Srbija ima šansu za ulazak u EU

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren izjavio je da postoji realna šansa da se u Srbiji formira proevropska vlada i da je to osnov za nastavak evropskih integracija Srbije.

Najava formiranja nove vlade Srbije i čenjenica da je optuženi Stojan Župljanin u Haškom tribunalu predstavljaju "realnu šansu" za novi zamah na evropskom putu Srbije, rekao je Ren na skupu o zapadnom Balkanu u Briselu.

Proširivanje Evropske unije na nove članice biće nastavljeno, iako će se u međuvremenu uložiti svi napori za preuređenje institucija EU, rekao je Ren.

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije i pokretanje dijaloga o ukidanju evropskih viza za sprske građane bili su ključna potvrda rešenosti EU
da nastavi proces pridruživanja sa Srbijom, objasnio je evropski komesar za proširenje.

On je dodao da odbacuje pesimizam nekih kurgova u vezi saradnje Srbije s Haškim tribunalom i rekao da će ta saradnja biti moguća "čim proevropska vlada u Beogradu preuzme družnost".

Ren se nada da će nova vlada u Beogradu biti formirana krajem nedelje, istakavši da su izbori 11. maja bili jasna potvrda da građani Srbije žele evropski opredeljenu vladu.

On je odbacio ranije tvrdnje, kako je rekao, nekih istraživačkih centara koji su smatrali da se Zapad mora pomiriti s tim da će Srbija biti izolovana, antievropska i proruska.

Naglasio je da je nastavljanje ritma pridruživanja Srbije EU najbolji recept za promene.

"U Srbiji je najbolji recept evolucija, mnogo više nego katarza", rekao je Ren.

Evropski komesar za proširenje je podsetio da su šefovi država i vlada EU 20. juna ponovo dali punu podršku proširivanju EU na nove članice na zapadnom Balkanu, uz sprovođenje ekonomskih i političkih refromi sa konačnim ciljem članstva u Uniji.

Žuje: Podrška proevropskim snagama i Euleks ključni izazovi

Francuski državni sekretar za Evropu Žan-Pjer Žuje je, prilikom dolaska na skup o zapadnom Balkanu, naglasio da će Francuska nastaviti napore za pridruživanje zapadnog Balkana EU i podvukao da će posebni napori biti učinjeni da Srbija dobije status kandidata za članstvo.

Žuje je rekao da će pomoć proevropskim snagama u Srbiji i razmeštanje misije Euleks biti među ključnim izazovima za francusko predsedavanje Unijom, koje počinje 1. jula.

"Imaćemo izazov da rasporedimo misiju Euleks i pružimo podršku proevropskim snagama u Srbiji u kontekstu nezavisnosti Kosova", izjavio je Žuje.

Istakao je da "Zapadni Balkan ima istinsku evropsku perspektivu", ali da "ne bi bilo iskreno pretvarati se i tvrditi da bi buduće rešenje bilo moguće bez promene institucionalnog okvira", predviđenog Lisabonskim sporazumom koji je Irska odbacila na referendumu.

Više govornika na skupu, uključujući i šeficu delegacije za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Doris Pak, izrazili su čvrsto uverenje da će EU nastaviti proširivanje na nove članice i da će kriza oko institucionalne reforme biti okončana do juna 2009. godine, kada se održavaju izbori za Evropski parlament.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво