Лајчак поздравио отварање поглавља

Министар иностраних послова Словачке, земље која до краја године председава ЕУ, Мирослав Лајчак поздравио је одлуку о отварању поглавља 23 и 24 у приступним преговорима Србије са ЕУ.

Мирослав Лајчак је рекао да је веродостојни процес проширења један од приоритета током председавања ЕУ.

"Србија је урадила свој део посла испуњавањем услова за отаврање та два поглавља", нагласио је Лајчак у писаном саопштењу достављеном Танјугу.

Истакао је да је ЕУ сада, са своје стране, испунила своје обећање и да је коначни почетак преговора реалан.

Међувладина конференција, која ће отворити два поглавља, предвиђена је за касније овог месеца, наводи Министарство спољних послова Словачке.

Лајчак је, такође и на свом Твитеру написао "Зелено светло за Србију, за отварање поглавља у приступном процесу. Преговори ће коначно ускоро почети. Ово је први резултат приоритета словачког председавања".

Комитет сталних представника земаља чланица ЕУ усвојио је, у име Европског савета, заједничку европску позицију за отварање поглавља 23 и 24 у приступним преговорима Србије.

Амбасадори земаља чланица су данас без расправе потврдили консензус постигнут у уторак када су се свих 28 држава чланица усагласиле око заједничке европске преговарачке позиције за поглавље 23.

Тиме је дато "зелено светло" за отварање поглавља 23 и 24 која се односе на правосуђе и основна права, односно на правду, слободу и безбедност.

У Бриселу се наводи да су у питању два најважнија поглавља у приступним преговорима сваке земеље, јер се баве усклађивањима прописа у области владавине права.

После данашње одлуке COREPER-а, словачко председавање би требало да сазове Међувладину конференцију на којој би, уз присуство надлежних министара, Србија отворила нова поглавља у свом приступном процесу.

Из словачког председавања ЕУ поручују да се конференција на којој ће се отворити два поглавља очекује у другој половини јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара