničke grupe PUPS-a Milan Krkobabić izjavio je da dugoročna stabilnost nema alternativu i da je na budućoj vladi da povuče oštre poteze i nastavi reformski kurs uprkos otporima koji se očekuju.

"Šta si zatekao i šta si ostavio. Čuli smo šta je Vučića sačekalo, a šta je ostavio zajedno sa svima nama, a to je nešto što je solidno za novi početak", rekao je Krkobabić, koji je i kandidat za ministra bez portfelja.

Za reč se javio i lider radikala Vojislav Šešelj. Ocenio je da je deo ekspozea mandatara spisak lepih želja, dobre namere, ukazivanja na probleme, ali da nema celovitog rešenja za probleme, navodeći da je važno prekinuti put ka EU.

Prema njegovim rečima, u ekspozeu je i nejasno da li je Vučić za neoliberalizam, državni intervencionizam ili za socijalnu državu jer nije razrešio to pitanje ekonomske filozofije.

Lider DS-a Bojan Pajtić naveo je da je sunovrat u državi Vučić nasledio sam od sebe, da se danas lošije živi, kao i da je javni dug povećan, a da se samo za vreme trajanja ekspozea Srbija zadužila dva miliona evra.

Neprihvatljivo je bilo, smatra Pajtić, da se na vladu čeka 3,5 meseca jer poljoprivrednici za to vreme nisu mogli da donose odluke, investitori nisu imali sa kim da komuniciraju...

Lider SPS-a Ivica Dačić, najavljujući podršku izboru nove vlade, rekao je da su vlade SNS-a i SPS-a od 2012. uradile mnogo na poboljšanju položaja Srbije i reformama, a u polemici sa stavovima opozicije poručio je da DS nema niti ozbiljan argument, niti politiku.

Povodom odluke dela opozicije iz DS-a, SDS-a i DJB-a da juče napuste sednicu na kojoj je mandatar predstavljao program vlade i negodovanja što je sednica zakazana u kratkom roku, Dačić je u skupštinskoj raspravi rekao da je razočaran nivoom kritika prema vladajućoj koaliciji i mandataru.

Šef poslaničke grupe "Dosta je bilo" Saša Radulović izjavio je da je ekspoze mandatara Aleksandra Vučića vrlo sličan onom od pre dve godine, pun detalja i raznih brojeva, ali i obećanja od kojih većina nije ostvarena.

Tokom jučerašnjeg izlaganja ekspozea, koje je trajalo skoro šest časova, mandatar Aleksandar Vučić je poručio da je cilj da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja mandata buduće vlade, 2019. godine.

Vučić je dodao da će se plate u javnom sektoru i penzije u budućnosti redovno isplaćivati, kao i da je cilj da se kroz povećanje potrošnje podigne rast, a ne samo kroz povećanje izvoza i investicija.

Istakao je da će se zalagati za mir i stabilnost i da će raditi na stvaranju uslova za bolji odnos sa Hrvatskom i BiH, ali da će čuvati i nacionalne interese.

Na početku predstavljanja programa Vlade, deo opozicije, DS, SDS i DJB, napustio je skupštinsku salu, negodujući zbog načina zakazivanja sednice, a mandatar im je poručio da ih je narod izabrao da slušaju ekspoze i da posle iznesu primedbe, ali da je jasno da deo opozicije to uopšte ne zanima.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара