Nikolić: Srbija u EU celovita – tako ili nikako

Srbija stoji čvrsto na putu ka punopravnom članstvu u EU, ali želi da u Evropu uđe celovita - tako ili nikako, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije i Dana pobede u Zrenjaninu.

Neki predstavnici EU nam nagoveštavaju eventualno uslovljavanje ulaska Srbije u Evropsku zajednicu naroda priznavanjem Kosova i Metohije, rekao je Nikolić u Zrenjaninu.

"Ako to zaista budu tražili od nas, znači da nas ne žele. Srbija, članica UN, želi u Evropu da uđe celovita – tako ili nikako. Na tom principu je Evropa zasnovana, takvu Evropu želimo. Preci su nam otadžbinu Srbiju poverili u celosti i takvu je moramo sačuvati za potomke", istakao je Nikolić.

Srbija je, kako ističe, iskreno, rečju i delom, posvećena primeni principa slobode, razumevanja i saradnje, uz uvažavanje različitosti, ali i održanju mira u zemlji, regionu i svetu.

Predsednik je poručio i da ne smemo da zaboravimo da je zločin počinjen, da smo u obavezi zauvek prema žrtvama da ih pominjemo i sa pijetetom da ih se sećamo.

Jugoslavija je, kako je rekao, treća zemlja u Evropi po broju stradalih u Drugom svetskom ratu, a neuporedivo najveći procenat žrtava činili su Srbi, ili sa puškom u ruci ili stradali u dva nemačka i mnogo ustaških logora, jedinih koncentracionih logora u svetu specijalizovanih za smeštaj i pogrom srpske, romske i jevrejske dece.

"U želji da se nikada ne ponovi, uveren da danas nema zlikovca koji bi u tome učestvovao, pozivam naše komšije da se okrenemo budućnosti pošto Srbija želi da sarađuje sa svim zemljama regiona", rekao je Nikolić.

Dodao je da je zato čudno zašto, uprkos naporima da se prevaziđu današnji problemi, na našem evropskom putu stoje snage u Hrvatskoj, koje kao da se utrkuju ko će jače da nas podseti na namere ozloglašenih pokreta iz Drugog svetskog rata.

"Mi u sebi nalazimo snagu da pređemo preko svega, nudimo gledanje u oči i dijalog o svim otvorenim temama. Uveren sam da, iako je prošlost bila teška, budućnost možemo da gradimo zajedno", naglasio je Nikolić.

Srbija je, prema njegovim rečima, kroz istoriju branila svoje i na to možemo da budemo posebno ponosni.

"Svoje nismo dali, a tuđe nas nikada nije interesovalo. Između dobra i zla uvek smo birali dobro, mada nam to često nije donosilo dobra", rekao je predsednik države.

Vojska pružala podršku jačanju mira

Nikolić je napomenuo da je Vojska Srbije, u periodima velikih izazova i kriza, pružala podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu, a u misijama širom sveta dobijala brojne pohvale i primer je profesionalizma i posvećenosti.

"Od vas očekujem jedinstvo i poštovanje principa odbrane i očuvanje integriteta Srbije i identiteta Vojske Srbije. Očekujem da pripadnici svih jedinica odlično izvršavaju postavljene zadatke, svesni da je zakletva koju su dali ujedno i zavet našim precima – junacima i herojima – našoj otadžbini, da će svoje dužnosti obavljati postavljajući uvek na prvo mesto vojničku čast", rekao je Nikolić.

Naveo je i da je ponosan što se Dan pobede obeležava u Zrenjaninu, gradu koji je oduvek bio primer složnog života različitih nacija i simbol zajedničkog otpora nebrojenim neprijateljima, koji je oličenje istrajnosti, prihvatanja različitosti, razumevanja, borbe protiv nepredvidivih ćudi prirode, njenog sputavanja i obnavljanja, jedan od onih gradova koje s ponosom nazivamo istorijskim i kulturnim centrima Vojvodine i Srbije.

"U promenama imena vašeg grada, ispričana je priča o srpskim pobedama. Veliki Bečkerek 1935. godine, u čast Kralja Petra Prvog čija ga je vojska oslobodila, menja ime u Petrovgrad. Posle pobede u Drugom svetskom ratu, u čast svog sugrađanina, heroja Žarka Zrenjanina, 1946. godine dobija ime koje i danas nosi. Vaše učestvovanje u pobedama još jedan je razlog koji nas na današnji dan – Dan pobede u Drugom svetskom ratu, dovodi u ovaj lepi grad na Begeju", rekao je Nikolić.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво