Specijalno obezbeđenje za Medvedeva

Predsednika Medvedeva obezbeđivaće nekoliko hiljada srpskih policajaca i ruski agenti. Predsednik Rusije biće u specijalnom automobilu, a saobraćaj u delovima Beograda biće povremeno obustavljan. Medvedev dolazi sutra rano ujutru, odlazi kasno uveče.

Dolazak ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu, uz agente Federalne službe bezbednosti Rusije, obezbeđivaće i nekoliko hiljada srpskih policajaca, a saobraćaj u Beogradu će biti izmenjen, uz povremeno zatvaranje pojedinih ulica.

Na trasi kretanja predsednika Medvedeva biće povremeno obustavljan saobraćaj u oba smera u pojedinim ulicama na Novom Beogradu, Savskom Vencu, Paliluli i Vračaru, a parkirana vozila biće uklanjana, kaže Slobodan Vukolić iz MUP-a, dodajući da je najbolje da građani sutra koriste gradski saobraćaj.

Zoran Dragišić, sa Fakulteta bezbednosti, kaže da se preduzimaju različite mere na proveri ruta kojima će se obezbeđivana ličnost kretati i na proveri objekata u kojoj će ta ličnost boraviti.

Prethodnica predsednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, koja bi trebalo da pripremi i organizuje detalje posete, već je u Beogradu.

Formiran specijalni štab za obezbeđivanje Medvedeva

MUP je formirao specijalni štab čiji je zadatak izrada bezbednosnog plana, isto kao u maju prilikom dolaska potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Maršuta kojom će se kretati Medvedev nije poznata, ali je izvesno da će ruski predsednik održati govor na svečanoj akademiji u Centru Sava, povodom godišnjice oslobođenja Beograda.

Medvedev stiže predsedničkim avionom "Iljušin" u ranim jutarnjim satima, a Beograd napušta istog dana uveče.

Pre posete ruske delegacije, počela je i obnova spomenika koje bi Dmitrij Medvedev mogao da obiđe, a postavaljen je i spomenik Aleksandru Sergejeviču Puškinu, u parku kod Vukovog spomenika.

Očekuje se da će ruski predsednik Medvedev, zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, položiti venac na spomen obeležje Oslobodilaca Beograda 1944.

Takođe, trebalo bi Medvedev bude i na otkrivanju spomenika Puškinu u parku kod Vukovog spomenika, a planirano je i da se sretne sa članovima Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Ova poseta će ujedno biti i prva poseta jednog predsednika Ruske Federacije od posete bivšeg predsednika Rusije Vladimira Putina Saveznoj Republici Jugoslaviji, pre osam godina.

Ulicama Beograda Medvedev bi trebalo da se kreće automobilom marke "zil-41052" , koji, prema ocenama ruskih medija, nadmašuje "zver" američkog predsednika Baraka Obame.

Reč je o oklopnom automobilu, sa neprobojnim staklima i visokim stepenom zaštite, ručno izrađenim za ruski državni vrh, koje može da se kreće brzinom do 195 kilometara na čas.

Automobil ima sedam sedišta, težak je oko 5.500 kilograma, a može da izdrži i manji nuklearni udar.

Prema nekim informacijama, debljina krova automobila od titana je 12 centimetara i on bi mogao da izdrži težinu tenka tipa T-72. Stakla na prozorima mogu da izdrže hice iz minobacača, a točkovi se automatski pretvaraju u gusenice kada vozilo naiđe na neravan teren.

Ovaj automobil ima naziv "begemot" po mačoru iz knjige Mihaila Bulgakova "Majstor i Margarita".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво