Vučić: Povećaćemo minimalnu i maksimalnu kaznu za silovatelje

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je izmene Krivičnog zakonika kojima se uvode nova krivična dela, ali i povećanje minimalne i maksimalne kazne kada je u pitanju borba protiv različitih vidova nasilja i siledžijstava u porodici i društvu. Neće više biti uslovne kazne, već će se ići u zatvor, poručio je Vučić. Novi zakon primenjivaće se najverovatnije od 1. januara, kaže Vučić i ističe da kod smrtne kazne "nema popravke".

Zakoni koje smo donosili i koje ćemo donositi imaju za cilj da spasu živote, poručio je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u Palati "Srbija", posle sastanka sa predstavnicima resornih ministarstava i nadležnih institucija.

"Danas smo govorili pre svega o nasilju u porodici, ali smo otvorili i pitanje vršnjačkog nasilja i huliganizma, svih oblika nasilja sa kojima država ima nameru da se u narednom periodu žestoko obračuna", rekao je Vučić posle sastanka sa predstavnicima resornih ministarstava i nadležnih institucija.

Ističe da je Marijin zakon mnogo toga promenio i da pokazuje dobre rezultate, ali da je potrebno učiniti više.

"Imamo obavezu da zaštitimo svakog građanina naše zemlje i želimo da ima što manje nasilja. Zakoni moraju da spasavaju živote", poručio je premijer.

Vučić je najavio da će zakonom biti sankcionisan i pokušaj izvršenja određenih krivičnih dela i obaveza kažnjavanja. Takođe je najavio i povećanje minimalne i maksimalne kazne za počinioce najtežih krivičnih dela, kao i uvođenje novih krivičnih dela – seksualno uznemiravanje i seksualno proganjanje.

"Pomeramo minimalnu kaznu jer time uvodimo i pokušaj krivičnog dela, neće moći da se dobije uslovna kazna, već će se ići u zatvor. Istovremeno povećavamo maksimum kazne pre svega za tri krivična dela – obljuba nad detetom, obljuba nad nemoćnim i silovanje", rekao je premijer.

Na ovaj potez država se odlučila jer su, objašnjava, izricane kazne i ispod minimuma. Kao primer naveo je nedavne događaje na Vračaru kada je policija, kako je rekao, uhvatila nekog "magarca" sa pištoljem.

"I umesto da on dobije tri godine zatvora, što je bilo očekivano, osuđen je na 10 meseci uslovno", naveo je premijer Vučić.

Bolji rezultati nego 2014.

Ističe da je praksa sada različita od grada do grada i da pravda nije ista svuda za sve. Kao primer navodi sudove u Novom Sadu, gde se za silovanje izrekne između pet i 10, i 10 i 20 godina zatvora, što je visoka i ozbiljna kazna za naše zakonodavstvo, i sud u Vranju gde se izriču kazne od šest meseci.

Kaže da je nedopustivo da silovatelj dobije šest meseci, ali i ukazuje da ne želi da kritikuje sud, već da istakne da je potrebno podići minimalnu kaznu.

Ističe da je, ipak, zabeležen napredak kada su u pitanju podaci iz 2014. i 2015.

"Mnogo je više osuđujućih presuda za silovanje i obljubu nad detetom u 2015. nego u 2014. godini. U 2015. doneto je 68 osuđujućih presuda, a u 2014. samo 27. U obe godine ima najmanje po jedna uslovna osuda", rekao je Vučić dodajući da se u 58,3 odsto slučajeva za obljubu nad detetom kažnjavalo ispod zakonskog minimuma.

"Struktura je ovakva – jedno lice je osuđeno uslovno, od šest meseci do jedne godine dva lica, od jedne do tri godine 21 lice, od tri do pet 27 lica, odnosno 40 odsto, a od pet do 10 godina osuđeno je 15 lica, odnosno 22 odsto", rekao je Vučić.

Dodao je da su prvi put donete i presude između 10 i 20 godina koje, kako je naveo, obavljaju najbolji zadatak i generalne i specijalne prevencije za silovanje.

"Iako su postignuti bolji rezultati, pokušaćemo oštrijim, neki će reći i drakonskim zakonima da pobedimo ovu pošast", rekao je premijer.

Niske kazne – loša poruka nasilnicima

Vučić je naveo da se niskim kaznama šalje loša poruka nasilnicima i silovateljima.

"Onda je to nešto zbog čega treba da se zapitamo da li time ohrabrujemo, ja ne znam kako bih nazvao ljude koji su silovatelji, možda grešim ili govorim nešto što ne smem, to nisu ljudi, ali tako moramo da ih tretiramo, ali ne tako što dobiju šest meseci kazne za to. To je nedopustivo", naglasio je Vučić.

"Ako kažemo da je kažnjiv i pokušaj i podignemo minimalne kazne, onda je ta stvar u budućnosti nemoguća", rekao je Vučić i dodao da će se pristupiti i izradi novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici i novog zakona o zaštiti prava u porodici.

Naglasio je da će u narednom periodu biti obavezna i bolja koordinacija rada policije, tužilaštva, zdravstvenih i prosvetnih radnika, kao i centara za socijalni rad.

"Tu imamo i problem sa ljudskim kapacitetima, ali ćemo, uveren sam, i taj problem uspeti da rešimo...", rekao je Vučić.

Govoreći o većem ovlašćenju policije u prvih 48 sati od prijave nasilja, Vučić je rekao da je neophodna i specijalizacija policijskih pripadnika.

"Postoje policajci koji ne mogu da procene – kako ćete oceniti da li je bilo proganjanja. Ali mi smo spremni da uđemo i u taj rizik...", rekao je Vučić.

Obavezan psiho-socijalni tretman i stalno praćenje nasilnika

Premijer je naveo da je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac predložila još jednu meru bezbednosti: obavezan psiho-socijalni tretman i stalno praćenje nasilnika.

"Ako odredimo zabranu prilaska, moramo da imamo nadzor nad organima da li to proveravaju...", kaže premijer.

Ističe da nije povećan obim nasilja, već da žrtve to sada češće prijavljuju – ali da se i dalje boje.

"Po broju smrtnih slučajeva nasilja je nešto manje, prošle godine imali smo 61 ubijenu osobu, ove godine 19 u prvoj polovini... To je značajno manje nego pre 10 godina. To govori da su se konačno i deca i žene ohrabrili, da više veruju državi i neće da trpe teror", rekao je Vučić.

Zato će država, ističe, pomoći i oko izgradnje sigurnih kuća, kako u istočnoj Srbiji tako i u drugim mestima.

"Ovo su sistemske stvari kojima moramo jasno da pokažemo nasilnicima da Srbija jeste moderna država, da gradi društvo u kojem nemate pravo da ugrožavate tuđa prava", kaže Vučić.

Najavljuje da će se država posebno baviti vršnjačkim nasiljem jer je, kaže, sve to povezano.

"Da ne bismo gledali šta je kokoška a šta jaje, moramo žestoko da napadnemo da bismo to smanjili", rekao je Vučić.

"Kod smrtne kazne nema popravke"

Premijer je izjavio da, prema srpskom zakonodavstvu, kod nas nema smrtne kazne, ističući da zna da bi Srbi voleli da za sve postoji smrtna kazna, ali da se ona ne odnosi na neke od njih.

"Kod smrtne kazne nema popravke. Jednom kad pogrešite popravke nema. Nisam siguran da bi ta kazna sprečila kretena u Vratarnici kod Zaječara da počini to delo, niti neke druge koji su najstrašnija zlodela počinili", rekao je premijer.

Govoreći o merama povećanja minimalnih i maksimalnih kazni, premijer je rekao da one ovim zakonom neće biti male.

Sada minimalna kazna od tri godine biće povećana na pet, a maksimalna od 10 ili 12 na 15 godina.

"Kada imate pet godina kazne, onda vam je pokušaj dela kažnjiv i više ne možete da se igrate s tim. I to je ono što su problemi onih koji misle da će moći da se ponašanju na isti način. To su velika povećanja za minimalnu i maksimalnu kaznu", naglasio je premijer.

Dodao je da se razgovara o još nekim pooštravanjima.

"Želimo da pokažemo da možemo da se izborimo sa tim zlom, da štitimo našu decu i naše porodice", rekao je Vučić i dodao da "ti junaci" koji udaraju ženu ili dete moraju da razmisle još tri puta pre nego što to učine.

Odstranjivanje nasilnika iz kuće – po zahtevu policije i tužioca

Ministar pravde Nikola Selaković najavio je da će biti formirano stalno radno telo Vlade, u čijem će radu, osim današnjih učesnika sastanka, učestvovati i predstavnici nevladinog sektora. To telo će, kako kaže, brinuti o sprovođenju Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i društvu. 

Selaković je rekao da će novim zakonom o organizaciji državnih organa u sprečavanju nasilja u porodici i društvu biti predviđeni mehanizmi funkcionisanja.

To, kako je rekao, podrazumeva specijalizaciju policijskih službenika, specijalizaciju zamenika javnih tužilaca, kao i posebnu proceduru prema kojoj će biti prijavljivano delo nasilja.

"Uvodi se osnovna procedura u kojoj je službenik kojem je prijavljeno delo dužan da to prosledi specijalnom službeniku u toj stanici. On ima pravo da, na osnovu razgovora i procene rizika, i ukoliko smatra da postoji nešto što ukazuje na krivično delo, odredi ostanak u policijskoj stanici u roku od 48 sati. U međuvremenu, podnosi zahtev za izricanje hitne mere tužiocu", rekao je Selaković.

Kako je objasnio, tužilac je dužan da u roku od 24 časa predloži sudu, a sud donosi hitnu meru odstranjivanja nasilnika iz kuće u kojoj živi sa svojom porodicom – u trajanju od 30 dana.

U slučaju nepoštovanja te kazne, određuje se kazna zatvora do 30 dana po hitnom postupku.

Ministar pravde ističe da je kaznena politika u sudovima na granici i ispod zakonskog minimuma.

"Na nama je da vodimo računa o kaznenoj politici i predložimo Skupštini promenu zakona, a na sudovima je da primenjuju propise", rekao je Selaković.

Ministar je pomenuo i utvrđivanje besplatne pravne pomoći žrtvama i potencijalnim žrtvama nasilja koja bi bila pružena od države.

Predlog da se u škole uvede obrazovanje o nasilju

Ministar policije Nebojša Stefanović kaže da je važno da, pri uvećanom ovlašćenju policije, policijski službenici u tih 48 sati od prijave nasilja prepoznaju ugroženu bezbednost žrtve i zaštite je.

"Važna je koordinacija svih službi i da se odluka donese na zakonit način. Mi ćemo raditi sve da pripadnici policije prođu nove kurseve i obuke i budu na usluzi građanima, da najširi deo policije u velikoj meri preuzme postupanje i uključi se u suzbijanje ovog krivičnog dela", kaže Stefanović.

Ističe da je obavezno hapšenje svih počinilaca nasilja i da će takvu politiku Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovoditi na teritoriji cele zemlje, kako bi se sprečilo da se kroz nekažnjavanje ponavljaju krivična dela.

"Kaznena politika se mora pooštriti jer sudovi određuju uslovne osude, što ne dovodi do suzbijanja i prevencije. Što se tiče edukacije, mi smo održali u prethodnih godinu dana dvostruko veći broj predavanja u osnovnim i srednjim školama, a ove i naredne godine ćemo i to povećati", kaže Stefanović.

Dodaje da postoji predlog i da se u obavezni školski program uvede obrazovanje o nasilju, kako bi se od malih nogu podsticala svest da je nasilje nedopustivo.

"Mislim da će ove mere dati rezultate, policijska ovlašćenja su proširena u prvih 48 sati. Trudimo se da država postupa zakonito u skladu sa ustavnim normama", rekao je Stefanović.

Oštrije kazne za nošenje nelegalnog oružja

Ministar Nebojša Stefanović kaže da su prethodne akcije predaje nelegalnog oružja MUP-u bile uspešne i da se insistira na oštrijoj kaznenoj politici za osobe kod kojih se pronađe nelegalno oružje.

U prethodnim akcijama predavanja oružja, kako kaže, predato je nekoliko stotina pušaka, nekoliko hiljada pištolja, stotinu komada bombi i eksplozivnih naprava.

"Srećan sam što to oružje nije na ulicama, već je uništeno ili u depoima. Da li oružja ima sada na ulicama – da, ima ga. Da li se borimo protiv toga – da, borimo se. Ono na čemu smo mi insistirali je oštrija kaznena politika", rekao je Stefanović.

Dodao je da kada se pronađe kod nekog ilegalno oružje i kada se on pošalje na tri godine u zatvor, nikome više neće pasti na pamet da ga nosi u gradu, u restoranu na ulici.

"Nije tajna da narko-bosovi koriste lica koja nemaju kriminalni dosije da ilegalno nose oružje da bi mogli da ga upotrebe ili za njihovu zaštitu ili za izvršenje krivičnog dela. Kada uhvatimo takvo lice i predamo tužilaštvu i sudovima, očekujemo oštru kaznenu politiku", naglasio je Stefanović.

Istakao je da kao društvo treba da pošaljemo poruku da "mi ne tolerišemo nelegalno oružje, ozbiljno ćete odgovarati, ići ćete na robiju bar tri godine".

Stefanović je pozvao sve koji imaju nelegalno oružje da ga predaju u najbližu stanicu policije bez krivične odgovornosti, da akcija traje već 10 dana.

"Nekada oružje potiče iz Drugog svetskog rata, iz ratova devedesetih, nekada ljudi naslede kuću gde ima oružja i ne znaju šta će sa njim. Bez krivične odgovornosti možete predati policiji", rekao je Stefanović.

Zamolio je građane da ne ostavljaju oružje na javnom mestu, da ne dođe do povređivanja drugih lica.

Vulin: Niko nije prijavio nasilničko ponašanje u Žitištu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je Centar za socijalni rad u Žitištu samo vodio slučaj razvoda u porodici Zlatić i da nije bilo prijavljeno nikakvo nasilničko ponašanje.

“Dakle, proces brakorazvodni je okončan, sud je na osnovu preporuke Centra za socijalni rad doneo meru da dete pripadne majci, što govori da je prepoznata kao uzoran roditelj”, rekao je Vulin.

Zapitavši kako je moguće da niko nije prijavio da je Zlatić imao oružje, ministar je primetio da Srbi i nisu baš mnogo tihi kada treba da se hvale da imaju oružje.

Ministar Vulin je zapitao i kako je moguće da u tako maloj sredini, kao što je Žitište, nismo imali nijednu prijavu da je taj čovek nasilan.

Tek nakon zločina, kada smo, kako je rekao, slušali priče o njegovim pretnjama, shvatamo da je moguće da je on problematičan, rekao je Vulin.

Govoreći o sastanku s premijerom na kome su razmatrane nove mere za sprečavanje nasilja u porodici, Vulin je rekao da su predložene konkretne stvari i da je jedna od njih jačanje saradnje na uspostavljanju protokola o radu tužilaštva, MUP-a i Centra za za socijalni rad.

Smatra da svakako treba uključiti i prosvetu, jer svaki od tih elemenata ima ne smo mogućnost, nego i zakonsku osnovu prijavljivanja nasilja.

"Posebno govorim o zdravstvu, prosveti, centrima za socijalni rad. Svaka vaspitačica u vrtiću može da primeti promenu ponašanja deteta, to mora i može da prijavi. Svaki nastavnik u školi takođe"”, rekao je ministar.

Uvodi se registar nasilnika, a i nova mera.

"Šta s počiniocem dela kada to on učini, ne možete sprečiti da neko ko odleži kaznu, šta kad to završi, ko ga može sprečiti da ponovi sve, zato uvodimo meru obaveznog psiho-socijalnog posmatranja, savetovanja, meru u kojoj se kao dodatna mera obavezno izriče lečenje, kome se uvodi kao obaveza da nasilnik biva podvrgnut procesu psiho-socijalne rehabilitacije i posmatranja", naveo je Vulin. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво