Bez priznanja iz Grčke, Kine i Kipra

Grčka ostaje pri svom stavu o Kosovu. Kineski i kiparski zvaničnici ističu da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije prepreka za dalje pregovore kojima se može doći do rešenja kosovskog pitanja.

Grčka vlada je, reagujući na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o nezavisnosti Kosova, potvrdila da je spremna da preduzme inicijative i doprinese svakom procesu koji može da dovede do dogovorenog rešenja u korist stabilnosti Zapadnog Balkana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Atini.

Grčka vlada je, kako je navedeno u saopštenju koje je dostavila ambasada te zemlje u Beogradu, već u konsultacijama sa svojim evropskim partnerima i svim interesnim stranama.

Napominjući da se izricanjem savetodavnog mišljenja analiziraju pravni aspekti pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, prema zahtevu Generalne skupštine UN, grčka vlada je navela da je "grčki stav poznat" i da "visoki prioritet za Grčku predstavlja obezbeđivanje stabilnosti, saradnje i mira na Balkanu".

Ovi principi definišu naš stav i oni bi trebalo da preovladaju u periodu posle izricanja savetodavnog mišljenja MSP u Hagu. Verujemo da poštovanje i promovisanje ovih principa predstavlja najsigurniji put koji vodi ka evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, saopštio je MIP Grčke.

Vlada je navela da Grčka podržava put ka evropskoj integraciji Zapadnog Balkana kroz svoju inicijativu "Agenda 2014" koja se odnosi na evropsku viziju naroda u regionu.

Spremni smo da preduzmemo inicijative i da doprinesemo svakom procesu koji može da dovede do dogovorenog rešenja na korist i stabilnost Zapadnog Balkana", kaže se u saopštenju grčkog Ministarstva inostranih poslova.

Mišljenje MSP nije prepreka za pregovore 

Kineski ambasador u Beogradu Vei Đinghua ocenio je da mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu nije prepreka za dalje pregovore Beograda i Prištine, da bi se došlo do adekvatnog rešenja za pitanje Kosova.

Smatramo da savetodavno mišljenje nije prepreka za razgovor dve strane da se putem pregovora dođe do adekvatnog, trajnog rešenja, rekao je ambasador novinarima, posle razgovora kineske privredne delegacije sa srpskim zvaničnicima u Ministarstvu energetike u Beogradu.

Vei je rekao da Kina i dalje poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije koji su, kako je naveo, osnovni principi međunarodnog prava i međunarodnog pravnog poretka.

Pregovorima do rešenja

Ministar inostranih poslova Kipra Markos Kiprijanu izjavio je, u Briselu, da se samo pregovorima može pronaći obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo i ponovio da njegova zemlja neće promeniti stav o tom pitanju.

Kiprijanu je ocenio da je mišljenje Međunarodnog suda pravde da Deklaracija o nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo, ograničena samo na jedno specifično pitanje koje se odnosi na proceduralni deo te deklaracije.

Kiprijanu je, uoči sastanka Saveta ministara Evropske unije, istakao da se o integritetu zemlje mora razgovarati, a ne donositi jednostrani akti o nezavisnosti.

Šef diplomatije Kipra pozvao je sve strane da pristupe pregovorima, kako bi se našlo obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo.

Kipar je (pored Rumunije, Slovačke, Španije i Grčke) jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво