Konstituisan parlament, prekinuta rasprava o izboru predsednice Skupštine

Predsedavajući Dragoljub Mićunović prekinuo je večeras raspravu o izboru predsednika parlamenta i njen nastavak najavio za ponedeljak, 6. jun. Vladajuća većina kandidovala je Maju Gojković za tu funkciju. Formirano je 16 poslaničkih klubova, a na prvoj sednici biraju se i potpredsednici, a imenuje se i generalni sekretar. Mićunović poručio poslanicima da čuvaju dostojanstvo parlamenta.

20.05 - Potpredsednica SNS-a Marija Obradović rekla je za RTS da je predsedavajući parlamenta prekidom sednice zloupotrebio ovlašćenje

19.55 - Predsedavajući Dragoljub Mićunović prekinuo sednicu zbog isteka radnog vremena i nastavak zakazao za ponedeljak izazvavši nedoumice i negodovanja među poslanicima u skupštini.

17.30 - Kandidati za potpredsednike su Veroljub Arsić (SNS), Vladimir Marinković (SDPS), Konstantin Arsenović (PUPS), Vjerica Radeta (SRS), Đorđe Milićević (SPS), Gordana Čomić (DS) i Jasmina Nikolić (DJB).

17.20 -  Nastavljena sednica Skupštine Srbije.

16.30 - Dosadašnja rasprava protekla je u polemičkoj atmosferi. Određena desetominutna pauza. 

14.30 - Rasprava o izboru Maje Gojković za predsednicu parlamenta. 

14.10 - Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović obrazlaže predlog da za predsednicu Skupštine bude izabrana Maja Gojković.

14.00 - Nastavljena sednica Skupštine izborom šefova 16 poslaničkih grupa.

13.05 - U toku konsultacije šefova poslaničkih klubova o budućim potpredsednicima republičkog parlamenta. SDS, LDP i LSV imaće samostalne poslaničke klubove, kaže šef poslanika SDS-a Marko Đurišić.

10.35 - Potvrđen mandat svim narodnim poslanicima, čime je konstituisan parlament. Poslanici položili zakletvu. Određena pauza u trajanju od sat vremena, tokom koje će biti formirani poslanički klubovi i biti podneti predlozi za predsednika parlamenta, potpredsednike, generalnog sekretara.

10.30 - Pauza od pola sata tokom koje će nadležna komisija proveriti saglasnost uverenja o izboru poslanika sa izveštajem RIK-a o sprovedenim izborima. 

10.10 - Počela konstitutivna sednica Skupštine Srbije, koju predvodi Dragoljub Mićunović. Na početku zasedanja himna Republike Srbije.

09.55 - U Dom Narodne skupštine od devet sati pristižu novi parlamentarci, gde su se prvo registrovali i preuzeli tekst zakletve. Nove poslanike dočekao je crveni tepih i postrojena Garda VS.

U Domu Narodne skupštine danas je počelo održavanje konstitutivne sednice 11. saziva republičkog parlamenta. Predsedavajući parlamenta Dragoljub Mićunović prekinuo je večeras sednicu i njen nastavak najavio za ponedeljak, 6. jun.

Mićunović je rekao da je sednica počela u 10 sati, da su na spisku još 33 prijavljena govornika i da, pošto neki od njih mogu da dugo govore po Poslovniku, prekida sednicu, koja će biti nastavljena u ponedeljak. Poslanici vladajuće većine su negodovali zbog toga.

Danas je formirano 16 poslaničkih klubova, a poslanici su raspravljali o budućem predsedniku republičkog parlamenta.

Poslanička grupa SNS-a je za novog predsednika Narodne skupštine predložila Maju Gojković, koja je i do sada obavljala tu funkciju. Ona je jedini kandidat za tu funkciju.

Kako je predsedavajući prve sednice novog saziva Dragoljub Mićunović rekao, u parlamentu su konstituisane poslaničke grupe SNS-a, čiji će šef biti Aleksandar Martinović, a njegov zamenik Vladimir Orlić, zatim SPS-a, čiji će šef biti Ivica Dačić i zamenik Aleksandar Antić, i SRS-a, koju će voditi Vojislav Šešelj, a zamenjivati ga Nemanja Šarović, kao i poslanička grupa "Dosta je bilo", čiji će predsednik biti Saša Radulović, a zamenik Aleksandar Stevanović.

Poslaničku grupu DS-a u parlamentu predvodiće Bojan Pajtić, a njega će zamenjivati Nataša Vučković, dok će poslaničku grupu SDPS-a voditi Milorad Mijatović, PUPS-a – Milan Krkobabić, Dveri će predvoditi Boško Obradović, DSS Sanda Rašković Ivić, JS Dragan Marković, dok će poslaničku grupu LDP–SDA Sandžaka voditi Čedomir Jovanović, a njegov zamenik biće Enis Imamović.

U novom sazivu će poslaničku grupu imati i Nova Srbija, koju će voditi Velimir Stanojević, SVM–PDD će voditi Balint Pastor, a listu Pokret socijalista – Narodna seljačka stranka – Ujedinjena seljačka stranka vodiće Đorđe Komlenski.

Grupu LSV – Zelena stranka vodiće Nenad Čanak, a SDS Marko Đurišić.

U parlamentu su održane i konsultacije šefova poslaničkih klubova o budućim potpredsednicima parlamenta.

Kao što regulativa predviđa, sednicu vodi najstariji poslanik Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke, koji je na početku sednice poželeo uspeh kolegama, a onima koji su prvi put u parlamentu da moraju da čuvaju dostojanstvo parlamenta pre svega od njih samih, a onda i od "nasrtaja" drugih delova vlasti.

"Ako želimo da sačuvamo dostojanstvo, čuvajmo ga u svim vidovima. Nikakva druga vlast ne može biti iznad ove vlasti. Poštujmo jedni druge", rekao je Mićunović, koji je pozvao poslanike da strasti ostave za neku drugu sednicu.

Na sednici su najpre potvrđeni mandati 250 poslanika, nakon čega su oni položili i potpisali zakletvu.

Na početku sednice himnu "Bože pravde" izveo je Mešoviti hor Doma kulture "Ruski Krstur" i Katedralne crkve Svetog oca Nikolaja, pod dirigentskom palicom Lidije Paše, a poslanike su na ulazu u Dom Narodne skupštine dočekali crveni tepih i Garda VS.

Među prvima su u parlament stigli Maja Gojković, Muamer Zukorlić, Jadranka Jovanović, Slavica Đukić Dejanović, Zoran Živković, Goran Ješić, Dušan Bajatović, Igor Bečić... Za njima su u parlament stigli Bojan Pajtić, Gordana Čomić, Nemanja Šarović, Vjerica Radeta... Nešto pre 9.30 u Skupštinu su stigli Saša Radulović i poslanici pokreta "Dosta je bilo".

Neki od poslanika iz redova Dveri u republički parlament su došli obučeni u narodnju nošnju, a pre dolaska okupili su se ispred Crkve Svetog Marka. Veliku pažnju novinara privukao je dolazak lidera SRS-a Vojislava Šešelja, koji je odmah otišao u salu.

Na dnevnom redu prve sednice je osim potvrđivanja mandata, izbor predsednika, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara i izbor članova radnih tela parlamenta.

Kandidat za predsednika republičkog parlamenta je Maja Gojković, koja je kao predsednica prethodnog saziva zakazala prvu sednicu novog saziva.

Na konstitutivnoj sednici se po pravilu vrši i izbor članova radnih tela Skupštine Srbije i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

U Skupštinu Srbije je nakon izbora održanih 24. aprila ušlo 12 lista, od kojih je lista oko SNS osvojila najviše – 131 mandat.

Slede SPS–JS sa 29 mandata, SRS 22, "Dosta je bilo" 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri–DSS ima 13, kao i koalicija LDP–LSV–SDS, SVM četiri mandata, lista Muamera Zukorlića dva, SDA Sandžaka dva mandata, dok će po jedan mandate imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво