Promena političkog dresa, kako stati na put preletačima?

Premijer poručuje da će izbori biti raspisani za 45 dana. Sa kim će sve SNS u koaliciju, a u koliko kolona opozicija još nije poznato ali je poznato da pred izbore prorade tzv. preletači. Dres menjaju nekad i čitavi odbori, a poslednji primer je Kovačica. No, ne prelazi se samo iz opozicije u poziciju, a promenu partije u Srbiji ne kažnjavaju ni stranke ni birači.

Kovačicu kod Pančeva u medije prethodna tri dana lasnirao je odbor LDP-a. Četvoro liberala prešlo je u SNS iako su već zajedno u vladajućoj koaliciji.

"Jedan od razloga je bio i taj što se nisno slagali sa preporukom pokrajinskog odbora LDP-a da se na izbore izađe sa LSV. Ali to nije jedini razlog prelaska u SNS, jedan od razloga je i politika Aleksandra Vučića", objašnjava nekadašnja odbornica LDP-a Dušanka Petrak.

A da li je naprednjacima smetao dolazak onih čiji je lider Čedomir Jovanović nedavno izjavio da od njega nema veće opozicije Aleksandru Vučiću.

"Nije nam smetalo jer nije prešao Čedomir Jovanović, nego rukovodstvo Opštinskog odbora Kovačica. Imamo vrlo različite stavove, ali oni su prihvatili našu politiku", kaže Milan Garašević iz SNS-a.

U LDP-u su nam rekli da nakon saopštenja neće davati dodatne izjave o događajima u Kovačici. Ranije su negirali da je ceo opštinski odbor prešao u SNS, ali na pitanje koliko je odbornika ostalo u LDP-u, nisu odgovorili.

Politička preletanja ne dešavaju se samo uoči izbora i nisu prelazak isključivo iz opozicione u vladajuću stranku. Jedan od najzvučnijih bio je prelazak dugogodišnjeg člana SPS-a Mihalja Kertesa u SNS. Na lokalu su im pristupali i republički protivnici: DS, Nove Srbija, DSS, SRS.

Novoformiranoj Levici Srbije skoro su prišli članovi DS-a iz Leskovca. Slobodni mandat daje i slobodu prelaska iz stranke u stranku, a kazne nema ni od partija, ni od birača.

"Ono što bi suštinski moglo je da se promeni izborni sistem, a što primenjuju demokratije - to je i promena izbornog sistema, pa da onda građani sami kazne te političke preletače. To u Srbiji ne postoji kao mogućnost, naš izborni sistem je takav da imamo zatvorene liste", ističe Đorđe Vuković iz Cesida.

Za preletače nema ni političkog rešenja. Predlog LSV-a da stranke ne prihvataju preletače koji nisu vratili mandat partiji ostao je samo predlog.

Promenu političkih stranaka kritikovala je i predsednica Skupštine, iako je sama promenila šest partija. Maksimalne kazne za preletače do sada su bila tabloidna prepucavanja ili verbalni okršaji ostavljenih sa onima koji su ih ostavili.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво