Расправа о избору Маје Гојковић за председницу парламента

Владајућа већина кандидовала је Мају Гојковић за будућег председника парламента. Истичу да је Гојковићева најбољи могући кандидат јер је на квалитетан начин обављала једну од најважних функција у држави и у великој мери унапредила рад парламента. Председавајући парламентом Драгољуб Мићуновић прекинуо конститутивну седницу и наставак најавио за понедељак, 6. јуна.

Мају Гојковић су за председнцу Скупштине предложиле посланичке групе СНС-а, СДПС-а, Нове странке, ПУПС-а, СВМ-ПДД, Покрет социјалиста-Народна сељачка странка-Уједињена сељачка странка.

Шеф посланика напредњака Александар Мартиновић је рекао да Гојковићеву очекују велики изазови и да је убеђен да ће она на њих умети да одговори.

За време прошлог сазива парламента којим је руководила Гојковићева, донет је значајан број закона који су унапредили живот грађана Србије, истакао је Мартиновић.

Посао будућег председника парламента и владајуће већине, према његовим речима, биће да омогуће законски оквир за наставак реформи, за унапређење владавине права, борбе против криминала и корупције и обезбеђивање да Србија буде земља која је политички стабилна.

Расправа о избору председника парламента протиче, иначе, у полемичкој атмосфери, због чега је једини кандидат за ту функцију Маја Гојковић критиковала председавајућег Драгољуба Мићуновића да није у стању да обезбеди ред на седници и спроведе Пословник.

Наиме, расправу о избору Гојковићеве на ту функцију у неколико наврата су прекидале полемике у којима су учествовали Мартиновић, лидер ДС-а Бојан Пајтић, лидер СРС-а Војислав Шешељ, а Гојковићева је затражила паузу како би се Мићуновић "одморио" и био у стању да спроводи Пословник.

Мићуновић је због "узаврелих страсти" одредио десетоминутну паузу, а позвао је Гојковићеву да све примедбе пренесе страначком колеги Мартиновићу, који би, сматра, требало да се више концентрише на њену кандидатуру, уместо на обрачун са другим политичким странакама.

"Ја нисам уморан и могу да водим седницу до ујутру", побунио се Мићуновић. Додао је да се не ради о његовом умору, већ о достојанству Скупштине, али да "не жели" да Гојковићеву бирају по мраку.

Иначе, Пајтић је најавио да ДС неће подржати избор Гојковићеве, иако је мишљења да је она најмање лоше решење из СНС-а, будући да "није купила диплому, нити преписала докторат".

Критикујући владајућу већину, Пајтић је рекао да га је посебно забринула констатација Маје Гојковић да ће парламент бити савезник владе, што, према њему, показује дубоко неразумевање власти.

Мартиновић га је подсетио на то какви су сазиви парламената били у време власти ДС-а, када се гласало из Бодрума и Солуна, а он био шеф посалника ДС-а, када се 2000. упадало у Скупштину.

Парламент под вођством СНС-а је, како подсећа, први пут расправљао и усвојио извештаје заштитника грађана, а власт те странке се сетила и да подигне споменик Зорану Ђинђићу.

Шеф посланичке групе СРС Војислав Шешељ рекао је да СРС није за избор Маје Гојковић за председницу парламента, али да ће гласати за "цео пакет" у коме се гласа и за председника и потпредседнике парламента, што је, како је рекао, договорено на састанку шефова посланичких група.

Шешељ је, током првог обраћања у новом сазиву Скупштине, рекао да није задатак парламента да извршава политичке циљеве извршне власти, већ да је стриктно контролише, и да, сваки пут кад дођу у парламент, министри треба да пролазе кроз "топлог зеца", јер је, како је додао, суштина парламентаризма.

Критиковао је новчано кажњавање посланика, рекавши да разуме да буду кажњавани опоменама или удаљавањем са седнице, али не и новчаним казнама.

"Да орган законодавне власти новчано кажњава чланове тог органа је неподношљиво, јер увек кажњава већина, а не мањина, а степен развоја демократтје огледа се у поштовању права мањине, а овде мањина пролази кроз топлог зеца", рекао је Шешељ.

Према његовим речима, у парламенту је на сцени тиранија већине, те је потребно либерализовати рад парламента.

Неодрживим сматра да се посланицима ограничава време обраћања.

"Спремни смо увек за окршаје, али није нам до њих. Овде смо да извршавамо вољу оних који су гласали за нас, јер желимо да скупштина промени суштинску улогу у друштву, да се поштује принцип поделе власти и да се постави изнад извршне власти", рекао је Шешељ.

Шеф посланичког клуба СДС Марко Ђуришић истакао је да посланичка група СДС неће подржати предлог да за новог председника парламента буде изабрана Маја Гојковић.

Ђуришић је претходне две године рада Гојковићеве на челу парламента оценио негативним, наводећи да није увек могла да се води дискусија, као и да је руководство парламента пречесто водило рачуна о томе како да заштити извршну власт, а не како да јача парламент и законодавну власт.

"Из онога што смо чули данас нисмо видели никакву намеру да се нешто промени", рекао је Ђуришић, наводећи да ће СДС гласати за потпредседнике, јер је то договор на састанку шефова посланичких група.

Међу Ђуришићевим критикама на рачун руководства које је водило Народну скупштину у претходне две године нашла се и тврдња да је парламентом руковођено тако да се избегавало да влада долази последњег четвртка у месецу у Скупштину.

Шеф посланичке групе СВМ-ПДД Балинт Бастор рекао је да ће та група подржати избор Маје Гојковић за председницу парламента, истакавши да ће, уколико она буде изабрана, то бити реизбор који се није десио у последњих скоро 20 година.

Балинт Пастор је рекао да је председник парламента друга функција по значају у земљи, те да сматра да Гојковићeва испуњава све критеријуме да буде успешна председница парламента.

"Зато смо подржали њену кандидатуру и гласаћемо за њен избор у дану за гласање", рекао је Пастор прецизирајући да председник треба да буде јака личност, да поседује аутономију, не подлеже притисцима.

Како је рекао, СВМ је гласао за све кадитате иза којих је стајала парламентарна већина и додао да ће Партија за демократско деловање сада први пут гласати за предложеног кандидата, те истакао да је то велики искорак.

Додао је да ће СВМ увек бити конструктиван и да ће се трудити да парламент учини још бољим.

Како је рекао, парламент и влада морају да сарађују и међу њима је потребна равнотежа.

"Има још пуно тога што мора да се побољша и надам се да долазе године у којима ћемо правити крупне искораке у равнотежи владе и парламента. У претходне две године је све било онако како је пословником регулисано", рекао је Пастор.

После излагања председнице ДСС Санде Рашковић Ивић, која је најавила да ће та странка бити против избора Маје Гојковић за председника Скупштине Србије, уследио је низ полемика са напредњацима, који су поручили да неће да им лекције о патриотизму држе "људи који нису хтели да напусте амбасадорско место у Риму, када је Италија признала КиМ".

"Изгледа да су вам италијанске бомбе биле прече од Срба из Крајине", рекао је Мартиновић и упитао је шта је радила као директор Комесаријата за избеглице.

Председница ДСС-а је одговорила да неће допуштати да је Мартиновић вређа и да лаже и да ће због тврдњи да је покрала избеглице он добити тужбу за лагање и клевету.

Рашковић Ивић је рекла да је Гојковићева "симбол континуитета погрешне политике и кадровског континуитета", да је прекршила Устав јер није расписала локалне изборе на КиМ, а за Мартиновића је рекла да се не зна када је говорио истину, "онда када је био уверени радикал или данас".

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић је саопштио и да ЛДП неће подржати избор Маје Гојковић на ту функцију, али хоће избор потпредседника.

Као разлог за негативан став према избору Гојковићеве, навео je то што се о томе није разговарало у парламенту и што нико тој странци није понудио тај предлог. Истакао је и да је логично да победници избора имају председника парламента.

Јовановић је рекао и да је добио позив од мандатара за састав нове владе Александра Вучића за разговор и да ће тај позив прихватити.

Лига социјалдемократа Војводине неће подржати предлог да Маја Гојковић буде изабрана за председницу парламента, рекао је шеф посланичке групе те странке Ненад Чанак.

"Уз сво поштовање за госпођу Гојковић и њен рад у протекле две године, нећемо гласати за њу, јер мислим да је парламенту потребно више енергије за подизање његовог кредибилитета и одбране интереса свих грађана", рекао је Чанак.

Лидер покрета "Доста је било" Саша Радуловић назвао је републички парламент "ријалитијом и фармом", на шта су напредњаци поручили да парламентарце реду не треба да учи неко ко се ни сам не придржава лепог понашања.

Радуловић је, иначе, у расправи о избору председника парламента рекао да ДЈБ неће подржати избор Маје Гојковић за председника парламента, јер у сазиву који је водила није било политичке културе.

"Данашња рапсрава показује колико нема политичке културе и колико је председница оманула у тој функцији и то је главни разлог што ДЈБ неће гласати за њен избор", рекао је Радуловић.

На то је реаговао посланик СНС-а Верољуб Арсић, наводећи да је Радуловић прекршио Пословник, јер је највише законодавно тело у земљи назвао ријалитијем и фармом.

"И онда апелује на нас као да је наш васпитач и учи нас лепом понашању, а сам се тога не придржава", констатовао је Арсић.

Покрет Двери најавио је да неће гласати за Мају Гојковић за председника парламента, јер, између осталог, не знају колико је идеологија и странака променила, на шта су напредњаци узвратили питањем која је идеологија Двери ујединила са остатком опозиције након избора.

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да Двери неће подржати избор Маје Гојковић за председника Скупштине, јер, како је рекао, није на прави начин руководила претходним сазивом.

Замерио је Маји Гојковић и то што је променила неколико партија и упитао "да ли она има икакав политички став, програм и принципијелност".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара