Vlada prihvatila Predlog sporazuma

Vlada Srbije dala saglasnost na Predlog sporazuma sa Prištinom. Odluka je doneta jednoglasno. Premijer Ivica Dačić obavestio Ketrin Ešton da je Vlada prihvatila sporazum. Sednica Skupštine Srbije zakazana za petak u 10 časova.

14.35 - Sednica Skupštine Srbije o predloženom sporazumu Beograda i Prištine biće održana u petak, 26. aprila, rekao predsednik parlamenta Nebojša Stefanović posle konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa.

10.30 - Kolegijum predsednika Skupštine sa šefovima poslaničkih grupa posvećen dogovoru u Briselu zakazan za 14 sati.

10.13 - Premijer Ivica Dačić obavestio je Ketrin Ešton o prihvatanju predloga sporazuma.

09.41 - Vlada Srbije dala saglasnost na Predlog sporazuma sa Prištinom, javlja reporter RTS-a. 

09.20 - Počela sednica Vlade o prihvatanju ili odbijanju predloga briselskog sporazuma sa Prištinom.

Vlada Srbije prihvatila je danas Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, postignut u dijalogu o Kosovu i Metohiji u Briselu.

Ovde možete pogledati pismo Vlade Srbije upućeno Ketrin Ešton.

Na sednici Vlade bili su prisutni svi ministri, a odluka o prihvatanju predloga sporazuma  sa Prištiniom doneta je jednoglasno.

Vlada je naložila ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade da preduzmu potrebne mere i aktivnosti radi implementiranja sporazuma, kao i da nastave primenu već postignutih dogovora i sporazuma sa predstavnicima privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijer Ivica Dačić obavestio je u telefonskom razgovoru visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton o prihvatanju predloga sporazuma.

Dačić je potom primio Vensana Dežera, šefa delegacije EU u Srbiji, kojem je uručio pismo kojim obaveštava Evropsku uniju o današnjoj odluci Vlade Republike Srbije.

"Draga lejdi Ešton, kao što smo se dogovorili, želeo bih da Vas obavestim da je Vlada Srbije usvojila prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa koji smo zajednički parafirali u Briselu u petak, 19. aprila", navodi se u pismu Dačića visokoj predstavnici EU.

"Želeo bih da Vam zahvalim na Vašem ličnom angažovanju i posvećenosti koje je bilo od neprocenjivog značaja za postizanje sporazuma", naveo je Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović održao je konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa o predlogu sporazuma Beograda i Prištine, posle čega je saopšteno da je za petak u 10 časova zakazana sednica Skupštine Srbije.

Inače, danas je u Luksemburgu Evropska komisija dala preporuku članicama EU za početak pregovora o članstvu Srbije u EU.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sinoć je, komentarišući mogućnosti Srbije da dobije datum za početak pregovora sa EU, rekao za RTS da bi bila katastrofa za EU da Srbija ne dobije datum.

"Očekujem da Srbija dobije datum, ali ne mislim da je u dobijanju datuma rešenje naših problema", rekao je Vučić.

broj komentara 23 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. apr 2013, 20:11) - Благојевић [neregistrovani]

Референдум

Споразум можда и није лош али мислим да референдум би требало одржати.иако сам убјеђен да би већина била за ипак то треба провјерити и искористити као вјетар у леђа ма калва одлука народа била.Поред тога би требало референдум за или против ЕУ пробести што прије да би на ријеме знали да ли ми уствари хоћемо или не у ЕУ и сходно томе кординитамо наше планове.Мaло је то глупо да се све одради, усклади законодавство изд а онда одлучује о приступању.Било би то трошење времена и новца а само на основу претпоставке да нarод то уствари хоће.Поздрав

(ponedeljak, 22. apr 2013, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

ee bravo

konacno nasa vlada je otvorila oci da bude u civilizaciju

(ponedeljak, 22. apr 2013, 19:05) - anonymous [neregistrovani]

Čemu bravo?

Čemu bravo?Jel pita neko nas sa Kosova nešto?Danas je 20.000 ljudi bilo na mitingu i svi su protiv a vi tako!

(ponedeljak, 22. apr 2013, 18:55) - Runjocaveman [neregistrovani]

Pitanje

Sta ce ovi sto idu napred ako EU nije vise zainteresovana za prosirenje?

(ponedeljak, 22. apr 2013, 18:48) - anonymous [neregistrovani]

Miljan

Svaka cast za vladu,a posebno g Vucica i g Dacica.Dosta je bilo primitivizma i rigidne svesti.Srbija napred ka EU.Odlicno vodjenje zemlje,samo napred.

(ponedeljak, 22. apr 2013, 18:29) - anonymous [neregistrovani]

Idemo dalje

Konačno i ovoj zemlji da svane. Državni vrh nas velikim i sigurnim koracima vodi ka boljoj budućnosti.

(ponedeljak, 22. apr 2013, 17:43) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Bravo Vucicu samo napred.A vi gospodo iz DSS i DS pa bili ste na vlasti citavu decenijubi nista niste uradili za narod.Pozdrav iz CH!

(ponedeljak, 22. apr 2013, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

Podrska

Samo tako, mudro i napred. Dosta smo pretrpjeli zbog losih odluka.

(ponedeljak, 22. apr 2013, 17:03) - anonymous [neregistrovani]

Bravo za Vladu

Srbija je u prošlosti mnogo grešila zbog neupućenog naroda i političke nezrelosti.Konačno da Srbija krene iz 20.godišnjeg mraka.
sin Srbije

(ponedeljak, 22. apr 2013, 16:11) - izvor [neregistrovani]

Bravo

neko je moraop da skupi hrabrosti da krene dalje...svaka cast.