Vučić za RTS: Korektni razgovori sa većinom stranaka

Želim jedinstvenu vladu koja će se boriti za budućnost Srbije, rekao je za RTS mandatar Aleksandar Vučić. Ističe da su konsultacije sa većinom stranaka bile korektne. Nada se da će Vlada biti formirana do 16. juna, a da će, ako se bude kasnilo, to biti do 10 dana.

Neke dileme su razjašnjene nakon današnjih konsultacija, ali pojavile su se i nove, rekao je mandatar Aleksandar Vučić za RTS.

"Neke dileme smo razjasnili, ali pojavile su se nove. To je dobro zato što sam uglavnom razgovarao sa ljudima koji u najvećem delu ne misle isto ili slično o velikom broju pitanja", rekao je Vučić dodajući da je to dokaz da će se napraviti drugačija atmosfera u budućnosti.

Kako kaže, prihvatio je da pročita brojne predloge koje je dobio.

"Sa najvećim brojem njih razgovori su bili konstruktivni. Neke stvari sam naučio, određena saznanja i njima preneo jer kao izvršna vlast imamo više podataka", rekao je Vučić, koji očekuje da će nakon razgovora u SNS-u, unutar koalicije i razgovora sa manjinskim strankama biti bliži odgovoru o sastavu Vlade.

U uvodnom delu razgovora sa predstavnicima političkih partija govorio je, kaže, o namerama u ekonomiji. "Želimo da Srbija bude evropski šampion po visini rasta, mislim da ćemo u tome uspeti. Ako ste primetili – svi beže od te teme jer je nekima neprijatno to da priznaju", istakao je Vučić.

Nada se da će Vlada biti formirana do 16. juna, a ako se bude kasnilo "to će biti do 10 dana". Objasnio je da će u tom periodu biti više poseta koje treba da se pripreme poput posete kineskog predsednika, ali i događaja poput prvog leta za SAD.

Kako kaže, ne želi da "zbrza" izbor Vlade, da se uđe u Skupštinu 15. juna, a da se ne završi do 16. "Onda je skandal ako i 17. treba da dočekujemo važne goste, a nismo završili posao. Brzo ćemo završavati i to mnogo pre roka. Neki su birali Vladu u poslednja 24 sata", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će biti promenjeni zakoni o Vladi i ministarstvima, Vučić je naveo da je to moguće.

Uskoro nastavak razgovora sa pojedinim partijama

Na pitanje reportera RTS-a da prokomentariše to što je jedino lider socijalista Ivica Dačić rekao da je pružio ruku za nastavak saradnje, Vučić kaže da Dačić to ne krije i da će uskoro sa njim nastaviti razgovore, kao i sa još nekim partijama.

Navodi da nije primetio da su se neke stranke duže zadržale, te da su Nenad Čanak (LSV) i Čedomir Jovanović (LDP) predstavljali politike dve stranke.

"Predstavljali su dve stranke, govorili su i o budućnosti Vojvodine i Srbije, regionalnoj stabilnosti i evropskom putu Srbije", rekao je mandatar za sastav nove vlade.

O tome je, kako kaže, bilo reči i u razgovoru sa predsednikom SRS-a Vojislavom Šešeljem.

"On je rekao da je moguća saradnja, možda i koalicija, ako bismo se odrekli evropskog puta. Rekao sam da nam taj put garantuje dalji ekonomski rast i boljitak, bolji životni standard za građane i pripadnost tipu države kojem Srbija i građani Srbije treba da pripadaju", naglasio je Vučić.

Samo je sa Šešeljem bio sam u sali jer je, kako kaže, samo lider radikala došao sam, a ne u delegaciji.

"Ja sam mislio da je razgovor bio pristojan i učtiv, zamolio sam šefa kabineta da izađe kada sam video da je gospodin Šešelj ušao sam – da razgovaramo kao dvojica odgovornih, odraslih ljudi, vrlo pristojno. Nismo se usaglasili oko određenih stvari, oko nekih jesmo. Razgovor je bio dug, ne mogu da govorim o srdačnosti, ali bio je pristojan razgovor", rekao je Vučić.

Kada je reč o razgovorima sa delegacijom pokreta "Dosta je bilo" i njihovim liderom Sašom Radulovićem, Vučić je rekao da "njegova cela delegacija nije htela da razgovara".

"Rekao sam mu istinu u lice. Rekao sam mu sve što mislim o nečemu što nije politika, već neka vrsta prevara. Takve stranke imate i u regionu, misle da je najlakše prevariti građane. Nisam plašljiv čovek, bio sam miran i vrlo pristojan sa svima. Pažljivo sam sve danas saslušao. Neću bežati od toga da istinu saopštim u lice, građanima sam i mnogo teže stvari saopštavao. Zamislite da se plašim tako nekoga", rekao je Vučić.

Prenosio je, ukazuje, utiske sa razgovora svojim kolegama jer ne želi da napravi nijednu grešku. Ističe da želi jedinstvenu vladu, koja će se boriti za budućnost Srbije i koja se neće stideti svojih rezultata.

"Vladu koja će hrabro istupati, baš onako kako su poslanici većine hrabro istupali i iznenadili sve druge, pa su drugi, zamišljajući najpre da će oni biti krpa ili otirač, počeli da gube živce i da psuju. Potrebna je borbena vlada koja će biti uspešnija od drugih, da sačuva stabilnost i gura Srbiju ekonomski napred", rekao je Vučić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара