Оштре полемике и данас међу парламентарцима

Посланици, њих 227, јавно гласају о избору Маје Гојковић за председницу парламента. Претходно је завршена расправа о реизбору Маје Гојковић за председницу Скупштине Србије после два дана заседања и 20 сати расправе. На седници би требало да буду изабрани и потпредседници, генерални секретар и радна тела Скупштине. Расправу обележиле полемике посланика СНС-а са посланицима СДС-а и ДС-а.

21.00 - Посланици јавном прозивком гласају за председника Скупштине Србије. 

20.35 - Нова пауза у парламенту након које се очекује гласање. 

20.30 - Аплауз посланика за освајача Ролан Гароса Новака Ђоковића. 

20.15 - Шефови посланичких група обраћају се посланицима.

19.25 - Завршена расправа о реизбору Маје Гојковић, очекује се почетак гласања.

18.50 - Настављена седница парламента, а расправа о избору новог председника парламента ближи се крају.

18.25 - Председавајући Драгољуб Мићуновић дао паузу од 10 минута и замолио посланике да убрзају рад како би седница Скупштине била завршена до 20 часова. 

16.55 - Након краће паузе, настављена седница Скупштине Србије. 

16.30 - Након оштре полемике посланика СНС-а и ДС-а, одређена десетоминутна пауза.

16.25 - Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић рекао је како је управо емитовано на телевизији да је лидер ДС-а Бојан Пајтић опсовао. 

15.15 - Настављено заседање републичког парламента.

13.55 - Председавајући одредио паузу до 15 часова.  

13.40 - У Скупштину Србије стигле оставке на посланичке мандате председника СНС-а Александра Вучића и књижевнице Љиљане Хабјановић Ђуровић. 

12.30 - Настављена седница Скупштине Србије.  

12.05 - Одређена кратка пауза због консултација. 

11.45 - Председавајући обавестио посланике да су се 33 говорника пријавила за расправу, након дебате овлашћених представника посланичких група.

11.40 - На увреде и простаклуке посланика не бих да трошим речи, рекла је Маја Гојковић и упитала Драгољуба Мићуновића да ли је у демократском маниру да допусти да се вређају посланици. 

10.45 - Посланици наставили расправу по дневном реду. 

10.10 - Почела седница парламента, на којој је присутно 197 посланика. Посланици полемишу са председавајућим Драгољубом Мићуновићем.

Конститутивна седница Скупштине Србије, прекинута одлуком председавајућег у петак, настављена је нешто после 10 сати, расправом о реизбору Маје Гојковић за председницу парламента. Подршку реизбору Маје Гојковић најавиле су посланичке групе СПС-а, СДПС-а, ПУПС-а, ЈС-а и НС-а.

У наставку конститутивне седнице развила се полемика око одлуке председавајућег Драгољуба Мићуновића да прекине седницу у петак, пошто је шеф посланика СНС-а Александар Мартиновић апеловао на њега да данас седницу води у складу са Пословником и да је не прекида на своју руку.

"Ако нисте у стању, не желите или не можете да председавате, постоји решење, Скупштина ће кандидовати следећег по реду који је по годинама најстарији. Најстарији увек може да се пронађе, тако да СНС апелује на вас који сте тренутно председавајући, да седницу водите у складу са Пословником и да је не прекидате на своју руку", рекао је Мартиновић.

Додао је да Мићуновић није имао право да прекине седницу, а поготово без консултација са шефовима посланичких група и што је СНС изашла у сусрет демократама и покрету "Доста је било" да имају потпредседнике.

Мартиновић је рекао да Мићуновић мора да има довољно разумевања да сви посланици, па и СНС-а, имају право да говоре, али и ако је та расправа мало тврђа, јер је Скупштина политичко тело.

"Апелујем на вас да седницу водите у складу са Пословником, да не предузимате ништа на своју руку и да, ако имате потребу за консултацијама, њих обавите са свима, а не само са својим председником", казао је Мартиновић.

Шеф посланика СРС-а Војислав Шешељ рекао је да се парламент захваљујући Мартиновићу враћа на ситуацију од петка, наводећи да је председавајући у складу са Пословником после 10 сати расправе њен наставак заказао за први термин у првом следећем радном дану.

"Његово је да води седницу, овде је проблем ваше журбе, не знам зашто вам се жури. Ако вам се жури, зашто пре 20 дана нисте заказали седницу, и, ако вам се жури, зашто одговарате сваком посланику опозиције. Не можете да прећутите и да журите, то се међусобно искључује", казао је Шешељ, а Ђорђе Вукадиновић из ДСС-а рекао је да је овде реч о "некој врсти клинча према малобројним посланицима опозиције".

Мићуновић је потом рекао да му је кандидаткиња за председника парламента у петак пришла са највећим увредама и оптужила га за државни удар, те да није излазио из куће чекајући да га ухапсе.

Маја Гојковић му је одговорила да, за разлику од њега, поштује институцију парламента, колеге, кућно васпитање и да зато неће улазити са њим у неку другу полемику и неће рећи шта је он њој одговорио.

"Ви сте у петак рекли – ја сам председник парламента... Ми имамо времена колико год хоћете, грађани су нас изабрали и стрпљиво ћемо чекати да почнете да водите овај парламент онако како треба", рекла је Гојковићева. 

Гојковићева је замолила Мићуновића да седницу води у складу са Уставом. "Сетили сте се Титове идеологије, па се не држите закона као пијан плота. Молим да се ускладите са овим добом, морате да се држите закона. Не можете давати реч како коме падне на памет, мора постојати основ", поручила је Гојковићева Мићуновићу. 

Посланик ДС-а Горан Јешић рекао је да се никаква недемократска ствар није десила у петак, да је Мићуновић сјајно водио седницу, па позвао Мају Гојковић да на исти начин води парламент.  

Оштра полемика посланика ДС-а и СНС-а

Расправу о избору новог председника парламента је обележила жестока полемика посланика СНС-а и ДС-а, у којој су напредњаци оценили да се демократе служе најгорим увредама и квалификацијама, пошто се из њихових редова, поред осталог, чуло да у парламент треба да дође "др Дулитл". 

Напредњаци су критиковали изјаву шефа посланика ДС-а Бојана Пајтића да у парламент треба да дође "др Дулитл" како би превео шта су све посланици владајуће већине причали, као и изјаву његовог страначког колеге Радослава Милојчића да је кандидаткиња за председника парламента Маја Гојковић "опљачкала Скупштину града Новог Сада за 400 милиона динара у случају АТП Војводина".

Претходно је посланица СНС-а Марија Обрадовић позвала посланике да подрже реизбор Гојковићеве, да буду максимално конструктивни и пристојни и да одговоре на "изазове и нестабилности у редовима опозиције, коју покривају бахатошћу".

Пајтић је потом рекао да је неприхватљив манир да се опозиција вређа и омаловажавају грађани који су за њу гласали, а Милојчић позвао шефа посланика СНС-а Александра Мартиновића, кога је назвао "скандал мајстором", да поднесе оставку, како би Гојковићева могла да буде изабрана.

Гојковићева је позвала председавајућег седнице Драгољуба Мићуновића да води седницу у складу са Пословником и правилима, да се стара о реду, што, по њеној оцени, није до тада радио, допуштајући посланицима његове посланичке групе да за говорницом вређају.

"Позивам вас да размислите да ли је у демократском маниру допустити да посланици из ваше странке вређају друге посланике. То је велики знак питања зашто то дозвољавате, да ли из страха што ће вам неко одузети мандат пре ваше одлуке да уступите место неком другом или што говори председник ваше партије и позива да овамо дође др Дулитл, који је, да кажем, доктор за животиње", рекла је Гојковићева.

Додала је да је Мићуновић допустио и да један од његових страначких колега за кандидата за председника парламента каже јој да је лопов.

"О боже, ко ми каже", рекла је Гојковићева, позивајући Мићуновића да се определи да ли ће бити председавајући за све посланике подједнако или ће пред крај политичке каријере да у историју уђе као неко ко је једној групи посланика дозвољавао да друге називају животињама.

Њен страначки колега Верољуб Арсић додао је да је срамота што човек који је направио милијарду динара дуга у Смедеревској Паланци назива кандидата за председника Скупштине Србије лоповом.  

Посланик ДС-а Балша Божовић критиковао је начин на који је Гојковићева водила парламент у претходном сазиву, наводећи, поред осталог, да је имала протекцију према владајућој већини, да се према опозицији понашала осветнички, да је претходни сазив обележио страх од аргумената, од постављања питања, да је успоставила правило које још једино важи у Орвеловој "Животињској фарми".

Позвао је Гојковићеву да се "не боји извршне власти", иако је страх показала небројено пута до сада и да не дозволи Влади Србије да буде орган који нико не контролише и председнику Владе да сваки пут када дође у Скупштину све посланике стави "у свој џеп".

Шеф посланика СНС-а Александар Мартиновић навео је да је ДС 2000. године палила Скупштину, односила уметничке слике, тепихе, упадала са фантомкама и хеклерима у све институције државе, а да 16 година касније посланике СНС-а називају свињама, јер, објаснио је, свиње владају у "Животињској фарми".

"Кажите ми шта да радимо да ви упристојите људе који су упропастили Србију и Војводину и који Александру Вучићу и СНС-у не могу да кажу ништа осим да нас упоређују са становницима ‘'Животињске фарме'", рекао је Мартиновић.

Лидер ДС-а Бојан Пајтић рекао је да Мартиновић није схватио смисао метафоре у "Животињској фарми" и да је требало да га боље подучи док му је био студент, а пошто га је Мартиновић позвао да врати паре отете од деце ометене у развоју, а у питању је милион евра, рекао је да о том случају довољно говори то што су напредњаци ушли у коалицију са оним кога су оптуживали да је узео тај новац.

Поводом оптужби за паљење парламента, Пајтић је рекао да СНС данас на својој листи има више странака ДОС-а и да у том смислу треба да забораве да спочитавају демократама паљење Скупштине.

Посланик СНС-а Александар Марковић рекао је пак да би он, на месту демократа, требало да се боји Вучића, због стотина уништених фабрика, лоших приватизација, стотина хиљада незапослених.

Марковић је рекао и да за избор Маје Гојковић за председника парламента данас неће гласати они који су против подизања политичке и парламентарне културе у Србији, којима су битнији Бриони и Малдиви, они којима су фантомке симбол политичке културе и деловања, као ни они који су били спремни на изазивање политичке нестабилности и прижељкују "украјински или не знам ни ја какав сценарио".

Седницу Скупштине Србије већ су обележиле бројне полемике, међу којима је и расправа посланика СНС-а Владимира Ђукановића и ДСС-а Ђорђа Вукадиновића о националности, лажном патриотизму и цепању чланских карата.

"Знам да ће брзо доћи дан кад ће цепати чланске карте СНС-а као што су цепали чланске карте ЈУЛ-а", рекао је Вукадиновић, на шта му је Ђукановић одговорио:

"Можда, али нећемо мењати нацију због мандата у Скупштини и постајати Власи", одговорио је Вукадиновићу Ђукановић.

Лидер покрета "Доста је било" Саша Радуловић више пута је навео да ће се залагати да се убудуће апсолутно примењује Пословник и најавио да ће са Мајом Гојковић разговарати о томе, иако неће гласати за њен избор.

Радуловић је посебно нагласио да се посланици морају држати дневног реда.

"Дели моралне лекције, а он се први не држи дневног реда и не прича о Маји Гојковић", прокоментарисао је Ђукановић Радуловићев предлог.

Зоран Живковић из Нове странке поручио је посланицима СНС-а да треба да схвате да нису у опозицији и да није пристојно да вређају своје колеге из опозиције, док је странкама опозиције рекао да не треба да се баве тривијалностима, каква је прича о непристојним ценама у ресторану.

"Цене јесу непристојне, али хајде онда да не идемо у ресторан. Ево, ја нећу отићи у ресторан ниједном", рекао је Живковић.

Узаврелу атмосферу покушао је да "опусти" председавајући Драгољуб Мићуновић, који је одлучио да се нашали.

"Када су се у Лењиновом парку деца играла фудбала, лопта је улетела кроз прозор док је друг Лењин стварао. Онда је друг Лењин узео лопту и рекао да више то не раде, а коментар је био – видите шта је хуманизам – вратио им је лопту, а могао их је стрељати", рекао је Мићуновић, а онда образложио:

"Знам да се нико не придржава теме, то је страст борбе. Молим вас да се не јављате сваки час за повреду Пословника што неко није у теми, да је требало да га казним, избацим, јер ја то нећу да радим", рекао је Мићуновић. 

У његову одбрану стала је и кандидаткиња за председницу парламента Маја Гојковић.

"Молим посланике опозиције да пусте председавајућег да води седницу. Кад год покренете повреду Пословника, њега малтретирате", рекла је Гојковићева.

СНС и Двери: Ко је ближи Русији? 

Ко има чвршће везе са Русијом и кога Руси подржавају у Србији, теме су око којих су полемисали посланици СНС-а и Двери пред крај скупштинске расправе о избору Маје Гојковић за председницу парламента.

Посланица СНС-а Александра Ђуровић је у расправи похвалила рад Гојковићеве у претходном скупштинском сазиву, а, поред осталог, рекла је да је за то време парламент успоставио бројне сарадње са другим парламентима и посебно са Руском думом.

Уз напомену да је реизбор Гојковићеве гаранција да ће таква политика бити спровођена и у наредном периоду, Ђуровићева је указала да се покрет Двери "похвалио" како је добио честитке од високих званичника Руске думе за прелазак цензуса, а да сви који се баве парламентарном дипломатијом знају да се протоколарно шаљу честитке за изборе, новогодишње празнике и сличне пригодне догађаје.

Подсетила је и да је заменик председника Руске думе и високи функционер Јединствене Русије Сергеј Железњак присуствовао митингу напредњака и дао подршку тој странци.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић рекао је после њеног излагања да је јасно да представници СНС-а имају проблеме што "нису једина адреса са којом разговарају руски партнери у Србији, већ су адреса у коју се сумња све више да могу бити партнер коме се верује у Србији", рекао је Обрадовић.

Ђуровићева је одговорила да јој је жао што неке странке мисле да имају "тапију" на односе са Русијом, као и да не може да се промени чињеница да је Јединствена Русија подршку дала напредњацима.

У једном моменту се повела расправа и између посланице ДС-а Александре Јерков и Гојковићеве, пошто је Јерков рекла да је Гојковићева била лоша председница, али да има још једна већа ствар која је "препоручује за нека друга места", па је прочитала пресуду Врховног касационог суда из 2013. године.

У њој пише, како је Јерков рекла, да је Гојковићева када је уговарала посао за изградњу аутобуске станице у Новом Саду знала да чини недозвољену ствар.

На то је Гојковићева указала на изјаву некадашње директорке Агенције за борбу против корупције Зоране Марковић, која је подигла кривичну пријаву против бившег градоначелника Новог Сада и кума лидера ДС-а Игора Павличића и читавог већа Новог Сада, поводом тог случаја, јер нечињењем од 2008. до 2012. године нису ништа урадили да штета не настане или да је уопште не буде.

Полемика посланика СНС-а и СРС-а о дипломама 

Крај расправе о избору Маје Гојковић за председника Скупштине Србије обележила је полемика напредњака и радикала о дипломама, пошто су радикали изнели сумњу у диплому посланика СНС-а Игора Бечића.

Такође, лидер радикала Војислав Шешељ је као "грех" Бечића навео и што је, како тврди, италијанског председника Серђа Матарелу преименовао у "Ђорђо Мортадела", пустивши на скупштински микрофон снимак обраћања Бечића приликом посете Матареле.

У "одбрану" страначког колеге стао је шеф посланика Александар Мартиновић, који је навео да Бечић није тема дневног реда, али да не може да разуме да се говори о томе где је Бечић завршио средњу школу и факултет и упитао Шешеља каква је научна вредност његове докторске дисертације.

Шешељ му је реплицирао да је Бечић поменут као пример неодговорног понашања Маје Гојковић, која га је најчешће остављала да је замењује када није била присутна на седницама.

"Моја докторска дисертација и магистарска теза су изложене суду јавности и на њих сам поносан и никад нисам ништа нечасно урадио као Мартиновић, који је избачен са Правног факултета у Новом Саду", рекао је Шешељ, на шта му је Мартиновић одговорио да му је ваљао када је за њега обезбеђивао сведоке за суђење у Хагу, а да му сада када је у СНС-у не ваља.

Бечић је на Шешељево излагање узвратио "понудом" – да ће поднети оставку уколико лидер радикала докаже да он има везе са Соколцем и да је тамо завршио средњу школу и да има било какве везе са тамошњим факултетом, као и да је италијанског председника назвао "Мортаделом".

"У супротном, ако то није тачно, ја бих замолио да ви поднесете оставку", рекао је Бечић, док је Гојковићева, реагујући на то што је Шешељ пустио снимак, упитала шта је следеће чиме ће се послужити у скупштинском деловању.

Посланик ДСС-а Ђорђе Вукадиновић замерио је председавајућем седнице Драгољубу Мићуновићу што је дозволио да се на "бракоразводну парницу" СНС-а и СРС-а потроши 45 минута.

Председавајући конститутивне седнице Скупштине Србије Драгољуб Мићуновић, прекидајући расправу о Европској унији, русофилству, образовању Игора Бечића и Александра Мартиновића и сличним темама, рекао је да ће полемике бити остављане за наредни период.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара