Maja Gojković izabrana za predsednicu parlamenta

Skupština Srbije izabrala je za predsednicu Maju Gojković, koja je i u prethodnom sazivu vodila parlament. Izabrano je šest potpredsednika parlamenta, kandidat iz DJB nije izabran i sedmo potpredsedničko mesto ostaje upražnjeno. Za generalnog sekretara parlamenta izabrana je Svetislava Bulajić.

23.40 - Završena sednica, o radnim telima nakon dogovora poslanika. 

23.35 - Izabrana Svetislava Bulajić za generalnog sekretara sa 159 glasova. 

23.30 - Rasprava o generalnom sekretaru. Za to mesto predložena Svetislava Bulajić. 

23.25 -  Veroljub Arsić (SNS), Vladimir Marinković (SDPS), Konstantin Arsenović (PUPS), Đorđe Milićević (SPS), Vjerica Radeta (SRS) i Gordana Čomić (DS) izabrani za potpredsednike parlamenta. Jasmina Nikolić iz DJB nije izabrana. Sedmo potpredsedničko mesto upražnjeno.

23.00 - Saša Radulović je rekao da veći broj potpredsednika nije ustupak opoziciji.

22.55 - Završeno glasanje za potpredsednike. U toku brojanje glasova. 

22.05 - Glasanje o potpredsednicima parlamenta. Glasa se pojedinačno za svakog od kandidata, a ne u paketu kako je ranije bilo dogovoreno.

21.40 - Predsednica parlamenta Maja Gojković odredila pet minuta pauze zbog drugačijeg glasanja  poslaničke grupe "Dosta je bilo" o broju potpredsednika parlamenta od najavljenog.

21.30 - Maja Gojković izabrana za predsednika parlamenta sa 159 glasova "za". 

21.25 - Završeno glasanje, očekuju se rezultati glasanja. 

21.05 - Poslanici glasaju o izboru Maje Gojković za predsednicu Skupštine Srbije.

Glasanju za predsednicu parlamenta prisustvovalo je 233 poslanika, za je glasalo 159 poslanika, 73 su bila protiv, dok je jedan bio uzdržan. Reizbor Gojkovićeve podržali su poslanici - SNS, SPS, PUPS, SDPS, NS, JS, SVM-PDD, Pokreta socijalista-Narodna seljačka stranka-Ujedinjena seljačka stranka.

Maja Gojković je zahvalila na podršci za izbor na tu funkciju, pre svega poslanicima liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", ali i svima ostalima koji su podržali njenu kandidaturu.

"Iskreno se zahvaljujem svim poslaničkim grupama koje su glasale za mene i obećavam da ću u narednom period opravdati vaše poverenje", rekla je Gojkovićeva, navodeći da je pažljivo slušala i one koji su hvalili njen rad, ali i one koji nisu glasali za nju i koji su ružno pokušavali da govore o njoj.

"Obećavam da ću biti predsednik jednak prema svakome u onoj meri u kojoj se poslanici budu pozitivno i negativno izjašnjavali o zakonima, a neću imati razumevanja da se od ovog parlamenta pravi nešto drugo osim onoga što piše u Ustavu i zakonu, a to je da je parlament grana vlasti koja mora puno da radi da bi opravdala poverenje građana i da shvatimo jednom da sliku parlamenta ne stvara jedan čovek", rekla je Gojkovićeva.

Ona je istakla da sliku parlamenta stvaraju svi poslanici zajedno, ophođenjem, tolerancijom i međusobnim uvažavanjem, te da svakim glasanjem za predloge zakona poslanici opredeljuju život građana.

Poslanici su potom pristupili glasanju da broj potpredsednika parlamenta bude sedam, umesto dosadašnjih šest. Poslanici su izglasali taj predlog, ali poslanička grupa Dosta je bilo je bila protiv, iako je u petak dogovoreno da se glasa za sedam potpredsednika u paketu. Zato je u Skupštini određena pauza.

Maja Gojković je rekla da je očigledno da dogovor od petka da parlament ima sedam potpredsednika ne važi, budući da su poslanici “Dosta je bilo” glasali protiv njega, pa je odredila pauzu. Posle pauze poslanici su se izjašnjavali pojedinačo o svakom kandidatu. Izabrano je šest potpredsednika, a kandidat iz DJB nije imao dovoljan broj glasova, tako da je sedno potpredsedničko mesto ostalo upražnjeno.

Za Veroljuba Arsića (SNS), Vladimira Marinkovića (SDPS), Konstantina Arsenovića (PUPS), Đorđa Milićevića (SPS) i Vjericu Radetu (SRS) glasalo je 207 poslanika, za Gordanu Čomić (DS) 208, Jasmina Nikolić (Dosta je bilo) imala je 16 glasa. 

Za generalnog sekretara imenovana je Svetislava Bulajić. Za njen izbor glasalo je 159 poslanika.

Iako je poslanicima preostalo da izaberu članove skupštinskih radnih tela, poslanici su završili rad.

Maja Gojković objasnila je da nisu sve poslaničke grupe dostavile kandidate za skupštinska radna tela, ali i da postoji višak kandidovanih naspram broja radnih tela.

Kako je rekla, poslanici će se o tome nekoliko dana dogovarati i imati konsultacije, pa će pisano biti obavešteni kada će sednica biti nastavljena.

Biografija Maje Gojković

Maja Gojković je rođena 22. maja 1963. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i gde je diplomirala na Pravnom fakultetu i položila pravosudni ispit.

U biografiji je navedeno da poseduje parlamentarno iskustvo u svim sazivima državnog parlamenta od 1992. godine i da je bila poslanik u Skupštini Vojvodine od 1996. do 2000. godine.

Bila je ministar bez portfelja u vladi 1998.-1999. godine, a nakon toga je obavljala funkciju potpredsednika Vlade SRJ od 1999. do 2000.
Na lokalnim izborima 2004. godine izabrana je za gradonačelnicu Novog Sada i tako postala prva žena gradonačelnik u istoriji tog grada.

Funkciju predsednika Skupštine Srbije obavljala je i u prethodnom sazivu. Članica je Predsedništva SNS.

Biografija Svetislave Bulajić

Svetislava Bulajić je rođena 1964. u Beogradu, gde je 1987. godine diplomirala na Pravnom fakultetu, a 1998. odbranila magistarsku tezu.

Od 2013. godine je na doktorskim studijama na Pravnom fakultetu, sa odobrenom temom doktorske disertacije "Originalizam, američki prilog teoriji tumačenja ustava".

Radila je kao asistent-pripravnik i asistent na Pravnom fakultetu, na predmetima Ustavno pravo i Politički sistem, zatim u Misiji OEBS, u odeljenju za medije, a pri Svetskoj banci je bila ekspert konsultant na projektu reforme pravosuđa….

Kao kadar LDP bila je poslanica od 2012. do 2014. godine, a prošle godine je bila kandidat Vlade Srbije za generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Govori engleski i francuski jezik, a koristi se ruskim i italijanskim jezikom.

Rasprava o izboru Gojkovićeve počela je u petak, nakon što su potvrđeni mandati 11. saziva republičkog parlamenta, da bi je predsedavajući sednicom Dragoljub Mićunović prekinuo u 20 sati. Sednica je nastavljena danas u 10 časova. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво