GSA podržala izbor Ane Brnabić za ministarku

Gej strejt alijansa pozdravlja odluku predsednika Vlade Srbije i mandatara za sastav nove Vlade Aleksandra Vučića da za ministarku državne uprave i lokalne samouprave predloži Anu Brnabić, koja će biti prva ministarka u našoj zemlji koja ne krije svoju drugaciju seksualnu orijentaciju, saopšteno je iz te alijanse.

Ovakvu odluku mandatara Vučića GSA smatra "istorijskim trenutkom" u Srbiji i ogromnim korakom u izgradnji društva jednakih šansi koje prepoznaje i vrednuje kvalitet i stručnost ljudi na visokim položajima bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koje drugo lično svojstvo.

Brnabić, pored toga što poseduje veliku stručnost, kako se navodi, biće prva ministarka u Srbiji koja ne krije svoju drugačiju seksualnu orijentaciju.

"Politička participacija LGBT osoba je od krucijalnog značaja za povećanje tolerancije, smanjenje diskriminacije i nasilja prema LGBT populaciji u Srbiji, kao što je to bila i jeste u svim razvijenim državama, a izbor Ane Brnabić za ministarku državne uprave i lokalne samouprave će, nesumnjivo doprineti, između ostalog, ravnopravnosti i većem prihvatanju i razumevanju prema LGBT zajednici", navodi se u saopštenju.

Podseća se da je GSA u prethodnih nekoliko godina imala prilike da sarađuje sa Anom Brnabić i uveri se u njenu stručnost i posvećenost poslu.

"Čvrsto smo ubeđeni da će i kao ministarka pokazati veliku profesionalnost i postići značajne rezultate", poručuju GSA.

"Od nove vlade imamo očekivanja da dalje unapređuje kako oblast ljudskih prava, tako i druge oblasti od značaja za sve građane i građanke Srbije. Alijansa će kao i do sada pratiti rad različitih ministarstava i državnih institucija u delokrugu svoga rada, pružaće podršku svakom pomaku, ali će biti i oštar kritičar eventualnog lošeg rada ili svega što bi unazadilo do sada postignuti stepen ravnopravnosti LGBT osoba", navodi se u saopštenju Info centra GSA.

Aktivista Predrag Azdejković ocenio je u izjavi Tanjugu da je predlog da Ana Brnabić bude minista mali korak za Srbiju, ali veliki za LGBT zajednicu.

"Ali ne smemo zaboraviti da je ona ipak stručnjak u svojoj oblasti i da je pred njom mnogo posla koji će dobro obavljati", uveren je Azdejković.

Ipak, Azdejković kaže da ne bi voleo da bude u njenoj koži jer će, veruje, njen posao biti duplo više nadgledan.

"Sve oči su sada uprate u nju, i svaka njena greška biće 10 puta veća greška samo zato što je pripadnica LGTB populacije. To će biti veliki problem, ali se nadam da će imati puno podrške i od drugih ministarstava, ali i od same LGTB populacije", rekao je Azdejković.

"Ovo je signal običnim gej ljudima, naročito mladima u unutrašnjosti, koji odrastaju u homofobičnoj sredini, da sada mogu da pogledaju ka Ani i vladi i kažu, evo, ima nas u vrhu države, ovo je naša država i mi ovde možemo da se osećamo sigurno i dobrodošlo, i to je meni mnogo važnije nego da neko bude na čelu parade", rekao je Azdejković.

Vesna Zorić iz organizacije Egal za pomoć trans i LGBT zajednici smatra da je Vučićev predlog za Brnabićevu kao ministra sigurno najvažniji događaj u skorijoj LGTB istoriji i doprinosi osnaživanju zajednice, koja ovim činom razbija predrasude da ova zajednica ne može ili ne treba da učestvuje u formiranju društva.

"Ono što je još bitnije je povećanje vidljivosti žena koje vole žene, to je istorijski iskorak", kaže Zorić.

Zorićeva smatra da će se rad Brnabićeve, bez obzira na seksualnu orijentaciju, gledati kao rad bilo kog drugog ministra.

"Ne vidim zašto bi to bilo drugačije. Ona ima izuzetan si-vi i ona je više nego kvalifikovana za ministarsko mesto na koje je postavljena", zaključio je Zorić.

Gej aktivista Boban Stojanović izjavio je da je donekle neobično što je o seksualnoj opredeljenosti Brnabićeve javnost obavestio premijer, a ne ona, i pita se da li je i koliko društvo spremno da prihvati takve osobe.

Stojanović misli da je neko iz LGBT zajednice trebalo da bude u vladi još pre 15 godina i da ostaje da se vidi da li će doprinos Brnabićeve toj zajednici ogledati i u ličnoj podršci, a ne samo sa svoje pozicije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво