Usvojene izmene Zakona o privatizaciji

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o privatizaciji, kojima se omogućava da 17 preduzeća od strateškog značaja za državu, kao i privredni subjekti na Kosovu i Metohji, budu izuzeti u odnosu na postojeći rok za privatizaciju najduže za godinu dana. Brankica Janković izabrana za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti. Usvojene i izmene Zakona o standardizaciji.

16.00 - Uz himnu i gardu Vojske Srbije završeno prolećno zasedanje parlamenta.

15.54 - Skupština usvojila izmene Zakona o privatizaciji.

15.06 - Poslanici završili raspravu o amandmanima na predložene izmene zakona o privatizaciji i o standardizaciji, o kojima će se izjasniti u 15.30 sati.

11.15 - Polemika poslanika DS-a i SNS-a o odgovornosti za stanje u Srbiji.

10.10 - Poslanici nastavili rad raspravom o amandmanima. 

Zakon predviđa da se društveni kapital subjekata privatizacije mora privatizovati najkasnije do 31. decembra ove godine, a usvojenim izmenama predviđeno je da se to ne odnosi na one koji su aktom vlade određeni za subjekte od strateškog značaja, kao i na subjekte čije se sedište nalazi ili pretrežna delatnost obavlja, ili im se imovina nalazi na teritoriji Kosova i Metohije.

Poslanici su izabrali, na predlog skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Brankicu Janković za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti. Za izbor Jankovićeve glasalo je 151 posalnik vladajuće koalicije.

Time je završena poslednja sednica prolećnog zasedanja uz intoniranje himne "Bože pravde" i postavljene gardiste Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine.

Raspravu o 28 amandmana na predložene izmene Zakona o privatizaciji obeležila je polemika poslanika DS i SNS o odgovornosti za stanje u Srbiji, pošto je demokrata Balša Božović naveo da se predložene izmene donose zbog vanrednih parlamentarnih izbora.

Demokrata Balša Božović naveo je tokom rasprave da se predložene izmene donose zbog vanrednih parlamentarnih izbora.

"Nas zanima kako će ove izmene sačuvati 25.000 radnih mesta u 17 strateških preduzeća, kada i sami znate da se odlaže rok za godinu dana samo zbog vanrednih parlamentarnih izbora. Dan nakon njih od tih preduzeća neće ostati ništa, a svih 25.000 radnika će ostati na ulici", rekao je Božović. 

U raspravi je naveo i da su reformski zakoni aktuelne vlade prouzrokovali da učešće javnog duga u BDP-u bude preko 70 odsto, da se Srbija zaduži za 10 milijardi u prethodne tri godine, smanjenje industrijske proizvodnje za sedam odsto, a da bez posla ostane 45.000 radnika u poslednje tri godine u odnosu na 2012. godinu.

Dodao je i da su predložene izmene uvod u privatizaciju "Telekoma Srbije", kako bi se novac od te privatizacije koristio za kampanju.

Naprednjaci su uzvratili pitanjem zašto demokrate nisu vodile računa o nezaposlenima u vreme privatizacija za vreme njihove vlasti.

Naprednjak Veroljub Arsić rekao je da Božović nema prava da govori o privatizaciji "Telekoma", budući da je ona tada, 2012. godine, trebalo da se upotrebi za kampanju.

"Pitam kolege iz bivšeg režima da li znaju da ne radi IMT, IMR, da Frabrika šećera u Požarevcu ne postoji, da nabrajam dalje? Što tada niste govorili o radnim mestima? Ja sam se kao poslanik nagledao kolega iz DOS-a koji su ušli u skupštinu sa pocepanim farmerkama i rupama na đonovima, a danas su obučeni skuplje nego što je moja godišnja plata. Da sam na vašem mestu izašao bih iz ove sale i nikada se ne bih vratio", rekao je Arsić.

Božović je pozvao SNS da ispita svaku od 24 sporne privatizacije i da one koji su kršili zakon privedu pravdi.

Šef poslanika SNS Zoran Babić poručio je da građani koji su ostali bez posla pamte ko je krivac za to i da zato od poslaničke grupe DS posle narednih izbora neće ostati ništa. Rezultati nekadašnje vlasti DS, prema njegovim rečima, nisu samo gubitak posla, već i, pored ostalog, deficit grada Beograda od 22 odsto, što je svetski negativni rekord.

Šta donose izmene Zakona o privatizaciji

Izmene Zakona o privatizaciji omogućiće da se odloži stečaj i prinudna naplata u 17 preduzeća za najviše godinu dana, da bi ona mogla da se uspešno privatizuju, zatim da se ponovo uradi procena imovine preduzeća u roku od 30 dana posle raspisivanja javnog poziva za privatizaciju.

Cilj predloženih izmena zakona je da se uspešno reši sudbina preduzeća u kojima postoje uslovi za privatizaciju i da se olakša postupak privatizacije.

Na spisku 17 strateških preduzeća koja će biti zaštićena od poverilaca u narednih godinu dana su: FAP iz Priboja, Poljoprivredni kombinat "Beograd-PKB", proizvođač lekova "Galenika", "Politika", Fabrika maziva FAM iz Kruševca, pančevačka "Petrohemija", rudnik "Resavica".

Tu su i RTB "Bor", Holding kompanija Pamučni kombinat "Jumko" iz Vranja, "Trajal" iz Kruševca, Fabrika autobusa "Ikarbus" iz Beograda, holding preduzeća "Kablovi Jagodina", "Prva petoletka" iz Trstenika (PPT), PPT "Servopupravljači", PPT "Kočna tehnika" i PPT "Zaptivke" iz Trstenika.

U tim preduzećima je, kako je navedeno u obrazloženju predloženih izmena zakona, zaposleno oko 25.000 radnika, pa bi odlazak u stečaj tih preduzeća i gubitak posla velikog broja građana doveo do potresa u Srbiji na socijalnom i privrednom planu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара