Joksimovićeva: Srbija okrenuta budućnosti i napretku

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je dužnost svih u regionu da se okrenu budućnosti i saradnji, navodeći da je Srbija proaktivna i pozitivna u tom smislu, kao i da želi da napredak i evropska perspektiva ne budu samo put za Srbiju nego i za ceo region.

Jadranka Joksimović kaže da bez stabilnosti nema napretka i da će okretanje budućnosti dati političku i ekonomsku stabilnost Srbiji, a kako kaže, to je važno za napredak.

"Govorili smo o tome da svi treba da budemo ujedinjeni iako smo različiti, ali ujedinjeni ka cilju napretka i oko ideje koja nas sve vodi", dodala je Joksimovićeva nakon otvaranja konferencije "Saradnja na reci Drini - Saradnja u Evropi".

Istakla je i da je put evropskih integracija Srbije srednjoročan, da ne ide preko noći, ali da jeste strateško opredeljenje vlade kako bi građani Srbije živeli bolje.

"Put evropskih interacija je srednjoročan, ne ide brzo i preko noći. Ponekad je pun prepreka, ali je pun i pre svega koristi za građane Srbije i zbog toga su EU integracije strateško opredeljenje vlade, kako bi postigli onaj stepen životnog i ekonomskog standarda, i kako bi kvalitet života u Srbiji bio bolji", ističe Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, konferencija je vrlo važna, jer govori o projektima prekogranične saradnje koji su finansirani i koji će tek biti finansirani i iz fondova EU.

Podsećajući da su na konferenciji bili predstavnici BiH, Crne Gore, Slovenije, istakla je da je jako važan i naziv skupa "Saradnja na reci Drini - Saradnja u Evropi".

"Mi želimo da nas Drina spaja, a ne da nas razdvaja i da se okrenemo budućnosti. Lako je govoriti o prošlosti i lako je dizati tenzije, ali kod nekih možda nerešenih pitanja i sa stanovišta jedne ili druge strane", rekla je ministarka.

Navela je da je uvek tu retorika koja može da donese političke poene, ali je ukazala da se na takav način ne bi trebalo baviti politikom.

"Čak i u kampanji, mi se na taj način ne bavimo politikom. Smatramo da je dužnost svih nas, pre svega građana u Srbiji, ali i svih u regionu, da se okrenemo budućnosti i onome što je saradnja", rekla je Joksimovićeva i podvukla da treba sarđivati i kada je reč o korišćenju EU fondova za razvoj Podrinja, i sa jedne i sa druge strane reke Drine.

"To je pravi način da lakše rešavamo i druge probleme", rekla je Joksimovićeva.

Govoreći o EU fondovima, navela je da lokalne samouprave moraju da se obučavaju da prate sve što je vezano za njihovo korišćenje, da bi i sami građani mogli direktno da osete korist od tog novca.

"Da to ne bude samo priča koja deluje apstraktno i velike brojke, a da se ljudi pitaju šta je to što smo od toga napravili i iskoristili. U tom pravcu lokalne samouprave treba da rade", rekla je Joksimovićeva uz opasku da je Loznica na tome do sada radila dobro ali može još bolje.

Podsetila je da je u okviru IPA programa 2014-2020. Srbiji dostupno 1,5 milijardi evra, što je u proseku oko 200 miliona evra nepovratnih sredstava godišnje.

"To su sredstva koja koriste države u graničnim prostorima. Mi smo već pokazali kapacitete i ima prostora za unapređenje ali mora još puno da se radi da bi podigli našu apsorpcionu moć, da možemo više novca da povučemo i realizujemo", rekla je ona.

Zato ćemo se, zaključila je, u narednom periodu posvetiti tome da lokalne samouprave koje u dobroj meri nose aktivnosti u korišćenju fondova, budu što spremnije i pripreme projekte, kako bi građani osetili korist od tog novca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво