Solana: Odluku o Euleksu doneće Ban

Visoki predstavnik Eu za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da će odluku o misiji Euleks doneti generalni sekretar UN Ban Ki-mun ukoliko to ne učini Savet bezbednosti.

 "Radićemo u skladu s odlukom UN. Mislim da o tome treba da odluči generalni sekretar, a mi ćemo primeniti odluku onako kako primenjujemo druge rezolucije, izjavio je Solana.

 Na konstataciju novinara da Rusija smatra da samo Savet bezbednosti UN može da donese odluku, Solana je odgovorio da je to odluka o kojoj bi trebalo da donese odluku Savet bezbednosti.

 Ukoliko ne bude odluke u Savetu bezbednosti, odluku će doneti generalni sekretar, a mi ćemo je primeniti, naglasio je visoki predstavnik EU.   

Nejasna uloga UNMIK-a 

Zanijer očekuje da od generalnog sekretara UN Ban Ki-muna uskoro dobije instrukcije o ulozi UNMIK-a na Kosovu posle stupanja na snagu novog Ustava. On je u Prištini rekao da mu nije jasno koja je nova uloga misije na čijem se čelu nalazi od pre nekoliko dana.

Uloga UNMIK-a u narednom periodu treba da bude posredovanje i olakšavanje razgovora između Prištine i Beograda.

Posle sastanka sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdijuom, premijerom Hašimom Tačijem i predsednikom kosovskog parlamenta Jakupom Krasnićijem, Zanijer je rekao da tokom razgovora Beograda i Prištine neće otvarati osetljiva politička pitanja.

"Razgovaraćemo sa svima o rešavanju problema i to će biti transparentni razgovori, ali ćemo izbegavati osetljiva politička pitanja", kazao je italijanski diplomata.

Novi šef UNMIK-a rekao je da će pokušati da rešava probleme koji će doprineti poboljšanju života ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji.

Sejdiu: Nema razgovora o statusu Kosova

Privremeni predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da se u razgovorima između Prištine i Beograda ne može naći nijedno pitanje koje može da se odnosi na status Kosova.

"Kosovo neće prihvatiti nikakav proces pregovora sa Beogradom koji se vezuje za pitanje statusa Kosova. To je proces koji je okončan, koji je imao međunarodnu podršku i imamo državu Kosovo koja je priznata kao nezavisna i suverena država od mnogih zemalja sveta", rekao je Sejdiju.

On je dodao da Kosovo ima potrebe da komunicira sa Beogradom kao sa, kako je rekao, "susednom zemljom" i u delovima oko praktičnih pitanja koja se odnose na deo plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Sejdiju je dodao da je od Ban Ki-muna tokom susreta u Njujorku zatražio da rokovi za rekonfiguraciju UNMIK-a budu kratki, a sadržaj jasan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво