Skupština o rekonstrukciji

Završena rasprava u Skupštini o Izmenama zakona o Vladi i Predlogu zakona o ministarstvima. Podršku rekonstrukciji Vlade najavile stranke vladajuće većine, dok je opozicija oštro kritikovala predložene promene.

Skupština Srbije završila raspravu o Izmenama zakona o Vladi i Predlogu zakona o ministarstvima. Tokom višesatne rasprave podršku rekonstrukciji Vlade najavile su stranke vladajuće većine, dok su LDP, SRS, DSS, SNS i NS oštro kritikovali predložene promene.

Poslanici opozicionih stranaka ocenili su da je predložena rekonstrukcija Vlade 'farsa i plod trulih kompromisa', dok su poslanici stranaka vladajuće većine istakli da će izmene zakona o Vladi i Zakona o ministarstvima omogućiti efikasniji rad Vlade i ispunjavanje zacrtanih ciljeva.

Poslanici Srpske napredne stranke su u parlamentarnoj raspravi kritikovali najavljeno spajanje ministarstava poljoprivrede i trgovine, jer, kako su naveli, to pokazuje opredeljenje vlasti da joj poljoprivreda nije prioritetna privredna grana.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević ocenio je da je rekonstrukcija Vlade 'farsa i zamajavanje građana' i da Vlada treba da podnese račune za svoj rad, jer nije ispunila data obećanja i danas umesto privrednog rasta imamo privredni pad, smanjen broj stranih investicija, veliki broj nezaposlenih.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Vesna Pešić istakla je da je potrebno ukinuti šest ministarstva, među kojima su ministarstva sporta, vera i dijaspore, a trebalo bi formirati kancelariju za ljudska i manjinska prava pri Ministarstvu pravde. Pešićeva je, takođe, navela da se u Srbiji ministarstva dele po partijskom, feudalnom sistemu.

Srpska radikalna stranka je kritikovala premijera Mirka Cvetkovića što nije došao u parlament da brani zakone. Poslanik te stranke Dragan Stevanović naglasio je da ministri Milan Marković, koji je prisustvovao sednici juče, i Oliver Dulić, koji je danas u Skupštini, 'nisu politički relevanti da budu sagovornici poslanicima'.

Poslanici Nove Srbije su pitali zašto su smenjeni ministarka finansija Diana Dragutinović i ministar Saša Dragin.

Politička stabilnost prioritet

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević naglasio je da je u ovom trenutku prioritet Srbije politička stabilnost, jer je to preduslov za nastavak uspešne realizacije proklamovanih ciljeva Vlade.

Model rekonstrukcije ove Vlade će, prema njegovim rečima, biti osnov za neke buduće vlade, a ne da svaka vlada ima svoj pristup i određuje broj ministarstava u zavisnosti od političkog trenutka.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov istakla je da opozicija tokom rasprave nije iznela alternativu predloženim zakonima i konkretna rešenja, već samo prazne fraze.

"Posle tri godine nemamo pravo da preispitujemo podršku Vladi, jer su oni koji žele da je sruše već pokazali šta umeju ili građani Srbije ne mogu da zaborave šta umeju i šta su uradili", poručila je Aleksandra Jerkov.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević poručio je da u Srbiji neće biti održani prevremeni parlamentarni izbori, već će oni biti održani kada zakon nalaže.

Na početku rasprave, u utorak, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da će rekonstruisana Vlada Mirka Cvetkovića imati najmanje resora od Drugog svetskog rata. Marković je konstatovao da je samo u 2004. godini u Vladi Srbije bilo 17 ministarstava, koliko bi trebalo da ima i Cvetkovićeva rekonstruisana Vlada.

U parlamentu je formirana nova poslanička grupa - Ujedinjeni regioni Srbije, čiji će šef biti Mlađan Dinkić, a njegov zamenik Suzana Grubješić.

Sednica će biti nastvaljena sutra razmatranjem amandmana na predložena zakonska rešenja. Poslanici su do sada podneli oko 30 amandmana, većinom na zakonski predlog o ministarstvima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара