Sociolog Vuletić o slučaju Savamala

Sociolog prof. Vladimir Vuletić rekao je za RTS da je važno da se slučaj Savamale reši pre formiranja nove vlade, kako bi ona mogla da bude orijentisana prema ključnim stvarima za građane.

Vuletić je rekao da je okončanje slučaja Savamala važno iz više razloga, između ostalog i zato što je politizovan. Premijer Vučić je rekao danas da iza rušenja objekata u Hercegovačkoj stoje organi gradske vlasti.

"Kod dela građana počeo je da se stvara utisak da živimo u zemlji koja je nesigurna, gde ljudi preko noći mogu da rade stvari koje su inače u nadležnosti države. Pokazalo se, međutim, da to nije moguće, da u Srbiji postoje zakoni, da se oni poštuju i, što je važnije, da je epicentar pronađen u vrhu gradske vlasti, to je novost u političkom životu Srbije – da se na taj način komplikovani slučajevi razrešavaju", rekao je Vuletić gostujući u Dnevniku RTS-a.

To su neke nove poruke i novi vetrovi koji duvaju – niko nije zaštićen ako pravi prekršaje, a da su građani zaštićeni jer niko drugi nije, rekao je Vuletić dodajući da je na državnim organima da slučaj završe.

Ukazuje da u Srbiji postoji mnogo problema kada je reč o funkcionisanju institucija.

"Najvažnije je da se uprkos tome što su zakoni možda loši – oni poštuju, da imamo institucionalni model i da se zakoni koji sprečavaju neke procese menjaju, ali važno je da se prema zakonima orijentišu i vlast i građani", istakao je Vuletić dodajući da je to možda najznačajnija poruka tog slučaja.

Na pitanje koliko je važno da se slučaj reši do formiranja nove vlade, Vuletić je rekao da Vladu čeka mnogo posla i da je važno da ne bude opterećena.

"Pre izvesnog vremena premijer je nagovestio da će do formiranja Vlade to biti završeno, on je izvršio pritisak da se cela stvar razjasni. Važno je da nova vlada, koju čeka mnogo posla, ne bude opterećena stvarima koje stvaraju šum i nepotrebno se politizuju i da bude orijentisana prema ključnim stvarima za građane – prema ekonomskim pitanjima i razvoju", zaključio je Vuletić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара