Читај ми!

Prijateljske veze između Kazahstana i Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u razgovoru sa ambasadorom Kazahstana Nurbahom Taurarevičem Rustemovim da je Srbija otvorena za saradnju sa svima na principima međusobnog poštovanja i uvažavanja obostranih interesa. Ambasador Rustemov se sastao i sa Ivicom Dačićem i Rasimom Ljajićem.

 Nikolić je dodao da sa Kazahstanom, kao Srbiji tradicionalno prijateljskom zemljom, postoji ozbiljna perspektiva za proširenje saradnje, pre svega na polju ekonomije, prenosi Tanjug.

Ambasador Rustemov je naglasio da Kazahstan podržava principijalni stav Srbije u vezi sa problemom Kosova i Metohije.

"Stav Republike Kazahstan je jasan: nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Rustemov.

On se takođe složio sa predsednikom Nikolićem o potrebi proširenja saradnje između dve zemlje.

Rustemov je preneo Nikoliću poziv predsednika Republike Kazahstan da poseti njihovu zemlju.

Rustemov je ambasador u Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Budimpešti.

Ambasador Kazahstana je razgovarao i sa prvim potrpedsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem i potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem. 

U razgovoru Ivice Dačića i ambasadora Nurbaha Rustemova konstatovano je da postoje tradicionalno dobre i prijateljske veze između Kazahstana i Srbije.

Razmatrana su aktuelna pitanja bilateralne saradnje i istaknuto je opredeljenje za intenziviranje odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Tanjug.

Tokom susreta pokrenuto je pitanje imenovanja počasnog konzula Republike Kazahstan u našoj zemlji kao i otvaranje Kancelarije Republike Kazahstan u Beogradu. 

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ambasador Kazahstana Nurbah Rustemov saglasili su se da bi u toku ove godine trebalo da se održi prva sednica međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Kazahstana, a Rustemov je preneo stav svoje države da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Kako je saopštio Kabinet potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Ljajić se sastao sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi, sa kojim je razgovarao o unapređenju ukupnih odnosa dveju zemalja i mogućnostima za proširenje obima ekonomske saradnje.

Rustemov je pozvao srpske kompanije iz oblasti putne infrastrukture, građevinarstva i poljoprivredne proizvodnje da učestvuju u realizaciji državnog programa Vlade Kazahstana pod nazivom "Svetli put", za koji će biti izdvojeno 40 milijardi dolara u naredne tri godine i u čijem će sklopu biti izgrađen veliki broj puteva, železničkih pruga, škola, bolnica i pogona za proizvodnju hrane.

Ljajić i Rustemov su najavali i skoro potpisivanje bilateralnog sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, koji je u potpunosti usaglašen, kao i sporazuma o saradnji u oblasti turizma, zajedničkom nastupu na trećim tržištima i saradnji u oblasti informaciono - komunikacionih tehnologija, koji su u pripremi.

Rustemov je najavio i da će Kazahstan u toku naredne godine otvoriti zgradu generalnog konzulata u Beogradu, a da će potom biti otvorena i ambasada, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво