Potrebna nova energija i novi ljudi

Vlada Srbije ima veći autoritet posle smene ministra Dinkića, rekao je u intervjuu za list "Press" premijer Mirko Cvetković, i najavio da će ubuduće prema svim ministrima tako da se postavi.

Premijer Mirko Cvetković u intervjuu za današnji Press kaže da će se i ubuduće prema svim ministrima postaviti kao u slučaju Mlađana Dinkića i da je jednom moralo da se prekine sa tim individualnim izletima.

Prethodno je premijer Cvetković izjavio, da su, kada je reč o rekonstrukciji Vlade, podjednako aktuelne i ideja spajanja resora i ideja personalnih promena.

"Lično, prednost bih dao spajanju resora, ali ta opcija donosi čitav niz dodatnih aktivnosti kao što su izmene koalicionog sporazuma, zakon o Vladi i ministarstvima i promena budžetskih razdela, tako da su potrebne analize šta je u ovom trenutku najefikasnije'', rekao je Cvetković.

Premijer nije želeo da otkrije ko će sledeći da bude smenjen u njegovom kabinetu, ali kaže da je sasvim jasno da su Vladi potrebni „nova energija i novi ljudi", kao i da će se toliko najavljivana rekonstrukcija Vlade sprovesti do kraja meseca. Prenosimo delove intervjua iz današnjeg izdanja Press-a.

Da li to znači da nećete da tolerišete ničije izlete. Ni Dinkićeve, ni Jeremićeve, ni Šutanovčeve?

- Naravno.

Zašto onda niste smenili Jeremića posle afere Nobel?

- Mi smo mala zemlja koja povremeno dolazi u situaciju da se izjasni kada dođe do konflikta između velikih sila i ta situacija je u uvek neprijatna. Sada možemo da kažemo da se taj događaj okončao pozitivno za nas jer smo uspeli da ne pogoršamo odnose ni sa kim.

Na sto dana rada Vlade svom timu ste dali čistu peticu. Koja je ocena koju biste dali danas?

- Kad mi je postavljeno to pitanje, rekao sam da imam konflikt interesa pošto treba da ocenjujem nešto gde sam i ja učesnik i u šali sam naveo da sam sebi dajem pet. Inače, moje mišljenje je da može uvek bolje, čak i u najboljim situacijama.

A koju biste ocenu danas dali?

- Ne bih se bavio ocenjivanjem, ali svakako da nam u ovoj godini treba mnogo dodatne energije i angažovanja da bi se postiglo ono što je zacrtano.

Kad kažete da je Vlada tek sada počela ozbiljno da radi, da li to znači da smo do sada imali neozbiljnu Vladu?

- Nisam rekao da je počela ozbiljno da radi. Ona je radila ozbiljno od samog početka, rekao sam da mora da nastavi ozbiljno da radi. Moralo je da se prekine s tim individualnim izletima.

Da li je moguće da su ti izleti najveći problem Vlade?

- Problem je objektivno ekonomska situacija i to je ono što svi građani osećaju. Što se tiče rada Vlade, tu treba razlikovati odgovornost i krivicu, jer Vlada je odgovorna za situaciju u kojoj se nalazimo, ali nije i kriva imajući u vidu objektivne okolnosti.

Pa ko je kriv?

- Da se nalazimo u uslovima izolacije od sveta (kao na primer u devedesetim), pa se žalimo na svetsku ekonomsku krizu, to bi bilo apsurdno. Ali mi smo sada deo regiona i deo svetske ekonomije, zbog čega se sve što se dešava u svetu reflektuje i na nas.

Vi sad kao da branite Dinkića?

- Ne. Ali ono što smatram da nije dobro jeste jedna apsurdna situacija u kojoj dobijete kritike za nešto što je u resoru onoga ko kritikuje.

Da li to znači da je Mlađan Dinkić najodgovorniji za broj nezaposlenih u Srbiji?

- On je resorno najodgovorniji, iako mi ne bežimo od svoje odgovornosti.

Da li ste mu to nekad ranije rekli?

- Govorio sam o tome, ali ne tako direktno.

Ovu Vladu su mnogi nazvali ekonomskom. U stvari, nikada nismo imali Vladu sa više ekonomskih stručnjaka. I onda kažemo da najveće probleme imamo u ekonomiji. Zar to nije i vaš poraz?

- Ja sam ovako i postupio zbog osećaja odgovornosti i nikada ne želim da bežim od toga. Dobro ste primetili da je ovo Vlada s najvećim brojem ekonomista, a evo da vam dodam da sam uz to napravio i ekonomski savet u kojem su petorica najboljih ekonomista u zemlji. Vlada se sada priklonila konceptu koji je uradila grupa od dvadesetak najboljih ekonomista. Prema tome, ovo što mi radimo možda nije idealno, ali jeste nešto najbolje što ova država ima. Dakle, to je ono što smo mi, to je ono što mi možemo i to je ono što mi znamo. Bolje od toga u ovoj državi ne postoji.

Da li Tomislav Nikolić i SNS imaju neku dobru ideju?

- Moram da kažem da od njih nisam čuo nijednu ideju. Međutim, očekujem ako imaju ekonomski program da ga izlože široj javnosti.

Pa, evo sad stalno pričaju protiv prodaje „Telekoma"?

- Oni su rekli da su protiv bagatelne prodaje „Telekoma" i ja sam im potvrdio da nećemo bagatelno da prodamo.

Na mitingu su istakli ultimatum protiv prodaje „Telekoma"?

- Na mitingu su rekli jednu stvar koja im ne ide na čast. Budućim kupcima su poručili da treba da znaju da su oni protiv prodaje. Zamislite kad se u jednom procesu u kome se trudite da postignete što veću cenu pojavi politička stranka i kaže - ako dođete, mi ćemo vam uraditi ovo ili ono. Smatram da ti stavovi nisu dovoljno odgovorni prema građanima.

Premijer je ubeđen da će ova Vlada da izgura pun mandat jer je sada čeka najvažniji posao završetka EU integracija.

- O izborima odlučuju političke stranke, ali suština je da je kandidatura za članstvo kruna jednog procesa koji smo započeli od nule i koji treba sada svi zajedno da završimo. Ne bi bilo korektno da se to ignoriše. Posle toga, mi imamo svega tri-četiri meseca do regularnih izbora, tako da verujem da nema nikakve potrebe za prevremenim izborima - kaže Cvetković.

Odgovarajući na pitanje o novoj ekonomskoj strategiji premijer je u u intervju za Press rekao:

- Novi koncept rasta bazira se na domaćoj proizvodnja razmenjivih dobara koja treba da dovede do povećanja izvoza. Naš glavni prirodni resurs je poljoprivreda koja treba da nam bude input u neke dalje faze prerade, da proizvodimo hranu i da nam hrana bude glavni izvozni brend. Drugi pravac je da, pošto smo mi mala zemlja koja nema sopstvenu razvijenu tehnologiju, izađemo na tržište i privučemo velike firme poput „Fijata" da dođu u Srbiju i sa već gotovom tehnologijom naprave proizvodnju koja takođe može da bude naš izvozni proizvod - otkriva novu ekonomsku strategiju premijer Cvetković.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво