Pajtić za formiranje demokratske unije: Članstvo odlučuje

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić rekao je da se lično zalaže za formiranje "demokratske unije", političke organizacije koja bi u početku okupljala DS, SDS Borisa Tadića i Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, ali da konačnu reč daju članovi DS-a.

Pajtić je na konferenciji za medije u sedištu DS-a, rekao da će demokrate na predstojećim unutarstranačkim izborima, zakazanim za 24. septembar, osim za lidera stranke, imati priliku i da se opredele za buduću politiku DS-a, kao i za to da li će se ući u proces ujedinjenja demokratske opozicije.

Prema njegovim rečima, u proces ujedinjenja nije se ušlo pre izbora, jer bi se izgubilo mnogo vremena u kampanji, ali, kako je naglasio, sada su okolnosti drugačije.

"Ja sam u DS-u postavio pitanje integrisanja u ono demokratsko na političkoj sceni Srbije, zajedno sa Socijaldemokratskom strankom i Liberalno-demokratskom partijom, pod uslovom da zadrži opozicioni status. Ali, imajući u vidu dešavanja na Vračaru, očigledno da to neće biti slučaj", rekao je Pajtić.

Ipak, kako je dodao, poslednja reč biće na članovima DS-a.

"Mislim da treba da uđemo u taj proces, da sporenja oko sitnih razlika u prošlosti ne vode nikuda. Hoćemo da sarađujemo sa onima koji su nam ideološki bliski, a nećemo reintegraciju sa onima koji se potpuno politički razlikuju", rekao je Pajtić.

Pajtić smatra i da nema potrebe da postoji više demokratskih stranaka na političkoj sceni Srbije.

"To je proces ka konačnoj reintegraciji unutar Demokratske stranke. Da li će to biti unija ili neki drugi oblik, to je sekundarna stvar", rekao je Pajtić.

Lider DS-a je konstatovao da su građani na nedavno održanim parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima pokazali da žele saradnju i zajednički nastup.

"Članovi DS će 24. septembra glasati personalno, o politici, ali i o četiri pitanja, među kojima će biti i to da li su za reintegracije", objasnio je Pajtić govoreći o predstojećim unutarstranačkim izborima u DS-u.

Na pitanje novinara da li će biti razgovora i sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Pajtić je odgovorio da se ta stranka poslednjih nedelja prema DS-u odnosila “agresivnim rečnikom SNS-a” i da je kompromitovala svoju poziciju ulaskom u koaliciju sa naprednjacima u Novom Sadu.

Kada je reč o izborima za predsednika DS-a, Pajtić je rekao da su njegovi protivkandidati trenutno Dragan Šutanovac i Zoran Lutovac, ali da je proces kandidovanja još u toku i da ne isključuje mogućnost da još neko učestvuje u trci.

Dodao je i da eventualna integracija DS-a sa ostalim demokratskim strankama ne zavisi od toga ko će biti budući predsednik.

"Ništa ne zavisi ni od Lutovca, niti od Šutanovca, niti od mene, već od članova DS-a, jer ne možemo mi da kažemo da neće biti reintegracija ukoliko članstvo odluči drugačije. Naravno, to zavisi i od drugih stranaka. Važno je da postoji načelna volja da se to učini, a kako će izgledati saradnja to zavisi od dogovora sa drugima strankama", rekao je Pajtić.

Pozvao je članstvo stranke da popune registracione obrasce i uplate članarinu kako bi stekli uslove za izjašnjavanje 24. septembra i na taj način "članstvo, a ne delegati ili partijska nomenklatura opredele sudbinu stranke u personalnom i programskom smislu".

"DS je u tom smislu avangarda. Verujem da ćemo pomaći granice i podići lestvicu u demokratizaciji srpskog društva i političke scene", zaključio je Pajtić.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво