Бранкица Јанковић нова повереница за заштиту равноправности

Скупштина Србије изабрала је Бранкицу Јанковић на функцију повереника за заштиту равноправности.

Јанковићеву су за ту фукцију кандидовале владајуће странке: Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије, Партија уједињених пензионера, Социјалдемократска партија Србије, Јединствена Србија, Нова Србија, Савез војвођанских Мађара, Српски покрет обнове и Демохришћанска странка Србије.

Од 2012. до 2014. године, она је била државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, на челу Геронтолошког центра Београда, секретар Гимназије "Руђер Бошковић" и наставник два предмета. Јанковићева је била и шеф преговарачке групе за област социјалне политике и запошљавања у преговорима са ЕУ, преноси Бета.

На челу је пројеката као што су "Борба против сексуалног и родно заснованог насиља", "Интегрисани одговор на насиље над женама". Председник је владиних савета за питања старости и старења, за особе са инвалидитетом и за права детета.

Јанковићева је рођена 18. јануара 1973. у Чачку. Завршила је Правни факултет у Београду, мастер студије у Новом Саду и докторанд је на Факултету безбедности у Београду.

Повереник не може обављати другу јавну нити политичку функцију, нити професионалну делатност. Повереник се бира на период од пет година, а иста особа може бити бирана на ту функцију највише два пута.

Досадашњој повереници за заштиту равноправности Невени Петрушић, која је на ту позицију изабрана на предлог ДС-а, петогодишњи мандат је истекао 5. маја.

Посланици опозиције и више невладиних организација били су против избора Бранкице Јанковић наводећи да нема довољно искуства за посао којим треба да се бави, а опозиција је наводила и да приликом њеног предлагања није поштована скупштинска процедура, односно да њену биографију нису добили на време.

број коментара 0 Пошаљи коментар