Читај ми!

Vlada 8. januara o platformi

Posebna sednica Vlade Srbije, na kojoj će se razmatrati platforma o Kosovu i Metohiji, biće održana 8. januara.

Ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić saopštio je da će 8. januara biti održana posebna sednica Vlade Srbije na kojoj će biti razmatrana platforma za Kosovo i Metohiju.

Dinkić je rekao da je Ministarstvo finansija i privrede donelo odluku da se rok povraćaja poreza na dodatu vrednost za pretežne izvoznike skrati sa 15 na 10 dana, a za ostale obveznike sa 45 na 30 dana.

Ministar je u fabrici za projektovanje i proizvodnju mašina i sistema za pakovanje "Sten tehnolodžis" u Zemunu rekao da je o skraćenju roka obaveštena Poreska uprava i da je Ministarstvo odlučilo da se za pretežne izvoznike kvalifikuju firme koje izvezu više od 50 odsto proizvodnje.

Kako je dodao Dinkić, Vlada Srbije će sutra, na redovnoj sednici, razmatrati te uredbe, a 8. januara će biti sednica Vlade o platformi o Kosovu.

Dinkić je rekao da će Vlada ove godine biti usredsređena na pomoć malim i srednjim preduzećima i da će predložiti da, poput Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), postane suvlasnik u preduzećima sa 25 odsto kapitala.

"Ovo vreme je potpuno drugačije od vremena pre destak godina i vlada će morati da ide sa inovativnim merama ekonomske politike", istakao je on, napominjući da će Vlada ovu godini posvetiti borbi za zaustavljanje velike krize koja je pogodila i srpsku privredu.

Prema njegovim rečima, na taj način stići će novac u privredu i preduzeća koja sada ne mogu da dobiju kredite, a firme će kasnije moći od Vlade da otkupe vlasnički udeo.

Dodao je da preduzeće "Stan tehnolodžis", koje je posetio, nije slučajno izabrano, ističući da se radi o srednjem preduzeću koje je jedan od primera da je moguće maltene iz garaže postati solidan izvoznik.

Radi se, kako je rekao, o srednjem preduzeću koje sa 40 radnika ima promet od više od milion evra.

Direktor "Stan tehnolodžija" Goram Dimčić je rekao da ta kompanija 80 odsto prihoda ostvaruje iz izvoza i istakao da narednih godina planira da poveća broj radnika i da značajno investira u razvoj.

Kompanija "Stan tehnolodžis"  bavi se projektovanjem i proizvodnjom mašina za industriju hrane i pića.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво