Jeremić: Kandidatura nosi veliku odgovornost

Nekadašnji šef diplomatije i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je velika čast i privilegija predstavljati svoju zemlju u tako važnoj međunarodnoj utakmici kao što je izbor za generalnog sekretara UN, i zahvalio je premijeru i Vladi na podršci i poverenju.

"Predstavljaćemo zemlju na najvišoj svetskoj pozornici, to je izuzetna prilika. Učinićemo sve što je u našoj moći da to uradimo na najbolji mogući način", rekao je Jeremić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, kandidatura za generalnog sekretara UN nosi veliku odgovornost.

Vuk Jeremić je objasnio da su predstavljanja kandidata u Ujedinjenim nacijama počela danas i da za sada nije jasno da li će Srbija dobiti priliku da se predstavi.

"O tome mora da donese odluku predsednik Generalne skupštine, s obzirom na to da je dnevni red već usvojen. On mora biti promenjen da bi Srbija dobila priliku da se predstavi", rekao je Jeremić.

Dodaje da je deo njegovog tima već otputovao u Njujork i najavio da će i sam uskoro otputovati, izrazivši nadu da će dobiti priliku da se predstavi.

"To neće biti jednostavan posao. Kampanja će biti naporna, u njoj učestvuje mnogo dobrih i jakih kandidata, neki od njih su u kampanji već mesecima. Ali učinićemo sve da nadoknadimo propušteno", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, u izbornom procesu će se ukrštati interesi svih važnih velikih sila i ostatka sveta, koji je, kako je rekao, u previranju.

"Ne bih da u ovom trenutku prejudiciram kolike su naše šanse", rekao je Jeremić podsetivši da su Srbiji mnogi davali male šanse i pred isticanje kandidature za predsednika Generalne skupštine UN i OEBS-a, ali da je Srbija na kraju iznenadila.

Kako je naglasio, ova trka će biti teža. 

"Ali s obzirom na to koliko je vidljiva i koliko je velika, za Srbiju je od izuzetnog značaja što u njoj učestvuje, bez obzira na konačan ishod", zaključio je Jeremić, koji je sada predsednik CIRSD-a.

Svojevremeno je za Ameriku Jeremić bio momak koji pravi probleme, potom se od profesora sa Harvarda Džozefa Naja čulo da SAD neće uložiti veto na njegov izbor.

"Pravilo je da države članice, stalne članice SB do samog kraja ne otkrivaju karte, naravno mi ćemo učiniti sve da ne samo dobijemo najveći broj glasova već i nijedno protivljenje stalne clanice SB", kaže Jeremić.

Sekretara imenuje Generalna skupština na predlog SB, čije članice mogu uložiti veto. Ipak, postoji mogućnost da, ako nema saglasnosti u SB, o tome odlučuje skupština.

"Proces koji je predviđen ima više stepenica, podložan je raznim uticajima, političkim procenama, završnica je tradicionalna, odlučuje se u zatvorenom krugu SB i prosleđuje Generalnoj skupštini", napominje bivši ambasador u UN Pavle Jevremović.

Konkurencija Jeremiću su između ostalih bivši ministri spoljnih poslova Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Moldavije, bivši slovenački predsednik, slovački šef diplomatije, ali i direktorka Uneska, koja je iz Bugarske. 

Na današnjoj sednici Vlada Srbije imenovala je Vuka Jeremića za kandidata za generalnog sekretara UN. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво