Читај ми!

Dačić optužuje Jovanovića

Niko nema pravo da podržava ubice i teroriste, rekao ministar policije Ivica Dačić, optuživši lidera LDP-a Čedomira Jovanovića "da brani nekoga ko kaže da je ubistvo civilizacijski iskorak". LDP optužuje SPS i celu vladajuću koaliciju da su vratili Srbiju u atmosferu linča.

Ministar policije Ivica Dačić optužio je predsednika Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića da podržava ubice i teroriste.

Odgovarajući na pitanja o smeni direktora Narodne biblioteke Sretena Ugričića, koji je podržao izjave crnogorskog pisca i savetnika predsednika tamošnje skupštine, Andreja Nikolaidisa, Dačić je ocenio da niko nema pravo da "podržava ubice".

Smenjeni upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić rekao je da žali zbog toga što odlazi "bezočno optužen" da je podržavao nešto protiv čega se celog života borio.

"Niko nema pravo da podržava ubice i teroriste, naročito nema pravo to da bude državni službenik. Evo, i Čedomir Jovanović, kome su predsednika ubili, sada brani nekoga ko kaže da je ubistvo civilizacijski iskorak. Pa zašto onda deset policajaca svaki dan čuva Čedomira Jovanovića", rekao je Dačić u Vlasotincu, a prenosi agencija Beta.

Dačić je rekao da "neko možda misli da bi civilizacijski iskorak bio i da ubiju Jovanovića ili nekoga drugog", ali da će svako ko to kaže završiti u zatvoru.

"Moja obaveza je da branim i Čedomira Jovanovića, i Borisa Tadića, i Tomislava Nikolića i Vuka Draškovića. Bez obzira na to šta ti policajci misle o njima, da li ih vole ili ne vole, oni ih čuvaju", rekao je Dačić.

Takve izjave otvaraju put ubistvima, rekao je Dačić i dodao da je licemerno podržavati pretnje ubistvom državnog vrha, a tražiti hapšenje fudbalskih navijača Partizana i pripadnika "Obraza", zbog pretnji novinarima.

LDP: Vraćanje u atmosferu linča

Liberalno-demokratska partija optužila je predsednika SPS-a i ministra policije Ivicu Dačića i celu vladajuću koalicija da su previše štete naneli zemlji i društvu u poslednjih nekoliko dana i vratili Srbiju u atmosferu javnog linča.

"Ministar policije i zamenik premijera i cela vladajuća koalicija su već i previše štete naneli zemlji i društvu u poslednjih nekoliko dana, vraćajući nas sve u atmosferu javnog linča, crtanja meta za izmišljene izdajnike i uzimajući sebi za pravo da optužuju, huškaju, prete hapšenjima, javno sude i presuđuju", piše u saopštenju LDP-a.

Ta stranka je ocenila da su razmere štete od takvog ponašanja, pa i najnovije izjave Dačića, odavno prevazišle značaj jedne kolumne u kojoj njen autor iznosi neprihvatljive teze i metafore.

"Država je uputila protestnu notu kao civilizovani diplomatski gest. Sve ono što je potom usledilo nema veze sa odbranom od terorizma, nego je pretvaranje zemlje u ratnu zonu u kojoj se sve svodi na obračun sa piscima i političkim protivnicima, uz nepodnošljivu hajku protiv svakog ko se usudi da primeti koliko je takvo ponašanje opasno", navodi se u saopštenju.

LDP je zabrinut što Vlada i ministri veruju da je smena upravnika Narodne biblioteke antiteroristička akcija, i ocenio da je pravi cilj haosa koji proizvode da se uznemiri i dodatno zatruje javnost.

"Za razliku od SPS-a koji danas mora jeftino da se šminka neuverljivim izvinjavanjem za sve ono što nam je uradila, mi smo se oduvek borili protiv opravdavanja nasilja i političkih ubistava, jer znamo do kakvih posledica je to dovelo", piše u saopštenju LDP-a.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je ranije, povodom Dačićevog zahteva za razrešenjem direktora Narodne bibiloteke, rekao da ministri u Vladi Srbije ne treba da prete zatvorom članovima Foruma pisaca koji su stali u odbranu crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa.

"Srbija ima pravo i obavezu da zaštiti svakog svog građanina i državnog funkcionera i da se bori protiv svakog nasilja i ekstremizma, ali nemamo pravo da to zloupotrebljavamo kako bismo izmišljali neprijatelje i ponovo pokušavali da uređujemo vlast u Crnoj Gori", rekao je tada Jovanović.

Nikolaidis je u autorskom tekstu komentarisao dve decenije postojanja Republike Srpske, napisavši da bi bio "civilizacijski iskorak" da je aktiviran eksploziv u banjalučkoj dvorani "Borik" u vreme proslave tog jubileja.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво