PS: Ko će građanina da zaštiti od zaštitnika?

Pokret socijalista je saopštio da ombudsman Saša Janković i poverenik Rodoljub Šabić "kažu da se u Srbiji teško živi, ali nam nisu rekli da je težak život posledica decenijskog rada njihovih političkih saveznika i pljačkaške privatizacije o kojoj nikada nisu progovorili".

"Nisu nam rekli da su njihove kancelarije jedini budžetski korisnici koji nisu prihvatili smanjenje broja zaposlenih niti smanjenje budžeta, nisu nam ništa rekli ni o visini njihovih zarada koje četiri puta premašuju platu predsednika Vlade Srbije", ističe se u saopštenju PS.

Ranije danas, na javnoj debati o Izveštaju Zaštitnika građana za prošlu godinu, konstatovano je da su stanje prava građana u Srbiji tokom 2015. obeležile ekonomske nedaće velikog broja građana i manjak pravne sigurnosti.

PS napominje da Janković i Šabić nisu rekli zašto ne štite interno raseljene od onih koji im ne daju da se vrate u svoje domove, a to nije država Srbija, ili zašto nikada nisu pokušali da zaštiti novinare Pinka, Inforemera, Tanjuga, Studija B od predstavnika DJB ili DS kojih ih vređaju, fizički napadaju, sprečavaju da rade.

"Nisu nam rekli, a mogli su da nam kažu, da se u Srbiju vratila pravda i da nema nedodirljivih čak ni među najbogatijima. Mogli su da nam kažu, da Srbija nije smanjila ni jedan oblik socijalne zaštite i da je svaka penzija isplaćena na vreme, mogli su da nam kažu da se po prvi put radi na organizovanom odgovoru na nasilje u porodici, da je LGBT parada održana bez ijednog incidenta", ističe se u saopštenju PS.

"Kada se već bave politikom, mogli su da nas podsete na vremena u kojima zaista nije bilo pravne sigurnosti i kada su se sa čarapama na glavi vršilo kidnapovanje predsednika Srbije, rušile legalne zanatske radionice, ukinuta društvena imovina suprotno Ustavu Srbije", napominje se u saopštenju.

PS dodaje da je u to vreme Rodoljub Šabić bio ministar i "morao bi da oseća bar malo odgovornosti za bezakonje u kome je Srbija živela kao i za godine u kojima je ćutao o svim oblicima kršenja zakona i ljudskih prava".

"Niko nema ništa protiv kritike i ona je svakako dobrodošla, ali je važno reći da, ako bivši ministri kritikuju vreme u kome se ispravljaju posledice njihove vlasti, onda se zaista moramo zapitati ko će običnog građanina da zaštiti od zaštitnika", ističe se u saopštenju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво