Hakeri napali internet sajt Euleksa

Nepoznati hakeri upali na internet sajt misije EU i okačili poruku u kojoj tvrde da Euleks hoće da vrati Kosovo pod srpsku upravu.

Nepoznati hakeri objavili su na internet stranici misije EU na Kosovu poruku da neće dozvoliti povratak Kosova pod srpsku upravu.

Na internet stranici Euleksa objavljena je poruka: "Ne možete prodati našu zemlju Srbiji. Kao što smo rekli 'dobrodošli', tako možemo reći i 'doviđenja".

Napad na internet stranicu Euleksa usledio je dan nakon što je Opštinski sud u Prištini odredio 30 dana zatvora za 20 aktivista kosovskog pokreta Samoopredeljenje, koji su učestvovali u protestima zbog najave potpisivanja protokola o saradnji Euleksa i MUP-a Srbije.

Na protestu u utorak u Prištini, pristalice Samoopredeljenja prevrnule su i oštetile 28 automobila misije EU na Kosovu.

Akcija tog pokreta predstavlja odgovor na najavljeni sporazum Beograda i Euleksa, rekao je jedan od lidera "Vetevendosje" Glauk Konjufca.

"Najava potpisivanja protokola je razlog protesta, ali je mandat Euleksa glavni problem", rekao je Konjufca, koji je, takođe, naveo da je u sukobima sa policijom povređeno nekoliko aktivista pokreta.

Suštinu problema, prema liderima pokreta "Vetevendosje", predstavlja mandat Euleksa, ali i srpsko insistiranje na poštovanju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, marginalizaciji Ahtisarijevog plana i planu u šest tačaka o kome su se dogovorili Srbija i šef UN Ban Ki Mun.

"Prema protokolu čije su potpisivanje najavili Euleks i Beograd, granica između Kosova i Srbije nazvana je adminsitrativnom linijom, a ne granicom ili međudržavnom granicom", rekao je Konjufca, što navodi na zaključak da je mandat Euleksa, suštinski, isti kao i onaj koji je rezolucijom 1244 pripao UNMIK-u.

Misija EU na Kosovu, koja je raspoređena prošlog oktobra, osudila je nasilje, naglašavajući da ovakvi protesti pokazuju da organizatori nemaju preteran interes za mirne demonstracije kao sastavnog dela demokratskog društva.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво