Reagovanja iz Srbije zbog Bregzita

Povodom izlaska Britanije iz EU stižu reagovanja iz zemalja širom sveta, ali i iz Srbije. Među prvima reagovali predsednici političkih partija i zvaničnici.

Nakon što su Britanci na referendumu izglasali izlazak iz EU, reagovali su ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić, lider Dveri Boško Obradović, predsednik SRS-a Vojislav Šešelj i lider DS-a Bojan Pajtić i drugi.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je, posle odluke Britanaca da izađu iz Evropske unije, da Srbija ostaje jasno na putu napretka i reformi i da evropske integracije ostaju deo unutrašnje razvojne politike Srbije.

"Srbija, strateški jasno opredeljena za nastavak evropskog puta, nastvalja sa evropskim integracijama kao aktivnim delom naše unutrašnje razvojne politike, koja na najbolji način može da dovede do ukupnog razvoja, viših standarda života i rada, efikasnije i sigurnije države, vladavine prava, stabilne ekonomije, više investicija i radnih mesta", navela je Joksimovićeva u izjavi Tanjugu.  

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je EU danas na ispitu, ali da nisu i ne smeju da budu vrednosti koje nas okupljaju i vrednosti koje nas teraju da manjemo institucije nabolje.

Đurić je dodao da ne smeju da budu na ispitu vrednosti koje nas teraju da snažimo i jačamo saradnju sa susedima, vrednosti koje dovode do toga da iz privredne recesije idemo u privredni rast, da imamo jače institucije nego što smo imali u prethodnom periodu. 

Izlazak Britanije iz Evropske unije ne treba politički da utiče na Srbiju, jer Srbija treba da nastavi evropski put i radi svoj deo posla, poručio je za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. 

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić ocenio je da je odluka građana Velike Britanije o izlasku iz EU loša vest za EU, ništa bolja nije ni za zemlje koje nameravaju da joj pristupe, pa ni za samu Britaniju, ali da Srbiji ulazak u EU treba i dalje da bude spoljnopolitički prioritet. 

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da ta stranka poštuje odluku građana Velike Britanije da istupe iz Evropske unije, ali i da građani Srbija treba da ispred svega stave svoj interes i nastave evropski put.

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da izjašnjavanje naroda Velike Britanije za izlazak iz EU označava i formalni početak procesa raspada Unije, a da Srbija sada treba "hladne glave" da sagleda šta je njen interes.  

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić ocenila je da odluka Britanaca da napuste Evropsku uniju (EU) pokazuje da je sam opstanak EU potpuno neizvestan i da se postavlja pitanje opravdanosti daljih evrointegracija Srbije.

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović čestitao je građanima Velike Britanije odluku o izlasku iz EU, rekavši da je to i za Evropu veliki dan, koji bi svi evropski narodi mogli da slave kao dan nezavisnosti. 

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izrazio je zadovoljstvo zbog odluke Britanaca na referendumu da ta zemlja izađe iz Evropske unije i dodao da je vreme da se Srbija okrene Rusiji, jer Unija ide ka svom konačnom rascepu.

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da se ta stranka zalaže za što brže evropske integracije Srbije i ocenio da za Srbiju ne postoji bolji put od članstva u Evropskoj uniji (EU).

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da će ta stranka nastaviti da pruža podršku evropskom putu Srbije i "Vojvodine, kao njenog najevropskijeg dela", bez obzira na odluku Velike Britanije da istupi iz EU. 

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi da poveća evroskepticizam u Srbiji, ali ne i da pokoleba Srbiju na putu ka EU, ocenjuje predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Lihtova je za Tanjug uoči ishoda referenduma ocenila da takav ishod, odnosno izlazak Britanije iz EU, znači "ogromne potrese, pre svega u toj zemlji", pa "ne veruje da će Evropska unija početi da se 'para', kao što mnogi koji je ne vole priželjkuju".

Šef pregovaračkog tima za poglavlje 23 Čedomir Backović ocenio je da Bregzit, odnosno izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, neće imati velikog uticaja na pristupanje Srbije EU.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво