Вучић о Савамали: Одговорни највиши органи градске власти у Београду

Премијер Александар Вучић је рекао на конференцији за новинаре да је несумњиво да су највиши органи градске власти у Београду одговорни за рушење објеката у Савамали. Истакао је да ће они сносити кривичноправну, прекршајну и сваку другу одговорност.

Вучић је рекао да сматра да је важно да се ова власт разликује од претходних и да каже истину ништа не кријући.

"Ту постоје две кључне речи, а то су истина и поверење", нагласио је Вучић.

Напоменуо је да није дошао на конференцију да би објашњавао нешто онима који мрзе и који ће увек бити против, већ због обичних људи, који су искрено били забринути и који не желе да се такве ствари дешавају у Србији.

"Ја нисам ни тужилаштво ни полиција, нећу о детаљима", рекао је Вучић и додао да му је важно питање одговорности и да знамо шта се суштински догодило.

"Сигуран сам да је њихов мотив био најчистији, да су желели да обезбеде много лепши простор чистећи нешто од криминалаца који су простор злоупотребљавали за зараду", навео је премијер.

Вучић је рекао да је на надлежнима да саопште ко је одговоран за рушење објеката у Савамали, али да је сада све јасно и на коме је одговорност: "Неважно је ко су ситни извршиоци. Што се тиче ад персонам или ад хоминем, за то ћете морати да сачекате државне надлежне органе."

Истакао је да неће да лаже ни да сваљује кривицу на некога ко то није урадио.

"Подвлачимо разлику између нас и оних који су некад управљали овом земљом", рекао је Вучић и додао да нисмо сазнали ко је под фантомкама хапсио Милошевића.

Рекао је и да је поносан што се истина не крије, ма како болна и тешка била, и што грађани могу да имају поверење у институције и истинитост података које институције саопштавају.

На питање новинара да ли градоначелник Синиша Мали има његово поверење, Вучић је рекао да не зна ниједног градоначелника који је више урадио за Београд за тако кратко време.

"Колико ја памтим, не знам ниједног градоначелника који је више урадио за тако кратко време. Успео је да спусти дуг Београда за 260 милиона евра, спустио дефицит на 6,5 одсто, направио најчистији Београд у историји, заслужан је, уз друге људе, за покретање највећих пројеката и најлепше шеталиште, заслужан јер има кранова и дизалица више него икада у Београду, гради се зграда савезног МУП-а, завршавају се хотели највиших категорија, сређује БИГЗ-ову зграду, села и насеља добила су путеве и улице", рекао је мандатар Вучић.

Дешавања у Савамали, како каже, неће променити његово мишљење о томе какав је Мали градоначелник, али истиче и да постоје различите врсте одговорности.

На питање новинара на основу чега је изнео сазнања о томе ко је одговоран за рушење у Савамали, а с обзиром на то да је тужилаштво раније данас саопштило да нема "ништа ново", Вучић је рекао да МУП и даље води истрагу, да можда то још није стигло до тужилаштва, те да је он имао одређене индиције одавно, а делимична сазнања однедавно.

Међу тим сазнањима је, како је навео, и то да нико није везиван у Савамали, али да јесте било фантомки, те да на основу тих сазнања која има не може да каже да ли ту има кривичног дела, јер то коначно није његов посао.

На питање о евентуалној одговорности врха полиције, Вучић је рекао да о томе за сада не зна ништа, али да је сигуран да нико из полиције није учествовао у извршењу дела.

Када је реч о политичкој одговорности, Вучић је рекао да ће је бити, ако се докаже, и кривичне и прекршајне, и наравно политичке одговорности, те да ће свако морати да у складу са законом одговара.

Додао је да је данас практично и сам прихватио део одговорности, иако је за сам догађај у Савамали сазнао 48 сати касније.

Наравно, додао је, постоје разне врсте одговорности, али је његова обавеза била да каже грађанима, да саопшти истину.

"Зато што људи верују у своје институције, а да одговарам стручњацима с Малдива и овима који су често стављали чарапу на главу, немам намеру", рекао је Вучић.

Постоје докази да су људи који имају објекте у Савамали долазили у одређене институције да прете и говорили су да неће да се склоне док не добију одређену суму новца, али то није био разлог за онакву интервенцију, приметио је Вучић, додајући да су, насупрот чињеницама, поједини медији направили целу акцију, наводно знајући шта ће се догодити и како ће се цела ствар заташкати.

"Наводно, нашли смо шест осуђеника којима ће смањити казну за нека друга дела, али све су слагали као и обично. Све то је једна мало шира организација која нема много везе са Савамалом, нити то њих интересује", навео је Вучић.

На конкретно питање може ли се десити да за догађај у Савамали одговара Синиша Мали, Вучић је рекао да ће надлежни органи говорити о томе, те да очекује да они реагују у наредним данима.

"Имена очекујем од надлежних органа, неважно је ко су ситни извршиоци, а одговорност је на врху власти Београда", поновио је Вучић.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво