Vlada će se izboriti za gasovod kroz Srbiju

U Vladi Srbije postoji puni konsenzus za ratifikaciju energetskog aranžmana sa Rusima i to u celini, rekao je premijer Mirko Cvetković, naglasivši da je "Vladi Srbije važno da gasovod ide kroz našu zemlju" i da će se za to izboriti.

"Činjenica je da Rusi neke signale o sudbini ovog aranžmana doživljavaju kao našu želju da iz njega izađemo i ja sam stoga razgovarao sa njima - da ih uverim da mi ostajemo pri svemu što je potpisano i što je predsednik Tadić dogovorio", istakao je Cvetković u intervjuu "Politici".

Obajsnio je da je procena tržišne vrednosti NIS-a neophodna zbog besplatne podele akcija građanima koje im po Zakonu sleduju, dodavši da je "za državu značajno da se dodatno uradi i procena vrednosti i isplativosti međudržavnog aranžmana u celini".

"Inflacija kao prošle godine"

Premijer je procenio da će inflacija biti između 10 i 12, "bliže deset odsto".

Redovno oktobarsko povećanje penzija već je ukalkulisano u budžet, a ovo vanredno od 10 odsto povećaće budžetske rashode za 5,5 do šest milijardi dinara, rekao je Cvetković, objasnivši da će, posle rebalansa, budžet verovatno biti veći za 15-18 milijardi dinara.

"Predvideće se i dodatna sredstva, ali ne velika, za finansiranje obilaznice (oko Beograda) i radova na Koridoru 10 koji su u toku. Ali, sve to nije velika cifra u odnosu na ukupan budžet od 650 do 700 milijardi dinara", rekao je Cvetković.

Koncesionar za autoput Horgoš-Požega, posle raskida ugovora, traži da im ne naplatimo 10 miliona evra garancije i da se "Alpina" sada angažuje kao izvođač radova na severnom delu autoputa, rekao je premijer, dodavši da su "pregovori u toku".

Na pitanje kako je moguće da se "Alpina" angažuje bez tendera, Cvetković je odgovorio: "Ono što u ovom trenutku mogu zasigurno da kažem je da neću dozvoliti da se bilo kakva odluka donese suprotno Zakonu o javnim nabavkama, odnosno tumačenju Uprave za javne nabavke".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво