LSV: Vratiti versku nastavu u verske objekte

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je da verska nastava bude vraćena u verske objekte jer "tamo jedino pripada" i jer je po Ustavu u Srbiji crkva odvojena od države.

"Od građanskih i proevropskih političkih stranaka, nevladinog sektora, medija i građana, a posebno od kolega sa univerziteta i naučnih instituta očekujemo da podrže svaku inicijativu i pokušaj da se verska nastava vrati tamo gde jedino pripada, u verske objekte, a u školi promoviše naučni pogled na svet, čiji su osnovi razum, laicizam i kritičko mišljenje", saopštio je LSV.

Liga je ocenila da je uvođenje veronauke u škole bio jedan od najtežih udaraca razvoju slobodnog pogleda na svet i kritičkog mišljenja kod mladih generacija u Srbiji.

"Učenici bi u školama trebalo da uče naučni pogled na svet, a religiju da izučavaju samo kao jednu od društvenih pojava u okviru nekog od postojećih predmeta", navodi se u saopštenju Stručnog saveta za nauku i tehnološki razvoj LSV-a.

Ta stranka je ocenila da i pored činjenice da se veronauka 15 godina uči u školama, verska i svaki drugi oblik netolerancije ne opada, već, naprotiv, raste.

"U školi je mesto naučnom pogledu, a u verskom objektu i u okviru porodice, ukoliko su njeni članovi religiozni, verskom. Ne postoji nijedan pedagoško-psihološki, naučni, društveni, ni bilo koji drugi racionalan argument u prilog izvodjenja verske nastave u školama", stoji u saopštenju.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво