Komitet EU usvojio poziciju za otvaranje poglavlja 23 i 24

Ambasadori zemalja članica EU su na sastanku u Briselu potvrdili konsenzus o pregovaračkoj poziciji za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom. Datum za održavanje međuvladine konferencije na kojoj će biti otvorena poglavlja utvrdiće Slovačko predsedavanje EU, ali se očekuje da će to biti 18. ili 19. jula.

Ambasadori zemalja članica EU su u ime Evropskog saveta bez rasprave potvrdili konsenzus postignut u utorak kada su se svih 28 država članica usaglasile oko zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23.

Time je dato "zeleno svetlo" za otvaranje poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, odnosno na pravdu, slobodu i bezbednost.

U Briselu se navodi da su u pitanju dva najvažnija poglavlja u pristupnim pregovorima svake zemelje, jer se bave usklađivanjima propisa u oblasti vladavine prava.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak saopštio je da je Srbija sprovela svoj deo posla ispunjavajući uslove za otvaranje poglavlja, a da je EU s druge strane održala svoje obećanje.

"Kredibilna politika proširenja je jedan od prioriteta našeg predsedavanja", rekao je Lajčak, dodajući da će pregovori u dva ključna poglavlja početi uskoro.

U Briselu se 18. i 19. jula održava sastanak ministara spoljnih i evropskih poslova EU i očekuje se da će upravo tada biti održana i međuvladina konferencija na kojoj će Srbija i EU započeti pregovore u poglavljima 23 i 24. 

Број коментара 76

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво