Tadić u Torinu

Proizvodnja novog modela "Fijata" u Kragujevcu počinje do kraja godine, potvrđeno predsedniku Tadiću u Torinu. Na poslu će biti angažovano 2.500 radnika, rekao izvršni direktor "Fijata" Serđo Markione.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Torinu sa izvršnim direktorom "Fijata" Serđom Markioneom, koji je potvrdio da se investicija italijanske kompanije u Srbiju realizuje utvrđenim tempom.

Na sastanku je konstatovano da su rešeni svi tehnički problemi vezani za lokaciju i finansiranje projekta Fijat Srbija, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Tadiću je pokazan novi model italijanske fabrike, baziran na platformi "L0", koji će se proizvoditi u fabrici "Fijata" u Kragujevcu, a koji će biti realizovan u verziji sa pet i sedam sedišta.

Serđo Markione je, u dizajn centaru "Centro Stile Fiat", rekao da proizvodnja novog modela vozila, na kome je planirano da radi 2500 radnika, kreće do kraja godine. Novi model vozila visoke tehnologije proizvodiće se isključivo u Srbiji.

Planirano je da na čitavom projektu, uključujući i proizvodnju automobilskih komponenti, radi 4500 do 5000 ljudi.

"Fijat automobili Srbija" privode kraju pripreme za početak proizvodnje novih modela. Krajem aprila očekuje se početak montaže savremene opreme, a fabrika bi trebalo da bude završena do zime.

Predsednik Tadić boravio je u Torinu i 20. decembra 2009. godine, pre potpisivanja aneksa ugovora o ulaganju kapitala "Fijata" u "Zastavu". Razgovorao je i tada sa Markioneom koji je obećao da će do kraja te godine biti potpisan aneks ugovora o ulaganju 100 miliona evra u "Zastavu" i proizvodnju automobila nove generacije.

"Fijat" će, kako je tada najavljeno, u Kragujevcu proizvoditi dva tipa automobila i početna proizvodnja biće oko 200.000 vozila godišnje.

Ubrzo su potom, 23. decembra 2009. godine, predstavnici Vlade Srbije i "Fijata" potpisali u Beogradu Aneks ugovora o ulaganju u zajedničko preduzeće "Fijat automobile Srbija" čime je kragujevačka "Zastava" postala deo te italijanske kompanije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се