Влада одлучила: Вук Јеремић кандидат за генералног секретара УН

На данашњој седници Влада Србије именовала је Вука Јеремића за кандидата за генералног секретара УН. Седници Владе Србије председавала Зорана Михајловић.

Говорећи на данашњој прес-конференцији у Мостару, премијер Александар Вучић рекао је, одговарајући на питања новинара, да није искључено да ће Јеремић бити кандидат Владе за генералног секретара УН.

Српски политичар и дипломата Вук Јеремић рођен је 1975. године у Београду. Дипломирао је теоријску и експерименталну физику 1998. године на Кембриџу. Мастер диплому у сфери државне администрације и међународног развоја стекао је 2003. године на Харварду.

За министра спољних послова Републике Србије изабран је 2007. године, бирањем друге владе Војислава Коштунице, а на истој функцији је остао и након избора владе Мирка Цветковића у јулу 2008. године.

За председника Генералне скупштине Уједињених нација изабран је 8. јуна 2012. године. Од укупно 190 држава колико их је гласало, Јеремић је добио 99 гласова, а његов противкандидат, литвански посланик Далијус Чекуолис, освојио је 85 гласова.

Током Јеремићевог једногодишњег председавања, Палестини је након 65 година признат статус државе посматрача у Уједињеним нацијама. Усвојен је и први међународни Споразум о трговини оружјем, први правно обавезујући инструмент у историји Уједињених нација који је успоставио заједничке стандарде међународног трансфера конвенционалног наоружања.

Оснивач је и председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД).

Јеремић је у политику ушао као члан Демократске странке, а од 2013. није члан ниједне политичке опције пошто га је Извршни одбор ДС-а искључио због непоштовања партијске дисциплине.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара