Poslanici o amandmanima na zakone o policiji i javnom redu

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras raspravu o amandmanima na Predlog zakona o policiji.

Više od 100 prihvaćenih amandmana na predloženi zakon o policiji za opoziciju je bio argument u prilog ranijih tvrdnji da taj akt nije dobar, na šta su resorni ministar Nebojša Stefanović i poslanici SNS-a poručili da su u pitanju tehničke intervencije.

Na početku rasprave o 340 amandmana na taj zakonski akt, od kojih je Vlada Srbije prihvatila 104, naprednjaci su izašli sa podatkom da je prihvaćeno 40 njihovih amandmana, većinom tehničkih, ali da za razliku od drugih, koji su usvajanje njihovih amandmana koristili za reklamu, oni neće pribeći toj praksi.

Reagovao je poslanik DS Dragan Šutanovac koji je rekao da se ta stranka i opozicija ne slažu da su predloženi zakoni o policiji, o javnom redu i miru i o javnom okupljanju dobri i da je glavni dokaz za to upravo veliki broj prihvaćenih amandmana.

"Činjenica da je prihvaćeno 104 amandmana govori da mi radimo izmene i dopune zakona. Ne prihvatam da je ijedan amandman tehnički i nevažan. Ima veliki broj amandmana koji se odnose na suštinski rad policije", tvrdi Šutanovac.

Ministar Stefanović je precizirao da je od 104 prihvaćena amandmana 60 vezano za slovne i tehničke greške.

"Zahvalan sam na tome, ali to nije suštinski promenilo zakon", poručio je Stefanović.
Šutanovčeva stranačka koleginica Gordana Čomić je na to rekla da "jedan zarez u nekom članu može da proizvede ogromne posledice po živote ljudi, ako je na pogrešnom mestu" i da bi bilo dobro da imati zakon koji je tehnički dobro pripremljen.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević iskoristio je tu kratku raspravu da pohvali učinak svoje stranke, koja je od početka saziva podnela 1.947 amandmana, od kojih je prihvaćeno 184.

Obrazlažući poslanicima predloženi zakon, Stefanović je rekao da će taj akt omogućiti efikasniji i bolji rad policije, kao i da će značajno poboljšati bezbednost.

Stefanović je odbacio optužbe o politizaciji, a u prilog je naveo da aktuelni Zakon o policiji dozvoljava ministru da vodi predkrivični postupak.

Predloženim zakonom o policiji, prema njegovim rečima, stvaraju se uslovi za profesionalniji rad, pooštravaju uslovi za stupanje u radni odnos u MUP-u, koji će morati da se poštuju sve vreme dok je pripadnik tog organa zaposlen, ali je predviđeno i karijerno napredovanje, odnosno napredovanje kroz zasluge i sticanje znanja.

Biće uspostavljena jedna specijalna jedinica, ojačan sektor unutrašnje kontrole, što je važna stavka kojom MUP želi da pokaže da je borba protiv korupcije, pa i u policiji, jedan od osnovnih zadataka, rekao je Stefanović.

Predloženi zakon o javnom redu i miru, pored ostalog, predviđa da će u buduće od šest do 23 sata biti moguće održati javno okupljanje, a da se jedino ograničenje odnosi na okupljanje ispred objekata koji su važni za nacionalnu bezbednost, poput škola, vrtića, bolnica, mesta za proizvodnju struje i vode, vojne i policijske objekte.

Kada je u pitanju zakonski predlog o javnom redu i miru, Stefanović je naveo da se tim aktom sankcionišu radnje kojima se ugrožava javni red i mir, poput, korišćenja uređaja na daljinu, a posebna pažnja je apostrofirana na zaštitu dece i maloletnika.

Polemika ministra i poslanika opozicije

Raspravu o amandmanima na predloženi zakon o policiji obeležila je polemika ministra policije Nebojše Stefanovića i čelnika Pokreta "Levica Srbije" Borislava Stefanovića na temu da li ministar može da tretira građane na osnovu političkog opredeljenja ima li pravo na svoj stav.

Poslanik Stefanović je najpre predložio amandman prema kome su zaposleni u MUP-u i policiji, pa i ministar, dužni da jednako postupaju prema svima, bez obzira na rasnu, polnu ili nacionalnu pripadnost, njihove različitosti na osnovu porekla, rođenja, veroiposvesti, političkog ili drugog uverenja.

On, međutim, tvrdi da je ministar, suprotno tome, u mnogim situacijama na potpuno nejednak način tretirao građane zbog političkog opredeljenja, a koje nije i političko opredelenje njegove stranke.

"Vi možete uvek u svojoj stranci da iznosite političke stavove o ljudima koji su, po vama, osumnjičeni ili se sumnjiče da su uradili ovo, oduzeli novac od hendikepirane dece, ali vi kao ministar, kada to izražavate kroz političku prizmu, dubinski narušavate pravosudni sistem, istragu i instutuciju koju vodite... Verujem da ne želite da pravite od policije partijsku policiju", rekao je poslanik Stefanović.

Ministar mu je odgovorio da su građani imali prilike da vide kako je izgledala partijska država za vreme prethodnih vlada, poručivši da ministar ima pravo na stav, a da će građani na izborima iskazati da li taj stav podržavaju ili ne.

"Oni na kraju, kao ultimativni sudija, zauzmu položaj i kažu da li smo radili dobro ili ne", rekao je ministar, primetivši da je u redu kada neki visoki predstavnici režima, koji 14-15 godina vladaju u nekoj organizacionoj jedinici države, izađu i na konferenciji za novinare govore kao predstavnici stranke, nanoseći uvrede svim drugim građanima koji drugačije razmišljaju.

Šef poslanika SNS Zoran Babić umešao se u raspravu rekavši da bi voleo da "neki izbace nervozu zbog toga što nisu pozvani na sastanke 'cenzus koalicije', pa frustraciju zbog toga žele da leče u parlamentu, iznoseći neistine".

Demokrata Dragan Šutanovac poručio je da bi ministar morao da se suzdrži od komentara koji se tiču stranaka, jer to nije njegov posao i jer mu je posao da štiti sve građane, bez obzira kojoj stranci pripadaju.

Sednica će biti nastavljena u ponedeljak raspravom o amandmanima na predloge zakona o javnom redu i miru i o javnom okupljanju.

Predstavnici opozicije, nezadovoljni predlozima tih zakona podneli su brojne amandmane.

Na Predlog zakona o policiji podneto je 348 amandmana, na nove propise o javnom redu i miru podneta su 53, a na Predlog zakona o javnom okupljanju 82 amandmana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво